Mladé Češky chtějí visegrádský hattrick proti starším, začaly výtečně

Foto: Martin Mašek

(PÚCHOV, od našeho zpravodaje) 2014 – zlato ve Zlíně. 2015 – zlato v Maďarsku. 2016 – třetí ročník Turnaje olympijských nadějí Visegrádské čtyřky v Púchově, na kterém chtějí nejmladší české hokejistky znovu srazit na lopatky trojici starších soupeřů do 18 let. Tým v čele se silným ročníkem 2001 zvládl start, Maďarky po jednostranném průběhu porazil 6:1, dál ho na slovenské misi čekají Polsko a v pravděpodobném finále domácí výběr.

Netradičně pojatý turnaj odstartoval předloni na českém území. Tehdy se vůbec nevědělo, co od něj ve sportovní rovině očekávat. V prvním roce nastoupily Češky čistě s výběrem do 15 let, i tak proti soupeřkám o tři roky starším slavily senzační zlato – byť jen díky lepšímu skóre o gól před Slovenkami. Loni se vydala do Debrecínu patnáctka posílená o pět hráček staršího ročníku a tentokrát neskutečně zaválela, všechny protivníky přejela a s celkovým skóre 24:2 obhájila titul.

Letos do Púchova zamířil defakto výběr do 16 let, který už se staví pro akce v novém roce – jeho vrcholem bude dubnové neoficiální mistrovství Evropy v Budapešti. V čele národního týmu je ročník 2001, který už zaujal pevné místo v osmnáctce. Stále ale platí, že proti českým bojovnicím stojí soupeřky o dva roky starší a fyzicky vyspělejší. Tenhle rozdíl je samozřejmě v juniorském věku znát a Češky ho musí dohnat jinde.

„Soupeřky jsou větší a narostlejší. Silovost starších hráček bychom ale mohli přehrát naší pohyblivostí. Z toho se snažíme vycházet, v prvním zápase jsme měli dobrý pohyb, to bude klíč k úspěchu,“ tuší hlavní kouč Pavel Zuziak, jenž mohl být s úvodním soubojem spokojen. Češky si proti Maďarkám postupně vytvořily jednoznačnou převahu, výsledek mohl být ještě vyšší než 6:1. „Vstup určitě hodnotíme kladně. Holky pro to udělaly všechno, podaly disciplinovaný výkon a defakto nepustily Maďarky do žádných vážnějších šancí. Nepřipustili jsme si komplikace a celé utkání jsme ovládli,“ říká.

Česká brankářka Eva Štumbaurová deset minut před koncem přišla o čisté konto, které by si zasloužila. Když už se Maďarky vydaly dopředu, vždy byla na svém místě. „Řekla bych, že moc práce jsem neměla. Jeden zákrok sice ve druhé třetině docela zachránil gól, ale jinak holky hrály výborně z obrany,“ pochvaluje své spoluhráčky, které teď dávají dohromady starou partu pro kategorii do 16 let. „Některé holky se sešly po dlouhé době a myslím, že si padly do oka,“ hlásí gólmanka.

Vzhledem k tomu, s jakým týmem Češky k východnímu sousedovi dorazily, jsou jejich ambice jednoznačné. „Přijeli jsme sem s cílem všechny porazit a celý turnaj vyhrát. Holky se už teď připravují na zápas proti Slovensku, fyzicky i psychicky, protože ten bude asi nejtěžší,“ pokyvuje Štumbaurová. „Jdeme zápas od zápasu a chceme udělat všechno pro to, abychom vyhráli,“ hlásí kouč Pavel Zuziak.

V pátek od 13:30 nastoupí národní tým proti outsiderovi turnaje z Polska. Ten první den po zcela bezzubém výkonu podlehl Slovenkám 0:8, za celé utkání vystřelil jen čtyřikrát! Češky teď mají jasný úkol – nic nepodcenit, bez problémů vyhrát a dojít si pro očekávané sobotní finále. Slovenky mají letos silný tým a posbíraly řadu cenných výsledků, v Púchově by rády přidaly další. Ale mladá a energická česká reprezentace bude proti.

ČESKO "16" – MAĎARSKO "18" 6:1 (2:0, 1:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 12. Kaltounková (Šmajdová), 20. Mlýnková (Škrdlová, Seroiszková), 38. Seroiszková (Mlýnková, Machalová), 41. Machalová (Kaltounková), 50. Pejšová, 54. Kaltounková (Machalová) – 50. D. Horváthová (Kreiszová, Páterkaová).
Vyloučení: 2:3.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 53:14 (18:8, 21:3, 14:3).
Nejlepší hráčky: Eva Štumbaurová – Yumi Maruyamaová.
Česko: Štumbaurová – Škrdlová, Šmajdová, Jandušíková, Pejšová, Kotounová, Krčková, Chladová, Hanzlíková – Machalová, Mlýnková, Seroiszková – Čajanová, Kaltounková Mazancová – Fabšicová, V. Černá, Sarnovská – Škorpíková, G. Horáková, Hájková.

SLOVENSKO "18" – POLSKO "18" 8:0 (2:0, 2:0, 4:0)

Další program turnaje

Pátek 16. prosince:
13:30 Polsko "18" – Česko "16"
17:00 Slovensko "18" – Maďarsko "18"

Sobota 17. prosince:
10:30 Maďarsko "18" – Polsko "18"
14:00 Slovensko "18" – Česko "16"

Nominace českého týmu

Brankářky:
Eva Štumbaurová (Český Krumlov), Viktorie Švejdová (Liberec).

Obránkyně:
Adéla Hanzlíková (Rokycany), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Daniela Pejšová (Chomutov), Adéla Škrdlová (Třebíč), Anna Kotounová (Tábor), Monika Krčková (Technika Brno), Klára Jandušíková (Cherokees), Vivien Šmajdová (Cheb).

Útočnice:
Valentýna Černá (Pardubice), Anna Fabšicová (Strakonice), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Natálie Mlýnková (Zlín), Klára Seroiszková, Patricie Škorpíková (obě Karviná), Agáta Sarnovská (Litoměřice), Kristýna Hájková (Skuteč), Sára Čajanová (Zlín), Tereza Mazancová (Mladá Boleslav), Kristýna Kaltounková (Jihlava), Gabriela Horáková (Letňany).

Realizační tým:

Manažer týmu: Martin Mašek
Hlavní trenér: Pavel Zuziak
Asistenti trenéra: Roman Kosina a Klára Mazánková
Lékařka: MUDr. Andrea Jakešová
Kustod: Josef Polenský

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz