Osmnáctka vyráží na MS. Kapitánem Zábranský, generálka proti Bělorusku

Foto: Karel Švec, cslh.cz

12. dubna 2018, 14:38

Václav Jáchim

Ještě několik hodin a reprezentační osmnáctka nabere směr mistrovství světa. Čeští reprezentanti v pátek dokončí kemp v Rokycanech, dnes po obědě trenéři oznámili nominaci na závěrečnou přípravu v Rusku. "Ještě není konečná, po generálce s Běloruskem, kterou hrajeme v pondělí, zúžíme kádr o poslední dva hráče," říká hlavní kouč David Bruk.

Vedení juniorské reprezentace prezentovalo čerstvé novinky na tiskové konferenci v Síni slávy českého hokeje. Osmnáctka jede na šampionát s pokorou. "Samozřejmě chceme udělat co nejlepší výsledek, teď nám jde o to, aby měli hráči optimální formu. A aby byli připraveni," hlásí kouč. O tajných snech se nemluví, na krátkodobé akci se může stát cokoli. Osmnáctka myslí jen na nejbližší výzvy. "Před námi je přátelské utkání s Běloruskem, pak se soustředíme na Slováky, s nimiž v turnaji začínáme," dodává.

Výběr ročníku 2000 loni v létě zazářil finálovou účastí na Memoriálu Ivana Hlinky, osmnáctce se tehdy v Břeclavi sešlo všechno podstatné. Téměř až neskutečně. Kéž by se něco podobného povedlo i na šampionátu. "Uvidíme, s jakou formou a tváří se tam budeme prezentovat. Pak můžeme odhadovat nějaké ambice. Favority na medaile jsou týmy Kanady, Ameriky, Ruska, Finska a Švédska. Bylo by fajn, kdybychom se mezi ně vklínili. Uděláme maximum, abychom hráli maximálně bojovně, odpovědně a soudržně," slibuje David Bruk.

Reportáž z nominační TK a přípravného kempu

Trenérský štáb po čtvrtečním dopoledním tréninku zúžil kádr, na mistrovství světa se nepodívají liberecký útočník Jan Šír ani Jaroslav Brož z pražské Slavie. "Do Čeljabinsku bereme tři brankáře, osm beků a 14 útočníků, na konečnou soupisku pro šampionát můžeme zařadit tři gólmany a 20 hráčů v poli," zmiňuje hlavní trenér. Hodně důležitá bude pro jeho ovečky generálka s Běloruskem. "Zápas nutně potřebujeme, protože hráči nastupovali do kempů postupně. Někteří jsou s námi tři týdny, jiní absolvovali finále extraligy juniorů a dorazili až v úterý. To samé většina krajánků," upozorňuje Bruk.

Dobrou zprávou je, že k dispozici jsou všichni hokejisté ze zámoří, o něž trenéři stáli. "Celou sezonu jsme komunikovali s manažery klubů, trošku nám nahrála i situace v CHL. Malíkův tým nepostoupil do play off, Zábranský s Dajčarem vypadli v prvním kole. Máme už také dva kluky z USHL, Blümel a Pekař s námi byli na únorové akci a kluby je teď uvolnily s týdenním předstihem," pochvaluje si manažer a asistent Petr Studnička.

Na tiskové konferenci bylo oznámeno, že kapitánem mužstva bude obránce Libor Zábranský, jeho zástupcem Jakub Lauko. "Vnímám odpovědnost, především se ale moc těším," říká Zábranský. "Pochopitelně chceme uspět. Kdybychom neměli ambice, nemuseli bychom na šampionát jezdit. Ale půjdeme postupně, nejdřív bude důležité, aby se nám povedl vstup do turnaje," doplňuje. Patnáct členů týmu má doma stříbro z Hlinkova memoriálu 2017, gólman Kristián Kolář byl tehdy navíc náhradníkem. Jakub Lauko si připsal účast na nedávném MS dvacetiletých. "Byla to skvělá zkušenost. Tehdy jsem hrál ve čtvrté lajně, v osmnáctce bude moje role jiná," uvědomuje si chomutovský dravec.

Do dějiště šampionátu odletí osmnáctka v noci na sobotu. V Čeljabinsku sehraje také jedno přátelské utkání, generálkou na turnaj bude pondělní duel s Běloruskem (od 9:30 hodin českého času). Do mistrovství světa vstoupí junioři v pátek 20. dubna zápasem se Slovenskem, následně je čekají Rusové, Francouzi a Finové. Čtyři nejlepší týmy z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, které se hraje ve čtvrtek 26. dubna. Nový mistr světa bude znám v neděli 29. dubna.

Nominace osmnáctky na závěrečný kemp před MS:

Brankáři (3):
Lukáš Dostál (Kometa Brno), Daniel Dvořák (Mountfield HK), Kristián Kolář (Plzeň)

Obránci (8):
Libor Zábranský (Kelowna, WHL), Tomáš Dajčar (Quebec, QMJHL), Jakub Adámek (Třinec), Martin Hugo Haš (Tappara Tampere, Finsko), František Klejna (Karlovy Vary), Zack Malík (Sudbury, OHL), David Aubrecht (Liberec), Vojtěch Doktor (Č. Budějovice). 

Útočníci (14):
Jakub Lauko (Chomutov), Michal Kvasnica (Třinec), Karel Plášek, Adam Gajarský, Vojtěch Střondala, Matěj Svoboda (všichni Kometa Brno), Jan Jeník, Michal Teplý (oba Liberec), Vojtěch Kropáček (Sparta Praha), Dominik Sklenář (Mountfield HK), Petr Čajka (Zug, Švýcarsko), Matej Pekař (Muskegon, USHL), Matěj Blümel (Waterloo, USHL), Jaromír Pytlík (Žďár n. S.).

Realizační tým:

Manažer: Petr Studnička.
Hlavní trenér: David Bruk.
Asistenti: Tomáš Martinec a Petr Studnička.
Trenér brankářů: Martin Prusek.
Video trenér: Michal Rejzek.
Lékař: MUDr. Miroslav Budoš.
Fyzioterapeut: Lukáš Helm.
Masér: Václav Vejvoda.
Kustodi: Jiří Šrámek a Jan Vejvoda.

Program osmnáctky v základní skupině MS:

Pátek 20. dubna:
16:30 Slovensko – Česko

Sobota 21. dubna:
12:30 Česko – Rusko

Pondělí 23. dubna:
12:30.Česko – Francie

Úterý 24. dubna:
12:30 Finsko – Česko

Poznámka: všechny zápasy skupiny hraje osmnáctka v Čeljabinsku, začátky utkání jsou uvedeny v českých časech. V Čeljabinsku je o tři hodiny víc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz