Žolík Myšák překonal Reichla. Nebuď nervózní, opakovali mu Hübl a Lukeš

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

Až dosud platilo, že nejmladším litvínovským benjamínkem v nejvyšší soutěži byl Robert Reichel. Teď už nikoli. Rekord olympijského vítěze z Nagana překonal Jan Myšák, po bitvě v Mladé Boleslavi byl nadšený. "Dojmy jsou skvělé. Máme důležité vítězství, které jsme na začátku extraligy potřebovali. Jsem hrozně šťastnej, že jsme vyhráli," září.

O překonání zápisu Roberta Reichla samozřejmě věděl, pro litvínovský klub šlo o historickou událost. „Je to hezký pocit, ale větší radost mám z vítězství," opakuje s úsměvem. Na zápas do města aut dorazil také Honzův tatínek, jinak klubový lékař Vervy. „Jsem rád, že přijel. Tím to bylo ještě hezčí," dodává.

První extraligový start zapsal Myšák v věku 16 let, dvou měsíců a 21 dní. Robert Reichel byl počátkem sezony 1987-88 o sedm dní starší. Pro nejmladšího bojovníka Vervy dopadla premiéra výborně. Litvínov nachytal Bruslaře a odvedl cenný výsledek 4:3. „Povedlo se nám ustát tlak domácích a jít do vedení, druhá třetina pak byla horší. Dostali jsme tam laciné góly. Ale po pauze jsme se zvedli a předvedli skvělý týmový výkon," oceňuje.

Myšák: Nervozita? Na začátku to tam bylo

Ještě na jaře Myšák válel extraligu staršího dorostu. Nyní už je z něj extraligový hráč. V Mladé Boleslavi předvedl několik hezkých akcí. Nebál se, snažil se hrát. Stíhal v bruslení, zvládal osobní souboje. Naznačil, že má před sebou velkou kariéru. V barvách Vervy absolvoval kompletní přípravu s prvním týmem, postupně získal důvěru trenérů.

Foto: Jan Pavlíček, bkboleslav.cz

„Řekl si o to svými výkony. Ve starším dorostu udělal tolik bodů, že přeskočil kategorii juniorů a posunul se  přímo mezi dospělé. Patří k velkým talentům Litvínova a českého hokeje vůbec," hlásí hlavní kouč Milan Razým. Mladík s mřížkou zaujal. „Zkusili jsme ho a pak si řekli, že mu šanci dáme. Honzu jsme zařadili ke zkušeným hráčům, k výborným hokejistům, kteří mu hodně pomáhají. Může se od nich leccos naučit."

Myšák v Mladé Boleslavi vybruslil s ikonami litvínovského hokeje Františkem Lukešem a Viktorem Hüblem. O generaci starší parťáci věděli, co prožívá. „Povzbuzovali mě a opakovali, abych nebyl nervózní. Já si před zápasem říkal to samé, ale nervozita přišla. Na začátku to tam bylo. Tím jsem to měl těžší," usměje se.

Razým o Myšákovi: Neměl to jednoduché, výkonem nezklamal

Když slyší dotaz, jestli byl tenhle zápas hodně jiný než ty, které zažil během přípravy, souhlasně přikyvuje: „Myslím, že jo. Rozdíl byl o dost větší. Přišlo hodně lidí, zápas byl samozřejmě víc sledovaný." Po utkání se srdečně pozdravil s Jakubem Čuttou, u zkušeného obránce se loni zdokonaloval v bruslení. „Pomohl mi určitě hodně. Nevím, jestli bych na to bruslařsky měl, kdybych k němu do Liberce nejezdil," děkuje.

Foto: Facebook HC VERVA Litvínov

Aby si splnil sen o brzkém startu za elitní tým Vervy, dělal maximum. „Obětoval jsem všechno. Oddřel jsem letní přípravu a chodil i hodně navíc. Určitě mi to pomohlo." Zatím je úplně na začátku, časem by mohl napodobit borce jako Zadina nebo Nečas. „Příklady těchto hráčů mě táhnou, jednou bych chtěl být jako oni," přiznává.

Podle trenéra Razýma klidně může. Vynikající technik a ofenzivní šikula skýtá skutečně zajímavý potenciál. „Posledních sedm minut utkání v Boleslavi nehrál, na to je ještě hodně mladý. Ale výkonem nezklamal. Naskočit do extraligového utkání pro něj nebylo jednoduché, ovšem myslím, že se neztratil," uzavírá litvínovský kouč.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz