Mistr přetlačil lídra, Hradec zabral a je druhý. Sparta vyhrála ve Zlíně

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Kometa natáhla vítěznou šňůru už na pět utkání, když v taháku kola udolala nájezdem Malleta vedoucí Plzeň. Druhý už je zase Hradec Králové, který v přímé bitvě o stříbrnou příčku přehrál Vítkovice 4:0. Slavili také čtvrtí Oceláři a šestá Mora. Venku pak Pardubice, Liberec a pražská Sparta, která poprvé v sezoně našla recept na Zlín.

Oceláři zlomili sérii domácích nezdarů

Třinečtí příznivci se dočkali, na tříbodové vítězství pod Javorovým čekali od 22. října. Oceláři navázali na povedené vystoupení na Spartě a stopli domácí sérii nezdarů, když už v polovině duelu vedli 4:0. Slezany nastartovala útočná posila Roman Vlach, olomoucký hokejista se při domácí premiéře zaskvěl dvěma góly. Dva body zapsali také Tomáš Marcinko a Martin Růžička. Piráti nenavázali na čtyři výhry v řadě, po úspěšném loňském čtvrtfinále nevyzráli na Třinec ani napotřetí.

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): "Chtěli jsme navázat na výsledek ze Sparty, kde jsme uhrál tři body a předvedli výborný výkon. První dvě třetiny jsme hráli parádní hokej, kluci kombinovali a dávali pěkné branky. Trochu nás poznamenal inkasovaný gól ke konci druhé části, v poslední části jsme se dostali pod tlak. Naštěstí nás podržel brankář Hrubec. Chci hráčům poděkovat, že to odmakali. Po novém roce hrajeme výborně a věříme, že to bude pokračovat i nadále."

Jan Štastný (asistent trenéra Chomutova): "Do Třince jsme přijeli v kombinované sestavě, protože v poslední době nás trápí zdravotní stav mužstva, rozpadla se nám kompletní druhá pětka, dali jsme proto šanci našim mladým hráčům. První třetina byla z naší strany velmi dobrá, kaňkou byla jen inkasovaná branka ke konci. Druhá část rozhodla o tom, proč jsme nemohli pomýšlet na body, dostali jsme další tři góly a to se v Třinci dohání jen těžce. Před poslední třetinou jsme na hráče apelovali, aby to nezabalili. Měli jsme hodně šancí, ale na bodový zisk to nestačilo. Hráči bojovali až do konce a za to jim patří dík."

HC OCELÁŘI TŘINEC – PIRÁTI CHOMUTOV 4:2 (1:0, 3:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. R. Vlach (Martin Růžička), 21. R. Vlach (Marcinko, Martin Růžička), 28. Marcinko (Hrňa, D. Musil), 30. Adamský (Martynek, Polanský) – 40. Šťovíček (Mrázek), 43. Dietz (Koblasa, Flemming).
Rozhodčí: Mrkva, R. Svoboda – Pešek, Špůr.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 29:29.
Diváci: 4 283.
Nejlepší hráči: Roman Vlach – Stanislav Dietz.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Krajíček, M. Doudera, Linhart, Roth, Jank, D. Musil, Adámek – M. Kovařčík, Marcinko, Martin Růžička – Dravecký, R. Vlach, Hrňa – Adamský, Polanský, Martynek – Svačina, Mikulík, Cienciala. Trenéři: Varaďa a Zadina.
Piráti Chomutov: Š. Lukeš – Grman, Valach, Dietz, Flemming, Knot, Slovák, Mrázek – Koblasa, Huml, Vondrka – A. Dlouhý, Šťovíček, J. Havel – Poletín, Smejkal, Chrpa – Hlava, Chlouba, V. Tomeček. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.

Litvínov doma podlehl popáté za sebou

Hokejisté Litvínova před svými fanoušky prohráli všechna čtyři prosincová utkání, ve stejném duchu pokračují i v novém roce. Doma zapsali pátou porážku v řadě. Znovu se potvrdilo, že Pardubice nepatří k jejich oblíbeným soupeřům. Hostům výrazně pomohl i Tomáš Svoboda, jenž měl při premiéře prsty v obou přesilovkových gólech. Domácí mohlo těšit snad jen to, že po 135 minutách dokázali vyzrát na obranu soupeře, jemuž v této sezoně dali jedinou branku.

Darek Stránský (asistent trenéra Litvínova): "Oproti poslednímu zápasu tam z naší strany byla daleko větší snaha a bojovnost. Ale rozhodly přesilové hry, nedokázali jsme ubránit první formaci soupeře. Dali nám dvě branky a tím utkání rozhodli."

Pavel Marek (asistent trenéra Pardubic): "Chci poděkovat mužstvu, zápas poctivě odmakalo. Bylo to hodně vyrovnané, hrálo se ve vysokém tempu, jako utkání play off – nasazení, osobní souboje. Šance byly na obou stranách. Nám se dařily přesilovky, v nich jsme utkání zlomili na naši stranu. Oba gólmani podali vynikající výkon. Hodně vyrovnané utkání."

HC VERVA LITVÍNOV – HC DYNAMO PARDUBICE 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. Helt (M. Hanzl, Baránek) – 10. T. Svoboda (Rolinek, Trončinský), 45. Rolinek (Trončinský, T. Svoboda).
Rozhodčí: Hribik, Souček – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 22:26.
Diváci: 4 123.
Nejlepší hráči: Filip Helt – Marek Trončinský.
HC VERVA Litvínov: Kantor – Kubát, Hunkes, Baránek, Sörvik, Z. Sklenička, K. Pilař, Gula – F. Lukeš, V. Hübl, Gerhát – Trávníček, M. Hanzl, Jánský – Matoušek, Válek, Helt – Dufek, Havlíček, Smolka. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Čáslava, Trončinský, Mojžíš, Hrabal, Ščotka, Cardwell, Holland – Rolinek, Marosz, P. Sýkora – Treille, Tomášek, T. Svoboda – Perret, Poulíček, J. Sýkora – Beran, Dušek, Bojko. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Liberec podruhé vyhrál v Jihlavě 2:0

Liberec patří na cizích kluzištích k nejhorším v soutěži, na ledě nováčka se mu však daří. Tým trenérů Pešána a Mlejnka venku slavil teprve druhý tříbodový triumf, oba získal na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě. Dukla naposledy nasázela Litvínovu pět gólů, ale na Liberec opět nenašla střelecký recept a stejně jako v listopadu padla 0:2. Bílí Tygři důležitý zápas zvládli i díky Romanu Willovi, jenž lapil všech 28 střel soupeře a zapsal druhou nulu v sezoně.

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Celá první třetina byla poznamenaná rychlou brankou, kterou jsme dostali. Tam bylo nasekáno asi pět chyb během pětadvaceti vteřin. Ve druhé třetině jsme si začali vytvářet příležitosti, ale paradoxně jsme dostali laciný gól. Soupeř potom v další části i přesto, že jsme se snažili, už si hrál jenom to, co potřeboval. Když to nešlo, tak to hodil vidlemi do středního pásma. Když to bylo malinko otevřené, tak to zkusil a pak se zase zatáhl, takže už si výsledek pohlídal. My jsme nenašli sílu k tomu, abychom překonali ten val. Od začátku nám chyběla síla v klinčích a větší zarputilost. Nebylo to z naší strany dobré.“

Karel Mlejnek (trenér Liberce): „Přijeli jsme do Jihlavy s obrovským respektem k soupeři. Víme, jak dokáže doma hrát a kolik bodů doma udělal. Na to jsme se snažili připravit. Mužstvo odevzdalo poctivý, týmový výkon podpořený výborným Willem. Klíčový moment utkání vidím v tom, že se nám podařilo ubránit přesilovku pět na tři hned v první třetině.“

HC DUKLA JIHLAVA – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Pyrochta (Lakatoš, P. Jelínek), 36. Derner (Bakoš).
Rozhodčí: Hodek, Sýkora – Lhotský, J. Svoboda.
Vyloučení: 6:7, navíc Suchánek (Jihlava) 10 minut.
Bez využití.
Střely na branku: 29:25.
Diváci: 4 293.
Nejlepší hráči: Lukáš Žálčík – Lukáš Derner.
HC Dukla Jihlava: Vejmelka – Suchánek, de la Rose, J. Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Hamill, Skořepa, T. Kubalík – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, M. Hlinka, Žálčík – Diviš, R. Hubáček, Rabbit. Trenéři: Vlk a Zeman.
Bílí Tygři Liberec: Will – Ševc, Pyrochta, Šmíd, Kolmann, Derner, Jánošík, Maier – M. Kvapil, P. Jelínek, Lakatoš – L. Krenželok, Redenbach, Bakoš – J. Vlach, Bližňák, Ordoš – J. Mikyska, Vantuch, Jašek. Trenér: Mlejnek.

Sparta poprvé v sezoně vyzrála na Zlín

Zlín vyhrál v Třinci a Mladé Boleslavi, ale na úspěchy z venkovních kluzišť doma nenavázal. Zato Sparta rychle zapomněla na domácí porážku s Oceláři a Berany porazila poprvé v sezoně. I díky jistému Jánu Lacovi, který nestačil jen na dva přesilovkové pokusy. Hvězdou střetnutí se stal zkušený zadák Zbyněk Michálek, který vstřelil stejně gólů jako v dosavadním průběhu sezony. Dva. Sparta tak po souboji tabulkových sousedů poskočila na sedmou příčku tabulky.

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): "Ze začátku byla Sparta lepším týmem, poté se hra vyrovnala. Za stavu 2:2 jsme věřili, že uhrajeme alespoň bod. Bohužel rozhodly naše individuální chyby. Mrzí to, neboť přišlo na zimák hodně lidí a viděli parádní zápas. Kluci makali, nemůžene jim nic vytkonout, Sparta však byla o kousek lepší. Prohra mrzí, ale máme v neděli v Chomutově důležitý zápas."

Jaroslav Nedvěd (trenér Sparty Praha): "Byl to atraktivní zápas pro diváky, který měl kvalitu a skvělou kulisu. Situaci jsme si zkomplikovali našimi fauly a Zlín toho využil a vyrovnal. Poté výborně zahrál Lukáš Pech, počkal si na příležitost, dal důležitý gól a soupeře jsme přetlačili. Zachytal nám výborně brankář Jánko Laco, jemuž jsme v minulém zápase nepomohli, ale věděli jsme, že v něm máme oporu. Podal parádní výkon."

AUKRO BERANI ZLÍN – HC SPARTA PRAHA 2:4 (0:0, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 29. Okál (Honejsek, Freibergs), 43. Roberts Bukarts (Nosek) – 24. Z. Michálek (P. Vrána, Hlinka), 28. Forman (Pech), 45. Z. Michálek (P. Vrána), 53. Pech.
Rozhodčí: Hradil, Kika – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 5:8.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 31:34.
Diváci: 5 019.
Nejlepší hráči: Zdeněk Okál – Zbyněk Michálek.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Freibergs, Nosek, Žižka, Matějíček, Valenta, Řezníček, Ferenc – O. Veselý, Šťastný, Kubiš – Roberts Bukarts, Honejsek, Okál – Klhůfek, P. Sedláček, J. Ondráček – Illo, Fryšara, Popelka. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.
HC Sparta Praha: J. Laco – Piskáček, Švrček, Ďaloga, Kalina, Z. Michálek, T. Pavelka, Mikuš – Kudrna, P. Vrána, Říčka – Forman, Pech, Klimek – Jarůšek, J. Hlinka, Uher – Pšenička, Černoch, Rousek. Trenéři: F. Výborný, J. Nedvěd a Janeček.

Irgl dvěma body prohloubil krizi Bruslařů

Přivedli Američana Samuelse, vyměnili sportovního manažera, ale zatím stále nic nepomáhá. Ambiciózní Bruslaři natáhli více než měsíční čekání na tříbodový zisk už na devět utkání. Oslabená Mora začala výborně a v sedmé minutě si v rozmezí 26 sekund vypracovala dvougólový náskok. Bruslaři jej smazali, ale na jedenáctou trefou Viléma Buriana už nenašli odpověď. Hanáci si upevnili pozici v elitní šestce, gólem a nahrávkou jim při domácí premiéře pomohl i Zbyněk Irgl.

Jan Tomajko (asistent trenéra Olomouce): "Pro nás to bylo velice náročné utkání. Sice jsme se dostali do dvoubrankového vedení, jenže právě tento fakt s námi hodně zamával. Paradoxně nás ale následně nakopl gól v přesilovce, v nichž se nám poslední dobu moc nedařilo. Třetí třetinu jsme už snažili výsledek ubránit, jenomže Boleslav výborně bruslila. Braňo Konrád naštěstí předvedl fantastický výkon a dovedl nás k třem veledůležitým bodům. Zbyněk Irgl na konci navíc ukázal své schopnosti, branku do prázdné branky si zasloužil. Je to určitě velká posila mančaftu."

Boris Žabka (asistent trenéra Mladé Boleslavi): "Náš celkový výkon ovlivnil špatný vstup do utkání. Olomouc uplatnila svou velkou zbraň, tedy rychlé protiútoky. Dvakrát jsme si nepohlídali hráče z druhé vlny a hned jsme dvakrát inkasovali. I když jsme po obrovském výdeji sil dokázali srovnat, tak naše aktuální špatná produktivita nám nedovolila dokázat něco víc. Na obdrženou branku v oslabení už jsme tak neměli účinnou zbraň. Na aktuální změny ve vedení klubu bych se v kontextu s výsledkem nevymlouval, mužstvo to po stránce výkonu nijak výrazně negativně neovlivnilo."

HC OLOMOUC – BK MLADÁ BOLESLAV 4:2 (2:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 7. Strapáč (Houdek, Irgl), 7. Herman (Čáp), 35. Burian (Herman), 60. Irgl – 11. Žejdl (Bernad), 29. Orsava (Klepiš, Kotvan).
Rozhodčí: Hejduk, Úlehla – Hlavatý, Ganger.
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 28:29.
Diváci: 4 027.
Nejlepší hráči: Jakub Herman – Lukáš Žejdl.
HC Olomouc: Konrád – Jaroměřský, Staněk, Houdek, Rutar, Dujsík, Čáp – Eberle, Knotek, Laš – Irgl, Strapáč, Burian – Jergl, Herman, Holec – Mráz Sundher, Ostřížek. Trenéři: Venera, Tomajko a Moták.
BK Mladá Boleslav: Maxwell – Hanzlík, Němeček, Eminger, Kotvan, Říha, Bernad – Orsava, Žejdl, Valský – Klepiš, Holík, Pacovský – Pabiška, Musil, Lenc – Samuels, Urban, Kousal. Trenéři: Kýhos, Ujčík a Žabka.

Rybár vynuloval Vítkovice, Hradec je druhý

Přímá bitva o druhé místo tabulky měla jasného vítěze. Na gól se pod Bílou věží čekalo až do 27. minuty. Mountfield vedoucí branka nakopla, během 261 sekund si vypracoval rozhodující náskok 3:0. Ostravané domácím nedali znovu ani gól, brankář Patrik Rybár pochytal všech 31 střel a slavil sedmou nulu v sezoně. Třemi body se blýskl Petr Koukal, dvěma góly Radek Smoleňák. Hradec Králové po třech porážkách zabral a o bod se vrátil na druhé místo tabulky.

Pavel Hynek (asistent trenéra Hradce Králové): "Kluky bych chtěl pochválit za výborný výkon a získané tři body. Věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého, protože Vítkovice měly dlouhou sérii vítězství. Z posledních jedenácti zápasů ztratily jeden, a to o gól. Jsme rádi, že jsme to zvládli a udrželi nulu pro Rybku. V lednu máme náročný program, celkově dvanáct zápasů. Teď si užijeme volno, které máme do půlnoci, a v sobotu musíme zase do práce, abychom na to v Jihlavě navázali."

Jakub Petr (trenér Vítkovic): "V úvodu zápasu jsme chtěli Hradec zaskočit a pokračovat v našem agresivním stylu, měli jsme ale čtyři vyloučené. I když domácí gól nedali, výhoda na hokejky se jim dostala. Ve druhé části jsme dostali tři rychlé branky v krátkém časovém úseku, jednu jsme si dali vlastní. Normálně nás zdobí hra v předbrankovém prostoru a v obranném pásmu, to tam tentokrát nebylo. Za stavu 3:0 bylo evidentní, že s mužstvem, jakým je Hradec, to bude těžké. Dostal se do herní pohody, v zápase byl lepší a vítězství si určitě zasloužil."

MOUNTFIELD HK – HC VÍTKOVICE RIDERA 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 28. F. Pavlík (Šimánek, Džerinš), 29. Smoleňák (Graňák, Koukal), 32. Koukal, 45. Smoleňák (Červený, Koukal).
Rozhodčí: Pražák, Lacina – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 6:7.
Bez využití.
V oslabení:
1:0.
Střely na branku: 40:31.
Diváci: 5 149.
Nejlepší hráči: Radek Smoleňák – Radoslav Tybor.
Mountfield HK: Rybár – Pláněk, Vydarený, Zámorský, Cibulskis, Gregorc, Graňák, F. Pavlík – Köhler, Džerinš, Šimánek – Jaroslav Bednář, Kukumberg, Cingel – Smoleňák, Koukal, Červený – Vopelka, Berger, Látal. Trenéři: V. Sýkora, Hynek a T. Martinec.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Klok, Sloboda, Hrbas, Baranka, Urbanec, Trška – Olesz, Lev, Bartovič – D. Květoň, O. Roman, Tybor – Kucsera, Kolouch, P. Zdráhal – Szturc, Š. Stránský, Dej. Trenéři: Petr a Trnka.

Tahák kola rozsekl v nájezdech Mallet

Kometa se nadřela, ale nakonec přece jen natáhla vítěznou šňůru už na pět utkání. Úřadující mistr v televizním taháku prohrával po premiérové trefě Jakuba Poura, ale po obratu ve druhé části byl blíž k vítězství. Vyprodaná DRFG Arena už pomalu slavila, jenže David Stach při hře bez brankáře poslal duel do prodloužení a následných nájezdů. Ty rozsekl ve čtvrté sérii Alexandre Mallet. Plzeňský Ondřej Kratěna sehrál jubilejní 1100. utkání mezi tuzemskou elitou.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): "Plzeň hrála výborně. Myslím, že jsme viděli parádní zápas. Na první gól jsme zareagovali slušně a byli jsme aktivnější. Vyrovnávací branku se nám v první části dát nepodařilo. Ve druhé třetině se nám povedlo i díky přesilové hře otočit. Ve třetí části se soupeř hnal za vyrovnáním, i my jsme měli šanci. Bylo to kdo s koho, o tom, jestli povedeme 3:1, nebo to skončí nerozhodně. Trochu nás mrzí, že jsme inkasovali v závěru. Těší nás ale, že jsme v nájezdech vyhráli. Věřím, že jsme potěšili fanoušky."

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): "Myslím, že jsme viděli atraktivní utkání nahoru dolů. U nás to začalo líp, vedli jsme 1:0. Musíme se vyvarovat zbytečných faulů. Ve druhé třetině soupeř otočil, ale ve třetí části jsme měli navrch zase my. Vypracovali jsme si spoustu šancí, ale Kometa taky. Jsme rádi za vyrovnání. S předvedenou hrou jsme spokojeni, chtěl bych tým pochválit, že to s takovým soupeřem venku za nepříznivého stavu nezabalil a předvedl dobrý výkon."

HC KOMETA BRNO – HC ŠKODA PLZEŇ 3:2 v nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 32. Malec (Bartejs, R. Zohorna), 39. H. Zohorna (J. Krejčík, M. Erat), rozhodující nájezd Mallet – 7. Pour (D. Sklenička), 59. Stach (Gulaš, Indrák).
Rozhodčí: Pavlovič, Pešina – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 3:8.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:27.
Diváci: 7 700 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Hynek Zohorna – David Sklenička.
HC Kometa Brno: Čiliak – J. Krejčík, O. Němec, Gulaši, Štencel, Malec, Bartejs, Barinka – Zaťovič, V. Němec, Haščák – R. Zohorna, Hruška, M. Erat – T. Havránek, H. Zohorna, Mallet – Dočekal, L. Čermák, Vondráček. Trenéři: Zábranský, Horáček, Pokorný a Haken.
HC Škoda Plzeň: M. Svoboda – Moravčík, P. Kadlec, D. Sklenička, Jones, Pulpán, Čerešňák, L. Kaňák – Schleiss, Mertl, Gulaš – D. Kindl, Kratěna, Indrák – Stach, Kracík, Straka – Rubner, Preisinger, Pour. Trenéři: Straka, Vlasák, Hanzlík, Čihák a Špaček.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 37 19 5 9 4 125:84 76
2. Mountfield HK 36 17 6 5 8 99:68 68
3 HC VÍTKOVICE RIDERA 37 19 3 4 11 111:81 67
4. HC Oceláři Třinec 37 17 4 6 10 103:89 65
5. HC Kometa Brno 36 15 5 7 9 105:80 62
6. HC Olomouc 37 12 8 6 11 91:93 58
7. HC Sparta Praha 36 14 3 4 15 100:106 52
8. Aukro Berani Zlín 36 11 7 4 14 82:94 51
9. HC Dynamo Pardubice 37 12 5 4 16 88:103 50
10. Bílí Tygři Liberec 36 10 8 2 16 87:109 48
11. Piráti Chomutov 37 8 8 7 14 95:114 47
12. BK Mladá Boleslav 37 10 4 6 17 81:98 44
13. HC VERVA Litvínov 37 10 4 5 18 85:109 43
14. HC Dukla Jihlava 36 7 5 6 18 75:99 37

Další program Tipsport extraligy

Neděle 7. ledna – 38. kolo:
15:00 HC Dynamo Pardubice – HC Oceláři Třinec
15:00 HC Kometa Brno – HC Olomouc
15:30 Piráti Chomutov – Aukro Berani Zlín
16:00 HC Dukla Jihlava – Mountfield HK
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC VERVA Litvínov
16:30 BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha (ČT sport)
16:30 HC Škoda Plzeň – Bílí Tygři Liberec

Úterý 9. ledna – předehrávka 39. kola:
18:30 HC Sparta Praha – Piráti Chomutov

Středa 10. ledna – předehrávka 49. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – HC VÍTKOVICE RIDERA

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz