Junioři na MS: Nečasův čas, zraněná hvězdička a medaile, co nelétají

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

21. května 2018, 18:10

Martin Voltr

15 gólů a 25 asistencí – tak výrazně se do osudu 82. mistrovství světa v Dánsku zapsalo 13 hokejistů juniorského věku. V českém týmu se výtečně předvedl Martin Nečas a Filip Chytil zase přepisoval rekordy, tři mladíci slavili švédské zlato, naopak finské či kanadské vycházející hvězdy k týmovému úspěchu nepomohly.

Martin Nečas (Ú, 1999; Česko, Kometa Brno)
7 zápasů – 3+2, +2, 17 střel na bránu, prům. čas 15:08

Na rozjezd potřeboval jen dvě třetiny úvodního zápasu se Slovenskem, od té doby Nečas povětšinou plnil vysoká očekávání. Právě ve federálním derby zachránil Čechy v čase 59:50, gól dal i Francii a ve čtvrtfinále vyrovnával na 2:2. Na konci turnaje hrál přesilovku po boku hvězd z Bostonu, s úspěšností 54,17 % byl z týmu nejlepší na vhazování. Stačí?

Filip Chytil (Ú, 1999; Česko, NY Rangers / Hartford)
7 zápasů – 1+1, -3, 7 střel na bránu, prům. čas 8:18

Pozici v kádru neměl zdaleka tak silnou, „fungoval“ na hraně zápasové sestavy. Začal ve čtvrté formaci s Horákem a Kousalem, po příjezdu Krejčího s Pastrňákem strávil jedno utkání na střídačce a druhé na tribuně, pak se ale vlivem zranění Nestrašila vrátil. Jeho chvíle přišla v bitvě s Rakouskem, kdy se krásnou tečí ze vzduchu zapsal do české historie – na mistrovství světa skóroval jako nejmladší hráč, zvládl to ve věku 18 let a 251 dnů.

Martin Kaut (Ú, 1999; Pardubice)
Přestože v devíti zápasech přípravy zapsal osm bodů a vysloužil si letenku do Dánska, na šampionátu si nakonec nezahrál. Trpělivě čekal, zda ho trenéři dopíšou na soupisku, ovšem poslední místa zabrali dva Davidové.

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

Martin Fehérváry (O, 1999; Slovensko, Oskarshamn / HV71)
7 zápasů – 0+2, 0, 5 střel na bránu, prům. čas 10:55

Začal jako sedmý obránce, ale postupně šel jeho prostor na ledě mírně nahoru a nejvíc času pak strávil vedle dalšího mladíka Christána Jaroše. Dvěma nahrávkami přispěl ke skalpu Rakouska. Co bylo však hlavní, v defenzivní práci snad ani nebylo znát, že jde o osmnáctiletého bažanta. „Fehérváry a Jaroš nastoupili proti řadě hráčů z NHL či KHL a odvedli skvělou práci,“ uznal trenér Slováků Craig Ramsay.

Filip Gustavsson (B, 1998; Švédsko, Belleville / Lulea)
Nadaný brankář si kodaňský led vyzkoušel jen na trénincích, za Magnusem Hellbergem a především Andersem Nilssonem neměl nárok podívat se do zápasu.

Lias Andersson (Ú, 1998; Švédsko, NY Rangers / Hartford)
8 zápasů – 1+1, +3, 1 střela na bránu, prům. čas 5:51
Kapitán letošní dvacítky po devíti minutách úvodního zápasu s Běloruskem vlastně zahájil tažení za pozdější zlatou medailí, jenže z jeho strany to bylo na MS všechno. Po příjezdu posil z NHL si už skoro nezahrál. Může se ale „pochlubit“ stoprocentní úspěšností střelby – jiný pokus než ten gólový totiž nevyslal. Vzhledem k finálovému triumfu nepotěšil fanoušky (i novináře) čekající na případný dar po vzoru juniorského šampionátu...

Elias Pettersson (Ú, 1998; Švédsko, Växjö)
5 zápasů – 1+2, +2, 7 střel na bránu, prům. čas 12:54

Zázračné dítě ze švédské soutěže potkal velký pech. Pettersson odstoupil ze skupinového střetnutí se Švýcarskem a jak se brzy ukázalo, mohl za to zlomený palec na levé ruce. Zbytek turnaje tak strávil na tribuně. Na jeho snové sezoně to ale vůbec nic nezměnilo; pozorovatelé si ho užili dost a jeho případné zapojení do přípravy Vancouver Canucks před premiérovou sezonou v NHL ohrožené není. Jako jediný se letos může pochlubit domácím i světovým titulem.

Miro Heiskanen (O, 1999; Finsko, IFK Helsinky)
8 zápasů – 0+2, +7, 10 střel na bránu, prům. čas 18:58

Ve finské obraně dostal hned na začátku dominantní roli a až do konce turnaje neměli trenéři důvod na ní něco měnit. Heiskanen odehrál celé MS v první obranné dvojici s Villem Pokkou a ze zadáků Suomi strávil na ledě největší porci minut. To všechno by ale jistě vyměnil za týmový úspěch. Zamíří už do Dallasu, kde mu od loňska beží nováčkovská smlouva?

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

Eeli Tolvanen (Ú, 1999; Finsko, Nashville)
4 zápasy – 2+2, +2, 9 střel na bránu, prům. čas 14:14
Predators se po konci sezony postarali o vydatné posílení soupisek účastníků MS. Tolvanen doplnil finský výběr na skupinovou bitvu o první místo s Kanadou a dvěma body (1+1) ji pomohl vymazat z ledu. Nebodoval teprve až v osudném čtvrtfinále. Postaral se aspoň o jednu kuriozitu – letos si zahrál v NHL i na olympiádě. Díky tomu, že za moře putoval z Jokeritu až v březnu.

Michael DiPietro (B, 1999; Kanada, Windsor)
Brankáři javorových listů na turnaji zrovna nezářili, ani to však nepřihrálo týmové trojce šanci na premiérový start mezi dospělými.

Pierre-Luc Dubois (Ú, 1998; Kanada, Columbus)
9 zápasů – 3+4, +4, 7 střel, prům. čas 11:24
Jeho gól po 47 sekundách zámořského derby se Spojenými státy odstartoval celé mistrovství světa, které může z osobního pohledu hodnotit pozitivně. Se sedmi body byl nejproduktivnějším juniorem, i když je pravda, že tři z nich zapsal proti bezbranným Korejcům. Času ve hře přitom neměl příliš.

Tyson Jost (Ú, 1998; Kanada, Colorado)
9 zápasů – 4+2, +6, 12 střel, prům. čas 11:05
Bitvy o medaile se Kanaďanům vůbec nepovedly, vyhasl v nich víceméně celý tým. Platí to i pro Josta, jenž se k týmu připojil až před druhým utkáním. Koreji hned dal dva góly, ale potom uvadal a proti silným soupeřům zapsal jen asistenci ve čtvrtfinále. Na cestě za hořkou, leč plně zaslouženou bramborou se sestavou dost procestoval.

Eeli Tolvanen

Eeli Tolvanen | Foto: iihf.com

Quinn Hughes (O, 1999; USA, University of Michigan)
10 zápasů – 0+2, +4, 9 střel, prům. čas 12:13
Společně s Fehérvárym byli jedinými hráči na mistrovství, které teprve čeká draft NHL: 19 let jim bude až v říjnu. Hughes tak měl poslední možnost na sebe upozornit a stejně jako slovenskému kolegovi v obraně se mu to povedlo. Je pravda, že nejmladší hokejista turnaje dostával od trenérů víc prostoru ve chvílích, kdy už o nic nešlo, ale na draftu jeho jméno stejně zazní hodně vysoko.

Jegor Šarangovič (Ú, 1998; Bělorusko, Minsk)
7 zápasů – 0+1, -6, 11 střel, prům. čas 15:49

Málokdo by asi chtěl být v kůži sestupujících Bělorusů po návratu do vlasti. Šarangovič přesto prožil z individuálního hlediska nedocenitelnou zkušenost. Šest ze sedmi zápasů odehrál coby centr první formace (ten sedmý ve druhé) a pokaždé se dostal nad 14 minut.

Maxim Suško (Ú, 1999; Bělorusko, Owen Sound)
5 zápasů – 0+1, -3, 2 střely, prům. čas 9:03

Na rozdíl od svého spoluhráče může zkušenosti nabyté v Dánsku prodat ještě na příštím juniorském šampionátu. Suško neměl pozici zdaleka tak pevnou, ze čtvrtého útoku se propracoval až do druhého, proti Čechům byl ale u dvou ze tří inkasovaných gólů a další zápas seděl.

Alexandre Texier (Ú, 1999; Francie; KalPa)
7 zápasů – 0+3, -4, 9 střel, prům. čas 14:46

O Texierovi jsme psali v samostatném článku. Francouzský centr patřil v sestavě odcházejícího Davea Hendersona mezi hráče, kteří se dokázali postarat o rozruch v pásmu soupeře. Třemi asistencemi zazářil proti Rakousku, jeho tým porazil ještě Bělorusy, ale dlužno dodat, že proti papírově silnějším sokům si celá Francie na rozdíl od předchozích let ani neškrtla.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz