Dvacítka piluje v Salcburku. Věřím, že kluky čeká úspěch, hlásí Varaďa

Foto: Martin Voltr

16. června 2018, 18:11

Martin Voltr

(SALCBURK, od našeho zpravodaje) Venku pálí sluníčko, lán fotbalových hřišť před budovou přesto zeje prázdnotou. Ale jen co člověk zajde do útrob, na ledě se to hemží. Řeč je o luxusní akademii v Salcburku, která od úterka do neděle patří české reprezentaci do 20 let.

Nejstarší mládežnický výběr znovu startuje sezonu za hranicemi, díky partnerství hokejového svazu s vyhlášenou akademií se může chystat v nejlepších podmínkách, které jsou přinejmenším v Evropě dostupné. Do Salcburku se vydala třicítka hráčů do pole a čtyři gólmani, teď v červnu se všichni teprve dostávají do tempa.

„Samozřejmě vnímáme, že pro třetinu hráčů je to první kontakt s ledem po dvou měsících volna. Ale všichni jsou v rámci přípravy v běhu, takže se snažíme kombinovat posilovnu a doplňkové sporty s dvěma fázemi na ledě,“ vysvětluje trenér Václav Varaďa, jenž u dvacítky vede své první tréninky.

A jde mu především o to, aby se pořádně seznámil se všemi hráči. Ročník 1999 měl v osmnáctce, řadu hokejistů i loni v devatenáctce, ale teď si obzory ještě rozšiřuje o mladší. „Zajímá nás, jak obstojí ve vzájemné konfrontaci. Jde vidět, že mladí hráči mají chuť, a určitě se s některými dá počítat s výhledem na mistrovství světa. Ale ještě je čeká půlrok, který rozhodne,“ hlásí Varaďa.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Přestože řada hráčů sotva shodila košíky z helem, přehnaným respektem netrpí. „Je tady celkově dobrá parta.“ To u týmu, jemuž vévodí ročník 1999, nepřekvapuje. „Vždycky měl tu partu výbornou. Věřím tomu, že kluky čeká úspěch,“ dodává kouč šampionů z Hlinkova memoriálu 2016 jedním dechem.

Dvacítka nicméně není v Rakousku kompletní. Ani zdaleka. Omluvili se nejen Martinové Nečas nebo Kaut, ale i další jména, jak už to ostatně v červnovém případě často bývá. Z pohledu trenérů ale nejde o žádnou tragédii, o to víc dalších adeptů z širšího kádru mohou vidět v akci.

„Nakonec jsme v nominaci udělali asi dvanáct nebo třináct úprav, zase nám to dá prostor vidět ostatní kluky. Ale jsou tady Filip Zadina nebo Filip Chytil, takže ty dva ročníky jsou parádně promíchané. Mladší kluci si z toho vezmou hodně do dalších soustředění,“ doufá nový lodivod.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

S výjimkou pátku, kdy ráno zamířili na exkurzi do hangáru, jenž patří zakladateli Red Bullu Dietrichu Mateschitzovi, trénují hokejisté dvakrát denně. A vzhledem k velkému počtu samozřejmě odděleně. „Buď na tři pětice a dva brankáře, nebo na útočníky a obránce... Po různu. Tak, abychom hráče viděli v útočné fázi, v kombinaci a tak dál,“ vysvětluje kouč. Sobotní podvečer pak bude patřit modelovému zápasu mezi dvěma vytvořenými týmy.

První akci s reprezentační dvacítkou prožívají někteří hráči i realizační tým. Václav Varaďa načal spolupráci s Patrikem Eliášem a Alešem Krátoškou a přestože hlavní slovo patří jemu, role si všichni trenéři rozdělují. Sobotní přípravu v posilovně třeba vedl Eliáš. „Já jsem ji měl zase v pátek a Aleš předtím, prostřídali jsme si to,“ hlásí Varaďa s dobrým pocitem.

„Myslím, že nám realizační tým bude fungovat. Jsem rád, že pracujeme v takovém složení. Věřím, že hráčům předáme to, co je v nás, a půjdeme si za úspěchem,“ opakuje bojovně.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz