Mistři, znělo Lapačem! Vsetín se po 20 letech vrátil do finále s Chemiky

Foto: hc-vsetin.cz

Na Lapači si v sobotu připomněli dvacet let staré extraligové finále mezi Vsetínem a Litvínovem. Více než tři tisícovky natěšených fanoušků se mohly těšit na jména jako Alexej Jaškin, Radovan Biegl, Jan Srdínko, Zdeněk Orct, Robert Kysela, Martin Škoula či mnoho dalších! Stejně jako v ročníku 1995-96 se z vítězství radovali Valaši, kteří si znovu po roce oživili vzpomínky na nejslavnější mistrovskou éru. Zajímavou exhibici v nájezdech rozsekl útočník Luboš Jenáček.

Bohatý program vypukl na Lapači už v odpoledních hodinách vystoupením skupiny Fleret, která před víc než dvaceti lety, samozřejmě ve spolupráci se vsetínskými hráči, nazpívala vsetínskou hymnu a fanoušci ji mohli poprvé slyšet naživo. Pak už se po krátké přestávce představili hlavní aktéři střetnutí – legendy vsetínského a litvínovského hokeje. Nechyběly ani hymny. Organizátoři postupně nechali zahrát litvínovskou, vsetínskou a státní.

Vzápětí se o úvodní buly postaral legendární trenér Horst Valášek, jenž po smrti své ženy neprožívá zrovna příjemné období života. Na Lapači však přišel na jiné myšlenky a znovu se potkal s bývalými svěřenci. "Vždy to je pro mě skvělý zážitek," potvrzuje dirigent mistrů. Tentokrát mu, navzdory předpokladům, scházeli třeba Rostislav Vlach, Jiří Dopita, Tomáš Sršeň nebo Roman Stantien. Absence však byly jedinou kaňkou na parádní partii.

Jan Srdínko: Atmosféra byla parádní, běhá z toho mráz po zádech

Oba tábory totiž fanouškům servírovaly atraktivní hokej. Vsetínští bojovníci měli vynikající vstup do utkání a už po necelých třech minutách šli do dvoubrankového vedení. Jenže jak skvěle úvodní patnáctiminutovku začali, tak ji mizerně zakončili. Chemopetrol zapsal hned tři trefy v rozmezí 165 sekund a do šatny odcházel spokojeněji, prosadili se také současný generální manažer Vervy Robert Kysela či NHL ostřílený obránce Martin Škoula.

Ve druhém dějství oba celky ještě přidaly na tempu a když k tomu přidáme skvělou kulisu, pak nám vznikne jedinečný zážitek. Pro hráče i příznivce, zkrátka všechny aktéry. "Lidé tu hokejem žijí. Atmosféra byla opět parádní. Je to pro nás příjemné pohlazení a běhá z toho až mráz po zádech," přiznává zadák Jan Srdínko. Jeho tým postupně otočil výsledek a ve třetí periodě vedl 6:5. Duel však poslal k nájezdům agilní útočník Jaroslav Buchal.

Rozhodl Luboš Jenáček, další mistrovské oslavy mohly vypuknout

"Přežili jsme to," směje se Jan Srdínko, který vyšel bodově naprázdno. Změnit to mohl při dovednostní disciplíně. Jenže ani v ní neuspěl. "Nezakopl jsem a dojel jsem s pukem až k brance, takže dobrý," culí se miláček vsetínského publika. Trefovali se jiní a vítězství zase zůstalo na Lapači. V páté sérii nájezdů rozsekl dvacet let staré finále Luboš Jenáček, jenž na stadionu rozpoutal karneval radosti. Nejen té vsetínské, ale rovněž litvínovské.

"Mistři, mistři!" střídal pokřik "Litvínov, Litvínov!" a jakmile se už litvínovská parta odebrala do šatny, vsetínští příznivci si Kyselu a spol. vyžádali zpátky. Děkovačka měla stejně jako zápas pořádné grády. Slušně zaplněné tribuny aplaudovaly ještě několik desítek minut po skončení bitvy a všichni mohli nakonec konstatovat, že se vzpomínka na mistrovskou éru vyvedla. Podobně jako loni, kdy na Lapač zavítal zlínský finalista sezony 1994-95.

HC PETRA VSETÍN – HC CHEMOPETROL LITVÍNOV 7:6 po nájezdech (2:4, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. Tomek, 3. Zima (Jenáček), 17. Padělek, 26. Tomek (Srdínko), 35. Jenáček (Padělek), 39. Tesařík (Zima), rozhodující nájezd Jenáček – 5. Rousek, 12. Nikolov (Škoula, Alinč), 13. Kysela (Machulda), 14. Škoula (Buchal, Nikolov), 30. Buchal (Škoula), 40. Buchal (Weiss).
Rozhodčí: Husička – Kurtin, Smilek.
Vyloučení: 0:1.
Využití: 1:0.
Diváci: 3175.
HC Petra Vsetín: Biegl – Jakeš, Augusta, Jaškin, Srdínko – D. Tesařík, Zadražil, I. Padělek, Forch, Zima, Jenáček, Tomek.
HC Chemopetrol Litvínov: Orct – Škoula, Molnár, Nikolov, Krátký, Zetek – Alinč, Kysela, Weiss, Machulda, Buchal, Rousek, Balázs.

Foto: hc-vsetin.cz


RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz