Na konci jsem už vařil vodu, přiznává Michálek. Spoluhráče ještě nezná

Foto: hcsparta.cz

4. listopadu 2017, 17:24

Daniel Kinc

Po víc než 800 utkáních strávených za mořem se vrátil do tuzemské nejvyšší soutěže, aby také mimo jiné pomohl poněkud zabředlé Spartě. Zbyněk Michálek odehrál soutěžní utkání téměř po půl roce a sám dobře věděl, že od ideálu to mělo ještě hodně daleko. „Naskočit do toho kolotoče není pro nikoho legrace. Je to znát, protože kluci hrají zápasy už od srpna,“ tvrdil po konci duelu.

Když Sparta oznámil příchod zkušené beka, tak se nejvyšší česká soutěž mohla opět těšit na další zvučné jméno na své vlastní scéně. Michálek se Spartou trénoval již déle, ale premiéru si odbyl až proti Kometě. „Poslední zápas jsem hrál možná před šesti měsíci a od té doby prakticky nic, takže to pro mě bylo hodně těžké. Na konci už jsem vařil vodu, braly mě křeče a měl jsem toho plné zuby. Dalo se to čekat, ale doufám, že to bude časem jenom lepší. Musím ještě trénovat a i ty zápasy mi dají hodně. Celkově je to velká změna, na tom širším kluzišti je to něco jiného. Hraje se více pozičně, není tady takový tlak do brány a tolik střel jako za mořem. Po pár zápasech to ale bude dobré,“ věří a doufá muž, který poslední sezóny trávil v zámoří.

Sám byl navíc překvapen tím, kolik prostoru a času při svém debutu na ledě dostal. „Jak jsem říkal, měl jsem toho opravdu plné zuby. Nečekal jsem, že budu tolik hrát. Měli jsme sedm obránců, tak jsem to možná čekal trochu jednodušší. Ale asi to jinak být nemohlo, protože ještě před deseti dny jsem pořádně neměl s kým trénovat. Bruslil jsem sám, a i měsíc a půl před tím to bylo takové zvláštní, když jsem chodil sám jen jednou týdně na led. Naskočit do toho kolotoče není pro nikoho sranda. Je to znát, protože kluci už tu hrají od srpna zápasy. Extraliga má určitě svou kvalitu a není to vůbec jednoduché,“ popisoval svoji premiéru v české nejvyšší soutěži.

Spoluhráči? Pořádně je ještě neznám. Nevím, jak na ně zakřičet

Zdá se však, že se obránce, který v NHL odehrál největší porci duelů za Phoenix/Arizonu velmi rychle adaptoval, neboť ve druhé třetině byl u vyrovnání na 2:2 při přesilovce 5 na 3. To jsme neměli čas natrénovat, celé to vzniklo ze situace. Chtěli jsme v té přesilovce hrát něco jiného, ale otevřel se mi led a Formi (Miroslav Forman pozn. aut.) tam byl úplně volný sám před brankou, tak jsem mu to dal a on se parádně trefil. Byl to důležitý gól, a nakonec nám zajistil aspoň jeden bod,“ byl spokojen.

Souhrn utkání HC Kometa Brno – HC Sparta Praha

Zároveň však dodal, že ještě komunikace na ledě ještě trochu vázne. „Já ještě ani pořádně neznám kluky jménem, protože jsem tady chvilku. Takže nevím, jak na ně na ledě zakřičet (smích). Ono celkově se tady hraje opravdu jiným systémem a je zde větší led, než na který jsem byl zvyklý z Ameriky. Musíme spolu začít více komunikovat. Když budeme mluvit, zjednoduší se to. Někdy vzadu zbytečně panikaříme, začneme lítat a měnit si místa. Tým kvalitu má, a když tohle spojíme s bojovností, půjdeme nahoru,“ věří muž, který má odehrál množství zápasů i za českou reprezentaci.

Hokejisté Sparty hráli poprvé pod novým trenérem, který jim, stejně jako Michálek, má dodat nový impulz. Pražanům se v posledních dnech i týdnech tolik nedařilo. „Na klucích to bylo trošku vidět, když jsem přišel. Byli trošku skleslí, nálada v kabině nebyla tak dobré. Potom si hráč nevěří, tak je to hodně vidět na výkonu. Hokej je mentální hrou. Tlak ve Spartě je na výsledky velký a na kluky to nějak působí. Musíme bojovat jeden za druhého, protože všichni se chtějí proti Spartě vytáhnout. Když budeme hrát jako v Brně, bude se to pomalu zlepšovat,“ burcuje do příštích zápasů.

Nečekal, že bude dominovat. Extraliga kvalitu má

Na rozjezd si snad nemohl přát ani těžšího soupeře. „Byl to venkovní zápas proti poslednímu mistrovi, takže velmi těžký zápas. My jsme bojovali jeden za druhého, střídačka žila. S takovou morálkou se můžeme zvednout. Víme, že jsme v tabulce dole a potřebujeme sbírat bodíky, a každý bod je pro nás dobrý. Takže i ten bod bereme, ale myslím, že tady bylo i na dva. Nějaké šance tam byly, ale nepadlo to tam. V prodloužení jsme jim to trochu darovali, špatně jsme vystřídali, již podruhé v zápase, a nechali tam úplně volného hráče. Při druhém gólu jsme si nechali ujet dva hráče proti brankáři. Musíme se těch chyb vyvarovat,“ nabádá do budoucnosti.

Sám navíc ocenil atmosféru, kterou v Brně prožil již na začátku srpna. „Je to paráda. Je radost tady hrát, fanoušci jsou tu opravdu bezvadní. V létě jsem tady byl na exhibici Martina Havláta a musím smeknout klobouk dolů, protože něco takového člověk v Americe jen tak nezažije. Sice tam chodí dvacet tisíc lidí, ale většinou jenom koukají a nefandí, a maximálně v play-off to trochu žije. Pro ty kluky to musí být radost zde hrát, když to mají každý zápas. Je to jen dobře pro celou extraligu,“ ocenil publikum v DRFG Areně.

A jak hodnotí úroveň tuzemského soutěže? „Věděl jsem, že je to kvalitní soutěž a že nebude jednoduché do ní naskočit. Určitě jsem si nepředstavoval, že budu dominovat, vozit puky nahoru dolů a rozdávat je. Hrají tady kluci, co mají za sebou úspěšné kariéry, nebo to mají jako Nečas třeba ještě před sebou. Všichni naplno makají, takže mě to nepřekvapilo. Debut byl těžký, jak jsem čekal,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz