Dvacítka startuje! Když bude forma a chemie, myslíme na medaili, tvrdí Pešán

Foto: Karel Švec, cslh.cz

11. prosince 2017, 12:33

Václav Jáchim

Konec čekání, reprezentační dvacítka se chystá na start závěrečné přípravy před mistrovstvím světa. Juniorský výběr ji zahájí ve čtvrtek, chystat se bude v Niagara Falls, kousek od Buffala, kde o Vánocích vypukne mistrovství světa. "Věříme, že jsme vybrali nejlepší možné hráče. Máme před sebou kemp, z něhož vzejde konečná nominace," tvrdí Filip Pešán. Letošní výběr ročníků 1998 a 1999 skýtá zajímavý potenciál, v jeho silách je, aby překvapil. "Když bude aktuální forma a dobrá chemie, chceme myslet na medaili," nekličkuje hlavní kouč.

Junioři se do dějiště přípravy vydají na etapy. Evropská část výběru má v úterý sraz v Břeclavi, kde si společně zatrénuje. "Další den ráno cestujeme z Vídně přes New York do Buffala. Z Prahy nebyl vhodný let, museli bychom mít přestup navíc, cesta by se prodloužila o šest hodin. Volíme tedy tuto variantu," informuje manažer týmu Otakar Černý. Zámořští krajánci zamíří nejprve do Toronta. "Odtud pojedou autobusem do Niagara Falls," dodává.

První cíl? Postup ze skupiny

Junioři už se nemohou dočkat, až budou pohromadě a začnou ladit na vrchol sezony. Trenéři také. "S hráči jsme byli v pravidelném kontaktu, máme o všech dostatek informací," pochvaluje si Pešán. Komunikaci obstarali členové realizačního týmu, výzva je před všemi maximální. "Máme v mužstvu kluky, kteří už na šampionátu startovali. Na lídrech bude záležet, jak bude fungovat kabina. Z minulých akcí mám velmi dobrý dojem. Naším prvním cílem je postup ze skupiny, se snahou o co nejlepší výkony a výsledky, které by nám zajistily kvalitní umístění před čtvrtfinále," hlásí Pešán.

Juniorská reprezentace poslední dobou zaostávala za nejužší špičkou. Poslední medaili slavila dvacítka na mistrovství světa 2005 v americkém Grand Forks, tenhle bronzový úspěch už je hodně vousatý. Pešánova armáda touží čekání ukončit, má svoje tajné sny. Ale hokejisté půjdou postupně, překážku po překážce. Teď je na řadě příprava. A také výběr správných bojovníků. Jedna změna se narodila ještě před zahájením kempu. "Ondřej Machala má zlomený prst, zranil se v utkání Litoměřic s Prostějovem. Místo něj nás doplní Jáchym Kondelík," reaguje Pešán.

Pešán: Věřím v medaili, Vánoce budu mít až 8. ledna

Složení kádru může dostat změn s ohledem na právě probíhající World Junior A Challenge v Kanadě, kde hraje výběr devatenáctiletých."V nočním utkání zachytal výborně Milan Klouček, připojí se k nám jako třetí gólman. Šanci mají i další hráči, uvidíme, jak se bude vyvíjet situace. Mohou přijít nedej Bože zranění, záleží také na formě hráčů," připomíná. Dobrou zprávou je, že k dispozici bude Filip Chytil. "Teď několik dní nehrál, léčil se po úderu do hlavy. Ale bude připravený, připojí se 13. prosince," kvituje hlavní trenér.

Představu o složení týmu mám, tvrdí Pešán

Zlínský odchovanec nakoukl do NHL v barvách New York Rangers, poté patřil k oporám farmy v Hartfordu. "S lidmi z organizace Rangers mám přátelské vztahy. Sami chtějí, aby se Filip zhostil role lídra týmu na velké mládežnické akci. Připravují si ho jako budoucí ikonu klubu. Takže s jeho startem na šampionátu souhlasili," reaguje Pešán. Podobně na tom je Martin Nečas, jenž se v průběhu podzimu vrátil do Komety a ještě s ní absolvuje úterní utkání Ligy mistrů proti Jyväskylä. "Obavy o jeho zdraví nemám, ke zranění klidně může dojít na tréninku," dodává kouč, který v Liberci předal vedení mužstva kolegovi Karlu Mlejnkovi a k duelu CHL do Curychu neodletí.

Hráče pobaví Santa Claus a budou i dárky

Jasnou přednost má dvacítka, velký vrchol je za dveřmi. "Na šampionátu jsem v roli kouče zatím nebyl. Jsem v očekávání a moc se těším," přiznává Pešán. Svěřence sledoval poctivě a neustále. Doma i na dálku za Atlantikem. "Perfektní bylo, že šestice hráčů mohla nastupovat v Litoměřicích, kde dostala potřebné minuty a role," libuje si. Hokejisté se v následujících dnech potřebují naladit na špičkový turnaj, některé čeká bitva o nominaci.

"Představu o složení týmu v hlavě mám, ale nemá cenu předbíhat. Mohou přijít zranění. Až během kempu rozhodneme, kdo bude kapitánem. A kdo brankářem číslo jedna," naznačuje. Před startem šampionátu sehrají junioři dva přípravné duely. "20. prosince máme zápas s Kanadou v Londonu, dva dny poté v Niagara Falls utkání proti Finsku," zmiňuje Otakar Černý. Pak bude oznámeno konečné složení mužstva, do Buffala se dvacítka přesune na Štedrý den.

Nominace české reprezentace na přípravný kemp před MS U20:

Brankáři (2):
Josef Kořenář (Benátky nad Jizerou), Jakub Škarek (Jihlava).

Obránci (10):
Lukáš Doudera (Litvínov), Filip Haman (Frýdek-Místek), František Hrdinka (Mladá Boleslav), David Kvasnička (Plzeň), Jakub Galvas (Olomouc), Vojtěch Budík (Prince Albert, WHL), Ondřej Vála (Kamloops, WHL), Radim Šalda (Saint John, QMJHL), Libor Hájek (Saskatoon, WHL), Filip Král (Spokane, WHL).

Útočníci (15):
Filip Helt (Litoměřice), Petr Kodýtek (Plzeň), Daniel Kurovský (Vítkovice), Martin Kaut (Pardubice), Martin Nečas (Kometa Brno), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Marek Zachar (Sherbrooke, QMJHL), Albert Michnáč (Mississauga, OHL), Ostap Safin (Saint John, QMJHL), Filip Chytil (Hartford, AHL), Jáchym Kondelík (Muskegon, USHL), Kristian Reichel (Red Deer, WHL), Filip Zadina (Halifax, QMJHL), Kryštof Hrabík (Liberec), Jakub Lauko (Chomutov).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý
Hlavní trenér: Filip Pešán
Asistenti trenéra: Rostislav Vlach a Miroslav Přerost
Media manažer: Ondřej Kalát
Trenér brankářů: Martin Láska
Lékař: MUDr. Roman Mizera
Fyzioterapeutka: Barbora Krajsová
Kustodi: Oldřich Kopecký a Petr Šulan
Video trenér: Aleš Vladyka

Program přípravných zápasů:

Středa 20. prosince:
19:00 Kanada – Česko (London)

Pátek 22. prosince:
19:00 Česko – Finsko (Niagara Falls)

Začátky jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o šest hodin víc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz