Mistři světa s Kronwallem i Dahlinem, Finové berou na Karjalu 28 hráčů

Foto: Michal Eger

30. října 2017, 14:00

Václav Jáchim

Nejen první podnik Euro Hockey Tour, ale především úvodní test olympijské sezony. Pro účastníky turnaje Karjala jde o předposlední možnost, jak vyladit sestavy pro vrchol sezony, trenéři švédské a finské reprezentace podle očekávání volí silné týmy. Se zkušenostmi i s mladíky. Letošní mistři světa nasadí kupříkladu navrátilce Staffana Kronwalla nebo útočná esa Möllera, Lindströma, Ömarka, chybět ovšem nebude ani sedmnáctiletý drahokam Rasmus Dahlin. Zkušenosti i talentované mládí najdeme rovněž v kádru domácích Finů.

Skandinávské výběry zveřejnily nominace takřka ve stejnou dobu, kouč českého národního týmu Josef Jandač tak učiní ve čtvrtek 2. listopadu. Pro švédský výběr půjde o první akci od zisku zlatých medailí na mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem, tisková konference trenéra Grönborga však byla zajímavá především s ohledem na olympiádu. Tre Kronor opráší některé dřívější válečníky, při absenci hvězd NHL na olympijských hrách se do zorného pole znovu dostala řada někdejších opor.

Grönborg zařadil na soupisku 25 hráčů – tři brankáře, devět obránců a 13 útočníků. Nováčky jsou pouze gólmani Magnus Hellberg, který po návratu z NHL chytá v čínském Kunlunu, a někdejší opora juniorské reprezentace Linus Söderström. Nejmladším členem mužstva bude sedmnáctiletý obránce Rasmus Dahlin. Jeden z hlavních favoritů na pozici jedničky draftu NHL 2018 už pod Grönborgem sehrál dva jarní duely proti Bělorusku, nyní ho čeká premiéra v Euro Hockey Tour.

Po delší odmlce se do mužstva vrací ostřílený Staffan Kronwall, zadák ruské Jaroslavle má na kontě stovku mezistátních startů. Z KHL dorazí Švédům celkem jedenáct reprezentantů, čtveřice Ahnelöv, Gustafsson, Petersson a Evergberg působí v Omsku. Posledně zmíněný útočník a Ömark jsou z aktuální sestavy jedinými letošními mistry světa, šampionát v roce 2013 vyhráli Enroth, Fransson, Kronwall, Gustafsson, Pettersson a Axelsson. Švédové vstoupí do turnaje Karjala na domácí půdě. V Örebrö hostí ve středu 8. listopadu od 18 hodin českou reprezentaci.

Nominace Švédska:

Brankáři:
Jhonas Enroth (Minsk, KHL), Magnus Hellberg (Kunlun, KHL), Linus Söderström (HV´71 Jönköping).

Obránci:
Staffan Kronwal (Jaroslavl, KHL), Patrik Hersley (Petrohrad, KHL), Jonas Ahnelöv, Erik Gustafsson (oba Omsk, KHL), Johan Fransson (Ženeva, Švýcarsko), Magnus Nygrén (Davos, Švýcarsko), Mikael Wikstrand (Färjestad), Rasmus Dahlin (Frölunda), Simon Bertilsson (Brynäs Gävle).

Útočníci:
Linus Ömark (Ufa, KHL), Anton Lander (Kazaň, KHL), Andre Petersson, Dennis Everberg (oba Omsk, KHL), John Norman (Jokerit Helsinky, KHL), Fredrik Pettersson, Robert Nilsson (oba SC Curych, Švýcarsko), Pär Linholm, Joakim Lindström, Oscar Möller (všichni Skelleftea), Dick Axelsson, Johan Rynö (oba Färjestad), Patrick Cehlin (Lulea).

Trenéři: Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Na domácím podniku se v plné síle chtějí předvést Finové. Trenér Lauti Marjamäki ví, že u Suomi začíná poslední sezonu, pak ho nahradí Jukka Jalonen. Kouč, který s výběrem skončil čtvrtý na posledním MS, zařadil do nominace 28 hokejistů. Nechybějí zkušenosti válečníků, jako jsou Kukkonen, Pyörälä, Lepistö, ale ani mladé tváře. Poprvé se v Euro Hockey Tour představí trojka posledního draftu NHL Miro Heiskanen z IFK Helsinky nebo nadaný útočník Eeli Tolvanen z Jokeritu Helsinky.

Finové na turnaji Karjala nasadí 14 hráčů z ruské KHL, trio Kilpeläinen, Virtanen, Manninen dorazí ze švédské SHL. Erkinjuntti, Pyörälä a J. Lajunen letos působí ve Švýcarsku. Tým Suomi zahájí domácí podnik ve čtvrtek 8. listopadu, kdy hostí Rusy. O víkendu pak Finové hrají severské derby proti Švédsku a v neděli akci zakončí podvečerní bitvou s Kanadou.

Nominace Finska:

Brankáři:
Mikko Koskinen (Petrohrad, KHL), Joni Ortio (Skelleftea, Švédsko), Eero Kilpeläinen (Örebrö, Švédsko).

Obránci:
Sami Lepistö (Jokerit Helsinky, KHL), Jyrki Jokipakka (Soči, KHL), Ville Lajunen (Spartak Moskva, KHL), Atte Ohtamaa (Kazaň, KHL), Jesse Virtanen (Färjestad, Švédsko), Miika Koivisto, Lasse Kukkonen (oba Oulu), Miro Heiskanen (IFK Helsinky), Mikko Lehtonen, Niko Mikkola (oba Tappara Tampere).

Útočníci:
Antti Pihlström, Mika Niemi, Eeli Tolvanen, Marko Anttila (všichni Jokerit Helsinky, KHL), Joonas Kemppainen, Teemu Hartikakinen (oba Ufa, KHL), Petri Kontiola (Jaroslavl, KHL), Veli-Matti Savinaninen (Chanty-Mansijsk, KHL), Antti Erkinjuntti (Langnau, Švýcarsko), Mika Pyörälä (Bern, Švýcarsko), Jarno Koskiranta (Petrohrad, KHL), Sakari Manninen (Örebrö, Švédsko), Jani Lajunen (Lugano, Švýcarsko), Julius Junttila (Oulu), Jukka Peltola (Tappara Tampere).

Trenéři: Lauri Marjamäki, Mikko Manner a Jussi Tapola.

Program turnaje Karjala 2017:

Středa 8. listopadu:
18:00 Švédsko – Česko (Örebrö)
12:15 Švýcarsko – Kanada (Biel)

Ćtvrtek 9. listopadu:
17:30 Finsko – Rusko (Helsinky)

Pátek 10. listopadu:
14:00 Česko – Švýcarsko (Helsinky)
17:30 Kanada – Švédsko (Helsinky)

Sobota 11. listopadu:
12:30 Švýcarsko – Rusko (Helsinky)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky)

Neděle 12. listopadu:
12:30 Rusko – Česko (Helsinky)
16:30 Finsko – Kanada (Helsinky)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz