Mohli jsme balit, ví Smoleňák. Když jste na kolenou, musíte vstát!

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

3. dubna 2018, 22:20

Martin Voltr

Neprožíval nijak povedenou sérii, ale když bylo nejhůř, zase se objevil na svém místě a vytáhl Mountfield z bryndy. Radek Smoleňák 33 sekund před koncem prodloužení rozhodl čtvrté semifinále v Třinci, takže hradecké šance ještě žijí. „Máme inteligentní kluky, kteří si moc dobře uvědomovali, o co jde. Že už to není nějaký pouťák,“ vypráví po první výhře v sérii.

Jak se váš gól vůbec seběhl?
Já popravdě ani nevím. Šlo to na beka a myslím, že špatně rozehráli na Blážu (Gregorce, pozn. red.). Ten vystřelil a já jsem se motal kolem brány, tak jsem to tečoval. Důležitý gól pro nás. Už to bylo dlouhé a sil moc nezbývalo. Jsme rádi, že jsme dokázali vyhrát, tohle nás stoprocentně nakopne.

Na góly půl minuty před koncem jste expert. Podařilo se vám to už v Liberci…
To nevím, jestli expert. Ale já jsem rád, že týmu dokážu nějakým způsobem pomoct. I když góly nedávám, tak se snažím dělat ty malé věci, ať už třeba v oslabení. Není to jenom o gólech. Je to o tom, že každý z nás má nějakou práci, kterou musí udělat, i když se nedaří. Když člověk dělá ty malé věci dobře, tak se k němu štěstíčko občas přikloní.

Sestřih 4. semifinále Oceláři – Mountfield

V semifinále jste se zatím spíš hledal, může to pro vás být povzbuzení?
Já spíš prožívám, že ty góly nedáváme nikdo. To je to hlavní, hrozně se nadřeme na gól. Věřím, že tyhle ošklivější góly, třeba i ten můj vítězný, jsou ta cesta, kterou musíme jít. Musíme prostřelovat jejich clonící hráče a těmihle situacemi dokážeme vyhrávat zápasy.

Ale do zápasu jste nastoupili úplně jinak než v pondělí.
Bylo to oproti včerejšku jako den a noc. Kdybych věděl, čím to bylo, tak bychom určitě něco změnili. Ale stoprocentně jsme věděli, že situace je taková, jaká je, a že už jsme zítra taky mohli balit. Byla by ohromná škoda celou sezonu zahodit. Máme určitě na víc a dneska jsme to dokázali. Určitě nás to povzbudí.

Co vám říkali trenéři, aby se neopakoval hororový vstup z pondělka?
Tyhle zápasy už nejsou o trenérech. To není o trenérech, to není o fanoušcích, to není o tlaku. To je jenom o nás dvaceti klukách, co máme ten dres, a nikdo to za nás neudělá. Trenér tam může řvát, jak chce, a lidi můžou řvát, ale my jsme ti, kteří nosíme to logo vepředu. My když neuděláme tu práci, tak to prostě nedopadne. Tohle měl každý v hlavě a dělal sto padesát procent. Máme inteligentní kluky, kteří si moc dobře uvědomovali, o co jde. Že už to není nějaký pouťák.

Zase vám nevycházely přesilovky. Zkoušíte něco měnit?
Zkoušíme. Ale já věřím tomu, že až to budeme potřebovat úplně nejvíc, tak to přijde. Víme, že tam máme šikovné kluky, kteří to umí. Jednou je člověk nahoře, jednou dole, a když je na kolenou, tak je důležité vstát a ne jenom klečet a brečet, proč to nejde. Věřím tomu, že se to obráti dobře pro nás.

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

V prodloužení vám mohl sezonu ukončit Daniel Rákos. Jak jste prožíval jeho šanci?
Ještě že to byl Dan Rákos. Ještě že to nebyl třeba Růža (Martin Růžička, pozn. red.) z press boxu (směje se). Ale to je stará písnička. Máme super oba dva gólmany, kteří nás drží nad vodou. Kdybychom je neměli, tak se tady třeba už vůbec nebavíme. Velké díky oběma.

Počítal jste pak už s nájezdy?
Abych se přiznal, už jsem měl mžitky před očima. Už jsem spíš vyhlížel maséra, aby mě trošku nahodil (směje se).

Po výhře se vám hodně ulevilo. Nálada v kabině už je mnohem veselejší, že?
To je to, proč hokej hrajeme. Ty úsměvy, radost. To je prostě k nezaplacení a to jsou ty vzpomínky, na které potom člověk v budoucnu vzpomíná. Nebo v létě u piva.

Běží člověku v hlavě myšlenky na obrat v sérii?
V mé hlavě určitě ne. V mé hlavě je to, že teď jsme odehráli super zápas, jedeme v nějaké té euforii domů. Tam víme, že nás čeká vyprodaná hala, která nás požene. Já se teď koukám na pátek. Musíme k tomu přistoupit úplně stejně. Vím, že je to fráze, ale teď musíme koukat jenom na jeden zápas dopředu. Byla by blbost, kdybychom tady vyhlíželi, s kým budeme hrát finále. To by byla úplně science fiction.

Foto: Antonín Vydra

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz