Michal Rozsíval se vrátil do vlasti bez zlaté medaile, zapomněl ji v zámoří

25. června 2010, 5:07

ČTK hokej.cz

Až teprve před týdnem se po zisku titulu mistrů světa dostal do České republiky zadák hokejové reprezentace Michal Rozsíval. Stejně jako brankář vítězného týmu Tomáš Vokoun zamířil ihned po skončení šampionátu z Německa za rodinou do zámoří. Se svou zlatou medailí se však nemůže přes léto pochlubit příbuzným a přátelům, zapomněl ji totiž před odletem ve svém bytě v New Yorku.

Bek newyorských Rangers se nezúčastnil oslav zisku titulu mistrů světa s fanoušky na Staroměstském náměstí, neboť upřednostnil původní dohodu s rodinou. "Měli jsme to domluvené s manželkou, děti se na mě už těšily a nechal jsem to tak, jak to bylo naplánované. Nechtěl jsem to nijak měnit," vysvětlil Rozsíval.

Jeho rozhodnutí nezměnila ani překvapivá zlatá tečka za turnajem, v němž to dlouho vypadalo spíše na velký krach než slávu. "Nedalo se nic dělat, musel jsem odjet, ale samozřejmě jsem to přijetí v Praze sledoval a bylo to krásný," vzpomínal Rozsíval s tím, že vše sledoval přes internet v televizi. "Sem tam mi také někdo něco pověděl, co se dělo. "Trošku mě to mrzelo, ale myslím, že ještě bude čas to malinko oslavit a užít si to," věřil Rozsíval.

Jednu z takových možností měl ve čtvrtek, kdy tým mistrů světa přijal předseda vlády Jan Fischer. "Jsem rád, že jsem měl ještě možnost se s klukama potkat při této příležitosti, kdy nás pan premiér pozval do Kramářovy vily," pochvaloval si Rozsíval. Stejně jako ostatní hráči si tak mohl vychutnat i jedinečný výhled na hlavní město. "Krásný výhled, opravdu nádherný. Nevím, jestli se sem ještě někdy v životě dostanu, takže jsem rád, že jsem to viděl," dodal Rozsíval.

Na rozdíl od Vokouna, který medaili ztratil ještě v dějišti mistrovství světa, si Rozsíval cennou památku na slavný triumf odvezl do zámoří. Ale v Praze ji s sebou nemá. "Medaili jsem dovezl do New Yorku, ale už jsem ji z New Yorku nedovezl sem do Čech," smál se Rozsíval. "Nechal jsme ji pověšenou v New Yorku v bytě, takže zůstala tam," objasnil vzápětí.

Nešlo ovšem o úmysl. "Prostě jsem na ni zapomněl a vzpomněl si na ni až když jsme odjížděli na letiště. Už však nebyl čas se vracet. Kdybych se vracel pro medaili, tak by mi uletělo letadlo. Říkal jsem si, že když ji budu chtít někomu ukázat, tak si ji někde půjčím," uvedl Rozsíval. "Děda byl jeden z prvních, který říkal, že nic nechce (přivézt), jen hlavně ukázat tu medaili... A já ji nepřivezl," zpytoval svědomí Rozsíval.

Po mistrovství světa trávil hodně času s rodinou. "Byl to po návratu takový ten normální rodinný život, jinak nic zvláštního," přiblížil Rozsíval. Dobře však vnímá, že příprava na novou sezonu je za dveřmi. "Momentálně ještě nedělám nic intenzivně, jednou nebo dvakrát si zajdu zasportovat, ale už se to blíží a nastává pomalu ten čas, kdy se musí hráč připravit a začít myslet na novou sezonu. Já osobně začnu od příštího týdne," prozradil Rozsíval.

Zbývající čas volna však chce ještě naplno využít. "Přijeli jsme před týdnem a je toho spousta, co musím vyřídit a co tady mám zanedbaných restíků. Budeme objíždět rodinu a známé, chtěl bych zase všechny vidět. Pak už začne trénink a vše se vrátí do těch normálních kolejí," řekl Rozsíval.

Patří mezi hráče, na které budou Rangers spoléhat. Zavazuje ho k tomu i roční plat ve výši pěti milionů dolarů, kvůli kterému je častým terčem spekulací zámořských médií ohledně případné výměny do jiného klubu. Nechává však věcem volný průběh. "Nemá cenu to nějak moc sledovat, i když i já si občas něco přečtu. Ale stejně to jsou věci, které já neovlivním. Jestliže se něco stane, tak se to stane. Takový je tam život a člověk musí jít dál. Tak se na to teď koukám," prohlásil Rozsíval.

Jedenatřicetiletý bek dobře ví, že pokud se mu výměna vyhne během léta, vše další bude záviset především na jeho výkonech. Smluvně vázán v týmu Jezdců je ještě další dvě sezony. "Nikdo tam nikoho neujišťuje o tom, co bude. Schůzky po sezoně probíhají, ale my jen zhodnotili sezonu. Řekl bych, že nakonec i docela pozitivně," přiblížil Rozsíval.

Měl na mysli především pohovor s trenérem Johnem Tortorellou, s nímž si prý zpočátku nepadli tak úplně do oka. "Myslím, že ke konci už to bylo daleko lepší a více jsme si porozuměli. Zdálo se, že i on pochopil, kde a jak mě může nejlépe využít, jaký hráč vlastně jsem a také jakou mám povahu. Nebyl jsem si jistý, jestli jsme si dobře rozuměli jak na ledě, tak i mimo led, ale teď už je to všechno srovnané a já doufám, že ta příští sezona bude lepší než ta poslední," přál si Rozsíval.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz