Musím holky pochválit, říká Vozák. Ale ještě nemůžeme slavit

Foto: Marek Kratochvíl

(PLYMOUTH, od našeho zpravodaje) V základní skupině nic nefungovalo k prolomení střeleckého trápení. Pak dali trenéři dohromady nový útok, a ten dal Švýcarkám víc gólů než předtím celý tým za tři zápasy dohromady! „Holky si konečně začaly trochu věřit,“ těší trenéra Jiřího Vozáka.

Start zápasu mu ale musel přidělat spoustu vrásek na čele. Čtyři fauly za první třetinu, minutu a půl hry ve třech... Český tým to s důrazem někdy až přeháněl a musel čelit velkému tlaku, který se mu málem stal osudným. „Zápasy se Švýcarskem jsou o tom, abychom vydrželi hrát v pěti. Švýcarky mají přesilovky hodně dobré. Na hru v oslabení se sice hodně připravujeme, ale v první třetině jsme jich měli moc. Naštěstí jsme je vydrželi. Nemůžeme si to dovolit,“ dobře ví český lodivod.

Úleva po olympijské pomstě. Atmosféra je hned jiná, líčí Mrázová »

Jinak ho ale hlad týmu po úspěchu rozhodně potěšil. „Hladoví jsme byli už s Němkami poslední třetinu, se Švédkami první třetinu, kterou jsme odehráli hodně dobře a měli hodně střel. Tentokrát jsme to vydrželi víceméně celý zápas. Konečně se nám podařilo dát nějaké góly a trochu uklidnit mančaft.“ Tohle si vzala na triko nově složená třetí formace.

Co víc může o jejím povedeném představení svědčit – Aneta Lédlová, Kateřina Mrázová i Tereza Vanišová skončily po výhře 4:2 se skvostnou bilancí +4 v účasti na ledě! Za tenhle krok se trenéři musí „pochválit“. „Hlavně holky musím pochválit za to, že daly ty góly,“ reaguje kouč. „Šly tam, daly góly, a konečně si začaly trochu věřit ve střelbě,“ pochvaluje si s ohledem na největší bolest týmu.

Jestli ale české střídačce bylo horko v oslabeních na začátku zápasu, co teprve při švýcarském comebacku v závěru... Místo pohodlné cesty za vítězstvím přišly za stavu 3:0 dva góly v síti dosud neprůstřelné Kláry Peslarové, a na světě bylo obrovské drama.

„I za stavu 3:0 nějakých sedm minut do konce jsem věděl, že to určitě ještě není vyhrané. Holky jsme pořád upozorňovali, že musí hrát, musí bruslit. Za stavu 2:3 už to bylo trochu na pováženou. Vzali jsme si time out, znova jsme se pokusili holky uklidnit, a naštěstí to vyšlo. Dobře jsme zahráli jejich power play a dali ještě góla,“ vrací se Vozák k hektickému finiši.

Po prvních dvou zápasech neskrýval nespokojenost s výkony řady hráček. Vytouženým prvním vítězstvím by se mohly nastartovat k úspěšnému konci turnaje. „Doufám, že se to povede. Samozřejmě ještě není nic rozhodnuté, čeká nás minimálně ještě jeden zápas. Kdybychom ho vyhráli, byli bychom spokojenější. Ale musíme se vyvarovat hlavně těch faulů,“ tuší.

Ovšem s lepší náladou se hned půjde do další práce jinak! „Budeme to muset zase trochu krotit, protože jsme ještě nevyhráli. Vyhráli jsme jeden zápas, potřebujeme udělat druhý krok. Nálada bude určitě uvolněnější, ale nemůžeme si ještě dovolit slavit,“ mírní Jiří Vozák přehnaný optimismus.

Série pokračuje odvetou ve čtvrtek v 18 hodin českého času.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz