Mora a Liberec mají první výhry, Spartu srazil Filippi. Litvínov jde do baráže

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

6. března 2018, 19:38

Adam Bagar

Olomouc a Liberec slaví v předkole Generali play off první výhry, shodně 3:2. Hanáky v závěru základní hrací doby spasil Petr Strapáč a Bílé Tygry potěšil v prodloužení Tomáš Filippi. Zlín se Spartou budou o srovnání sérií usilovat hned ve středu, kdy jsou na programu druhá utkání. A hrály se také první zápasy skupiny o umístění. Litvínov sice vyhrál v Chomutově, ale čeká ho s jistotou baráž, po prohře v Mladé Boleslavi má k ní zase blíž také Jihlava.

Mora doma na Zlín umí, drama rozsekl Strapáč

Olomouc už nastoupila s uzdravenou brankářskou jedničkou Branislavem Konrádem, ale do svého premiérového předkola nevstoupila úplně podle představ. Hosty poslal v první části do vedení Pavel Klhůfek a Mora musela dotahovat. Nejdříve v polovině utkání srovnal krok Petr Strapáč a na startu třetí dvacetiminutovky otočil skóre Miroslav Holec. Berani sice srovnali zásluhou Davida Šťastného, ale poslední slovo měl domácí hrdina Petr Strapáč, který v čase 55:57 v přesilovce rozhodl. Berani znovu potvrdili, že se jim v plecharéně nedaří. Hanáci tam proti nim bodovali poosmé v řadě a jsou blíž čtvrtfinále.

Zdeněk Venera (trenér Olomouce): „První třetina nebyla podle našich představ. Z naší strany mi to nepřišlo úplně v pohodě a Zlín šel zaslouženě do vedení. Důležitý byl vyrovnávací gól, který nám hodně pomohl. Byli jsme aktivnější a šli jsme do vedení. Druhá vyrovnávací branka Zlína nás ale hodně přibrzdila. Za stavu 2:2 se mohlo utkání překlopit na jakoukoliv stranu. Jsme rádi, že nakonec na naši. Rozhodly přesilovky.“

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Podařil se nám vstup do utkání. Měli jsme dobrý pohyb a vyložené šance, byla tam i jedna tyčka. Nepodařilo se nám z toho bohužel vytěžit víc než jeden gól. Druhá třetina byla vyrovnaná. Domácí ožili a srovnali. Jejich hra byla aktivnější. Nevyužili jsme přesilovky, které jsme měli, což rozhodlo. Naopak domácí to trefili. Tým musíme pochválit za přístup a sebevědomou hru. Věříme, že ve středu budeme šťastnější.“

HC OLOMOUC – AUKRO BERANI ZLÍN 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 30. Strapáč (Irgl, Laš), 43. Holec (Vyrůbalík, Jergl), 56. Strapáč (J. Galvas, Irgl) – 14. Klhůfek (Popelka), 50. Šťastný (Roberts Bukarts, Okál).
Rozhodčí: Hejduk, Kubičík – Tošenovjan, Kis.
Vyloučení: 5:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 27:30.
Diváci: 4 271.
Nejlepší hráči: Petr Strapáč – David Šťastný.
Stav série: 1:0.
HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Jaroměřský, Ondrušek, J. Galvas, L. Galvas – Eberle, J. Knotek, Laš – Irgl, Strapáč, Burian – Skladaný, Mráz, J. Káňa – Jergl, Herman, Holec. Trenéři: Venera, Tomajko a Moták.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Ferenc, Freibergs, Nosek, Valenta, Žižka, Řezníček, Matějíček – Okál, Šťastný, Roberts Bukarts – J. Ondráček, Fořt, Šlahař – Kubiš, Fryšara, O. Veselý – Klhůfek, Popelka, P. Sedláček. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Liberec udolal Spartu, v prodloužení rozhodl Filippi

Oba týmy si to před dvěma lety rozdaly ve finále, tentokrát ale usilují o to, aby se prokousaly mezi osm nejlepších. Sparta dokonce premiérově. Zato Bílí Tygři absolvují předkolo play off už počtvrté. V úvodní partii dvakrát vedli, ale Pražané pokaždé našli odpověď. Na góly Tylera Redenbacha reagovali nejdřív Petr Vrána a posléze Juraj Mikuš. V čase 24:46 to bylo 2:2, ale další branky základní část nepřinesla. Rozhodnout muselo až prodloužení. V něm se Buchtele dopustil faulu a domácí nekompromisně trestali, hrdinou se stal navrátilec Tomáš Filippi. Liberec pod Ještědem udolal Spartu i potřetí v sezoně.

Filip Pešán (trenér Liberce): "Utkali jsme se s velice těžkým soupeřem, který hrozil v brejcích. To jsme si několikrát nepohlídali, ale ve středu v tom budeme lepší. Výrazně nás podržel Roman Will. Jsme moc rádi, že jsme naši aktivitu přetavili ve vítězný gól v prodloužení."

František Výborný (trenér Sparty Praha): "Bylo to utkání se šancemi na obou stranách. V prodloužení jsme bohužel neproměnili naši šanci a pak přišel zbytečný faul. Liberec nás potrestal, ale to se nedá nic dělat. Musíme teď zmobilizovat naše síly a ve středu do toho půjdeme znovu."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC SPARTA PRAHA 3:2 po prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Redenbach (Ordoš, Šmíd), 24. Redenbach (Jašek, Ševc), 63. Filippi (Bulíř, M. Kvapil) – 18. P. Vrána (Řepík, J. Hlinka), 25. Mikuš (Pech).
Rozhodčí: Hradil, Kika – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 1:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 38:24.
Diváci: 4 920.
Nejlepší hráči: Tyler Redenbach – Juraj Mikuš.
Stav série: 1:0.
Bílí Tygři Liberec: Will – Pyrochta, Ševc, Maier, Šmíd, Jánošík, Derner – Jašek, P. Jelínek, L. Krenželok – Bakoš, Redenbach, Ordoš – Bulíř, Filippi, M. Kvapil – Lakatoš, J. Vlach, A. Dlouhý. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
HC Sparta Praha: Aittokallio – T. Pavelka, Z. Michálek, Ďaloga, A. Kulda, T. Voráček, Mikuš – Řepík, P. Vrána, J. Hlinka – Forman, Pech, Buchtele – Jarůšek, Klimek, Kudrna – Kumstát, Černoch, Říčka. Trenéři: F. Výborný, Rulík, J. Nedvěd a Janeček.

Zápasy 1. kola skupiny o umístění:

Dukla ztrátu nestáhla, Bruslaři ji smetli pěti góly

Duklu, posilněnou výhrami nad Hradcem Králové a Olomoucí, čekala hned na úvod play out klíčová bitva v Mladé Boleslavi. Jihlavští mohli snížit ztrátu na pět bodů a ještě zamotat boj o to, aby se vyhnuli baráži, jenže po vyrovnané první třetině jim uteklo druhé dějství, v němž si domácí pěti góly a třemi využitými přesilovkami vytvořili luxusní náskok. Bruslaři v nervózní partii, v níž rozhodčí rozdali 79 trestných minut, slavili výhru 5:1 a navýšili náskok před dotírajícím nováčkem na jedenáct bodů. I díky Jakubu Klepišovi a Dominiku Pacovskému, kteří zapsali po dvou gólech.

Viktor Ujčík (asistent trenéra Mladé Boleslavi): "Stejně jako Jihlava jsme si i my uvědomovali důležitost střetnutí. Narozdíl od soupeře jsme ale nebyli v pozici těch, kdo musí útočit a celý zápas diktovat tempo hry. Hráče jsme nabádali, aby byli trpěliví a počkali si na své šance. Z tohoto pohledu musíme být spokojení. Takticky jsme odehráli, co bylo třeba a utkání měli od druhé třetiny pod kontrolou i výsledkově. Musím pochválit obě formace na přesilové hry, které dokázaly utkání rozhodnout a dodat nám klid, přestože produktivita není v poslední době naší silnou stránkou. Jsme dobití, z utkání odstoupili tři hráči, kteří čekají na vyšetření a uvidíme, jak dopadnou. Případně by prostor dostali další hráči, kteří poslední zápasy tolik nehráli. Hotovo ještě není, ale učinili jsme velký a důležitý krok k záchraně."

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): "Věděli jsme, že utkání je velmi důležité pro další vývoj skupiny o udržení. Přijeli jsme s jasným cílem uhrát vítězství, abychom bodový rozdíl mezi oběma mužstvy zmenšili. To se bohužel nepodařilo. Soupeř utkání rozhodl v početních výhodách, ve kterých vstřelil tři branky a následně si už vývoj zkušeně hlídal. Z tohoto pohledu musíme uznat, že Boleslav získala tři body zaslouženě. Rozhodnuto bude ale až po šestém kole a my rozhodně zbraně neskládáme."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC DUKLA JIHLAVA 5:1 (0:0, 5:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Klepiš (Orsava, Žejdl), 24. Klepiš (Pabiška), 32. Kotvan (Pacovský, Pabiška), 36. Pacovský (Klepiš, Nahodil), 40. Pacovský – 38. Zeman (De la Rose, Čachotský).
Rozhodčí: Hribik, Lacina – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 7:5, navíc Nedomlel 10 minut a do konce utkání – Kajínek 5 minut a do konce utkání.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 29:25.
Diváci: 1 853.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Hanzlík, Nedomlel, Němeček, Eminger, Dlapa, Kotvan, Kurka – Orsava, Žejdl, Valský – Pacovský, Nahodil, Klepiš – Pabiška, V. Němec, Urban – Flynn, L. Volf, P. Kousal. Trenéři: Kýhos, Ujčík a Žabka.
HC Dukla Jihlava: Škarek (od 41. Kořenář) – Stříteský, Šidlík, Suchánek, D. Váňa, Půža, Kajínek, de la Rose – F. Seman, Zeman, Čachotský – Jiránek, Skořepa, Straka – Anděl, Hamill, Rabbit – Diviš, R. Hubáček, Žálčík. Trenéři: Vlk a Zeman.

Litvínov zvítězil v Chomutově pošesté za sebou

Před rokem bojovali Piráti o finále, letos se musejí spokojit jen s boji o záchranu. Na úvod se utkali v derby s Litvínovem, s nímž předvedli přetahovanou se smutným koncem. Oba týmy se střídaly ve vedení, až nakonec v prodloužení drama rozsekl hostující bek Lukáš Doudera. Verva ukázala, že se jí na ledě rivala daří, i díky dvěma trefám Juraje Mikúše tam uspěla už pošesté v řadě. Přesto její ztráta bodu rozhodla o tom, že je prvním jistým účastníkem baráže. Pět kol před koncem ztrácí na Mladou Boleslav už šestnáct bodů. Rozhodčí v derby rozdali celkem 49 trestných minut.

Petr Martínek (asistent trenéra Chomutova): „Neodehráli jsme vůbec dobré utkání, zase derby s Litvínovem vyhráli hosté. To už je tradice. Můžeme být jenom rádi, kolik máme bodů, protože nejsme v úplně optimální pohodě. Musíme uhrát ještě jeden zápas, abychom měli klid.“

Jiří Šlégr (trenér Litvínova): „Jsem rád, že jsme se vzpamatovali z poslední prohry v Brně, kde jsme nepředvedli vůbec dobrý výkon. Proti Chomutovu to bylo vyrovnané. Vedli jsme, prohrávali a zase vedli, takže je škoda, že se nám nepodařilo udržet vedení v základním čase. Ale jsme rádi za výhru.“

PIRÁTI CHOMUTOV – HC VERVA LITVÍNOV 3:4 v prodloužení (2:1, 0:2, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Skokan (V. Růžička, Knot), 17. Šťovíček (Lauko, Flemming), 46. Lauko (Šťovíček, Slovák) – 5. J. Mikúš (Gula, J. Černý), 25. V. Hübl (F. Lukeš), 35. J. Mikúš (Iberer), 64. L. Doudera (V. Hübl, Marek Růžička).
Rozhodčí: R. Svoboda, Bejček – Kajínek, Zavřel.
Vyloučení: 3:9, navíc Hlava (Chomutov) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 32:28.
Diváci: 3 132.
Piráti Chomutov: Š. Lukeš – Flemming, Dietz, Valach, Knot, Slovák, Mrázek, L. Chalupa – J. Havel, V. Růžička, Sklenář – Vantuch, Huml, Poletín – V. Tomeček, Skokan, Koblasa – Hlava, Šťovíček, Lauko. Trenéři: V. Růžička starší, Martínek a Šťastný.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Iberer, Šesták, Čutta, Z. Sklenička, Baránek, L. Doudera, Gula – Jánský, V. Hübl, F. Lukeš – Marek Růžička, Gerhát, Trávníček – M. Hanzl, J. Mikúš, J. Černý – Řehoř, Válek, Jurčík. Trenéři: Šlégr, Stránský, Weissmann a Skuhrovec.

Tabulka skupiny o umístění v TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Piráti Chomutov 53 13 10 10 20 135:159 69
2. BK Mladá Boleslav 53 16 6 8 23 123:140 68
3. HC Dukla Jihlava 53 12 7 7 27 107:144 57
4. HC VERVA Litvínov 53 10 8 6 29 122:171 52

Další program předkola Generali play off TELH

Středa 7. března – 2. zápasy:
18:00 HC Olomouc – Aukro Berani Zlín
18:20 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (ČT sport)

Pátek 9. března – 3. zápasy:
17:00 Aukro Berani Zlín – HC Olomouc
18:30 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec

Sobota 10. března – případné 4. zápasy:
16:00 HC Sparta Praha – Bílí Tygři Liberec
17:00 Aukro Berani Zlín – HC Olomouc

Pondělí 12. března – případné 5. zápasy:
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha
18:00 HC Olomouc – Aukro Berani Zlín

Další program skupiny o umístění v TELH

Pátek 9. března – 2. kolo:
17:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
17:30 HC Dukla Jihlava – Piráti Chomutov

Neděle 11. března – 3. kolo:
15:30 Piráti Chomutov – BK Mladá Boleslav
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dukla Jihlava

Pátek 16. března – 4. kolo:
17:30 BK Mladá Boleslav – Piráti Chomutov
17:30 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov

Neděle 18. března – 5. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – Piráti Chomutov
16:00 HC Dukla Jihlava – BK Mladá Boleslav

Pátek 23. března – 6. kolo:
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
17:30 Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz