Dvacítka začala v Rusku výhrou. Porazit Finy se počítá, říká Pešán

Foto: Kateřina Kundertová

(BALAŠICHA, od naší zpravodajky) Česká reprezentace do dvaceti let zahájila turnaj čtyř zemí v ruské Balašiše proti Finům, které porazila v prodloužení a získala tak dva cenné body. „Zaslouženě jsme brali bod navíc,“ uvedl hlavní kouč Filip Pešán. Do utkání vedl tým kapitán Petr Kodýtek, pro něhož to byl už stý start v českém národním dresu za mládežnické reprezentace.

Český výběr v první třetině nepouštěl soupeře do vyložených šancí, jen v úvodu Josefu Kořenářovi pomohla tyčka. Poté tým Filipa Pešána využil početní výhodu, na konci které byl střelec David Kofroň. Na 2:0 mohl zvýšit Milan Davídek, ale z první netrefil odkrytou část branky.

Krátce po polovině utkání vyrovnal Rasmus Kupari, jehož střela českému brankáři propadla výstrojí. Vedení vrátil na české hole Filip Helt, na něhož ale zareagoval Jesse Ylönen, který poslal duel do prodloužení.

Foto: Kateřina Kundertová

V nastaveném čase si oba celky vypracovaly šanci, avšak až střela Radovana Pavlíka byla vítězná. „Byl to velmi vyrovnaný zápas z obou stran, velmi defenzivní. Nebylo moc velkých šancí, ale na ty úplně největší jsme Finy přehráli. Jsem hrozně rád, že jsme si vzali bod navíc, protože kluci celou dobu žili jenom zápasem a bojovali jeden za druhého,“ zhodnotil Filip Pešán.

Český výběr v utkání dvakrát vedl, ale nakonec musel jeden bod přenechat soupeři, který vyrovnal krátce před koncem. „Porazit Finy v základní hrací době nebo v prodloužení se počítá. Chceme porazit každého, ale jsem rád, že se nám podařil první zápas, protože to nebyl jednoduchý soupeř,“ pokračoval hlavní trenér. „Pro nás je důležité, že jsme vyhráli. Kdybychom prohráli v prodloužení nebo na nájezdy, tak je to horší a kabina by byla trochu jiná,“ dodal kapitán Petr Kodýtek.

Celý tým předesílal, že Finsko bude těžkým soupeřem, což se ukázalo i v duelu. „Fini potvrdili, co jsme očekávali. Věděli jsme, že budou silní na kotouči a v našem obranném pásmu. Při jednom klasickém finském závaru u nás ve třetině jsme dostali gól, ale jinak jsme eliminovali jejich vstupy do pásma, kde jsme byli silní, krom pár střídání,“ přidal další postřehy šéf lavičky.

Foto: Kateřina Kundertová

Vítězný duel proti Finsku měl také dvě výjimečné jubilejní situace – Petr Kodýtek odehrál sté reprezentační utkání a Ondřej Buchtela oslavil osmnácté narozeniny.

Petr Kodýtek nastoupil ve všech mládežnických reprezentacích od šestnáctky po dvacítku, kde debutoval už v loňské sezoně. „Jsem v nároďáku od šestnácti a jsem za to moc rád.“ Proti Finům zaokrouhlil své reprezentační starty na sto. „To jsem vůbec netušil. Nekoukám na to. Převážně se soustředím na svoji hru a snažím se podávat výkony, abych měl reprezentačních zápasů co nejvíc,“ uvedl mladý útočník.

Ondřej Buchtela se narodil 8. listopadu 1999 v Ústí nad Labem, tudíž v den zápasu proti Finům oslavil své osmnácté narozeniny. „Vyhráli jsme, takže jsem lepší dárek dostat nemohl. Byl to parádně odbojovaný zápas,“ myslel převážně na hokej. „Vůbec jsem narozeniny nevnímal,“ potvrdil. „Zatím nic od spoluhráčů nepřišlo, ale večer něco bude,“ prozradil na závěr Ondřej Buchtela.

Foto: Kateřina Kundertová

ČESKO – FINSKO 3:2 v prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Kofroň (Helt, Kodýtek), 44. Helt (Davídek), 64. Pavlík (Kaut, Havránek) – 33. Kupari, 56. Ylönen (Koppanen).
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Česko: Kořenář – Doudera, Galvas, Haman, Hrdinka, Kvasnička, Buchtela, Jeřábek – Pavlík, Havránek, Kaut – Kantner, Kodýtek, Chalupa – Kofroň Hrabík, Davídek – Helt, Kousal, Kurovský – Kubík.

RUSKO – ŠVÉDSKO 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 1 1 0 0 0 5:1 3
2. Česko 1 0 1 0 0 3:2 2
3. Finsko 1 0 0 1 0 2:3 1
4. Rusko 1 0 0 0 1 1:5 0

Další program turnaje čtyř zemí v Rusku

Čtvrtek 9. listopadu:
13:30 Finsko – Švédsko
17:00 Česko – Rusko

Pátek 10. listopadu:
12:30 Švédsko – Česko
16:00 Rusko – Finsko

Začátky utkání jsou uvedeny v českých časech.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz