Může Vojnov na Světový pohár? Ruský obránce potřebuje souhlas NHL

30. května 2016, 11:16

Václav Jáchim

V pátek byl zařazen do nominace Ruska pro Světový pohár, ovšem Vjačeslav Vojnov zatím nemá jistotu, že se akce zúčastní. Zadák Petrohradu se totiž loni vrátil ze Spojených států do Ruska, aniž by počkal na rozhodnutí imigračních úřadů v případě domácího násilí, kterého se dopustil na manželce. Někdejší zadák Los Angeles odpykal ve vězení trest na 90 dní, jakmile byl propuštěn, opustil USA a posléze začal hrát Kontinentální ligu.

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu by za normálních okolností dál pokračoval v Los Angeles,. kde měl nadále platnou smlouvu. Jenže po incidentu z loňského podzimu byl ruský zadák diskvalifikován klubem i NHL, což stále platí. Člen vedení ruského svazu Roman Rotenberg po příletu Vojnova do vlasti uvedl, že asociace je připravena jednat v případě, pokud hráč bude nominován na Světový pohár.

Ruští advokáti by nechybně dokázali vyjednat, aby byl Vojnov vpuštěn do Spojených států, kde Rusové stráví závěr přípravy před startem World Cupu, stejně tak do Kanady. Hlavní potíž spočívá v tom, že záleží na postoji NHL, jestli hráče vůbec na turnaj pustí. Prozatím platí původní verze, zámořská liga vede Vojnova jako diskvalifikovaného, což se týká i Světového poháru. Tuhle akci totiž pořádá NHL ve spolupráci s hráčskou asociací NHLPA.

Je nepochybné, že věc bude mít další vývoj. Ruský trenér Oleg Znarok nominoval Vojnova společně s dalšími šesti hokejisty, čímž uzavřel kádr sborné. Účast obránce Petrohradu kouč nekomentoval, blíž se nevyjádřil ani nikdo z ruského svazu, ačkoli je zřejmé, že Vojnova při cestě za Atlantik mohou čekat nepříjemnosti. Jednak na úrovni imigrační, jelikož hráč nepočkal na vyřízení svého případu a opustil USA. Jednak hokejové.

Ruská strana jen před časem vyjádřila naději, že World Cup dodrží sportovní princip. Že organizátoři umožní všem výběrům nastoupit v nejsilnějším složení. U Vojnova ale bude záležet na dalším jednání. "Je jasné, že do začátku Světového poháru musíme společně s NHLPA přehodnotit hráčův status. Podle mého názoru: momentálně by Vojnov souhlas ke startu nezískal," uvedl viceprezident NHL Bill Daly. Pro agenturu TASS posléze doplnil, že případ bude řešen standardním způsobem.

Od loňského příjezdu do Ruska se Vojnov dosud do Spojených států nevrátil. Za SKA Petrohrad sehrál i s play off 37 utkání KHL, v nichž si připsal devět nahrávek. Posléze pomohl národnímu týmu k zisku bronzových medailí na domácím světovém šampionátu v Moskvě a Petrohradu. V deseti duelech třikrát bodoval.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz