VIDEO: Hokejový turnaj na olympiádě dětí a mládeže ovládla Praha

Foto: Marek Hedbávný

V polovině ledna se hokejové reprezentace všech krajů sjely do Chomutova a Litvínova, kde probíhala olympiáda dětí a mládeže, v rámci které se uskutečnil i hokejový turnaj hráčů ročníků 2001 a mladších. Po napínavém finálovém souboji se z celkového vítězství radovali hokejisté z hlavního města, kteří v závěru otočili duel s Královéhradeckým krajem.

Hokejový turnaj odstartoval hned v pondělí v Chomutově a Litvínově. Výběr pořádajícího kraje, společně s obhájci vítězství z Vysočiny, byl zařazen do skupiny A. Ve druhé skupině se zase proti sobě postavily Praha a Středočeský kraj.

Přestože základní skupiny byly dlouhé a trvaly celé tři dny, o zajímavé momenty nebyla nouze. Zejména v momentě, kdy se začalo rozhodovat o postupujících do závěrečných bojů. Třeba vítěz skupiny, která se odehrála v Chomutově, měl po prvním hracím dnu na svém bodovém kontě nulu, pak se ale Královéhradecký kraj zlepšil a probojoval až do finále.

Ani výběr Prahy neměl cestu základní skupinou jednoduchou. Po ne příliš přesvědčivých výsledcích rozhodoval až poslední zápas, který Pražané proti Jihočechům zvládli a slavili postup do play off. Naopak Vysočina si postup zajistila s předstihem a posledním týmem, který doplnil semifinálovou čtveřici, byl Moravskoslezský kraj.

Dramatický závěr turnaje, Praha otočila finále z 1:4 na 5:4

Obě semifinálové bitvy se odehrály na zimním stadionu v Litvínově. Zatímco Praha svůj duel s Vysočinou zvládla poměrně hladce a brankář Jan Škorpík při výhře 3:0 vychytal čisté konto, druhý souboj mezi Královéhradeckým a Moravskoslezským krajem nabídl mnohem vyrovnanější partii. V první třetině padly během pouhých čtyř minut čtyři branky, nerozhodný stav se definitivně překlopil na hradeckou stranu vítězným gólem Matěje Moronga na 3:2 ve 23. minutě.

Ve finále se tak potkaly dva týmy, které už jeden vzájemný souboj na olympiádě odehrály. V základní skupině uspěli hráči Královéhradeckého kraje a dlouho to vypadalo, že zvládnou i druhé utkání. Ještě na začátku třetí části vedli 4:1, Pražané se ale nevzdali, postupně zmenšovali náskok soupeře a nakonec skóre otočili. Po skončení zápasu už si jen vychutnávali pocit olympijských vítězů, na závěrečném ceremoniálu pak přebrali zlaté medaile.

Nejlepším střelcem byl Petr Poppel z Královéhradeckého kraje

Individuální statistiky ovládl jediný hráč. Petr Poppel z Královéhradeckého kraje nasázel během turnaje osm branek, na dalších šest gólů svého týmu nahrál. Mezi brankáři zase zářil zejména Jan Škorpík z hlavního města, který v semifinále vychytal čisté konto a ve finále podržel své spoluhráče během obratu ve třetí části.

Výsledky základní skupiny A a Tabulka základní skupiny A

Výsledky základní skupiny B a Tabulka základní skupiny B

Výsledky play off:

Semifinále: Kraj Vysočina – Hlavní město Praha 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Janča (Gluzman), 29. Prymula (Janča), 32. Čížek (Prymula).

Semifinále: Královéhradecký kraj – Moravskoslezský kraj 3:2 (2:2, 1.0, 0:0)

Branky a nahrávky: 10. Síla (Poppel), 13. Morong (Rychlovský), 23. Morong (Poppel, Síla) – 11. Vojtovič (Beránek), 14. Anlauf (Srníček, Kylnár).

O 5. místo: Ústecký kraj – Jihočeský kraj 4:5 po nájezdech (2:3, 0:0, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Harkabus (Šubrt, Benda), 13. Berka (Bartoš, Prokop), 44. Kysela (Jouza, Jindra), 59. Berka – 13. Toman (Pytlík), 16. Pytlík (Toman, Dvořák), 19. Toman (Pytlík), 60. Pytlík (Toman), rozhodující nájezd Čížek.

O 3. místo: Kraj Vysočina – Moravskoslezský kraj 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 40. Najman (Homola, Křehlík) – 14. Kylnár (Anlauf, Raška), 45. Pavelek (Pavelek, Grygar), 60. Peterek (Raška, Vojtovič).

Finále: Královéhradecký kraj – Hlavní město Praha 4:5 (2:0, 1:1, 1:4)

Branky a nahrávky: 11. Poppel (Síla), 18. Rychlovský, 36. Síla (Klodner, Myška Jakub), 42. Morong – 37. Pšenička (Čížek), 48. Čížek (Haš), 52. Gluzman (Janča), 56. Janča (Vitouch), 58. Pšenička (Prymula, Čížek).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz