Medveščak Záhřeb má na soupisce už 25 hráčů, mezi zámořskými posilami vyniká Jonathan Cheechoo

17. července 2013, 13:07

Adam Bagar

Do rodiny celků ruské KHL se na jaře připojil také Medveščak Záhřeb, který v elitní evropské soutěži nechce hrát druhé housle a dle toho také skládal zcela nový tým pro následující sezonu. Vedení klubu lovilo především v zámoří, kde se mu podařilo získat i několik posil zvučného jména, mezi ně patří především Jonathan Cheechoo. V kádru trenéra Frenche najdeme pouze jednoho chorvatského rodáka.

Elitní chorvatský klub, který v uplynulých sezonách působil v rakouské EBEL lize, vždy sázel na hráče se zámořskými kořeny. A ve stejném duchu chce pokračovat i při účasti v prestižní Kontinentální lize, která se letos rozšířila už na 28 účastníků. „Náš tým se bude skládat především z hráčů ze Severní Ameriky, kteří mají chorvatské kořeny a také zámořský styl hry,“ hlásil hned na startu příprav prezident klubu Damir Gojanovič.

A co slíbil, to také dodržel. Aktuálně čítá soupiska Medveščaku pětadvacet jmen a národní zastoupení je vskutku zajímavé. Pouze jeden hráč se totiž narodil v Chorvatsku, a to se ještě jedná o mladého gólmana Vasiljeviče, který jako trojka pravděpodobně příliš prostoru ukázat svůj um nedostane. Ovšem dalších jedenáct hokejistů už má vyřízeno chorvatské občanství, kromě obou zámořských gigantů také rodáci ze Švýcarska, Německa a Slovinska.

Jednoznačně největší posilou Záhřebu je kanadský útočník Jonathan Cheechoo. Ten sice poslední tři sezony strávil pouze v nižší AHL, ale za sebou má více než pět stovek startů v NHL. Největší slávu zažíval přibližně před sedmi až osmi lety, kdy ještě oblékal dres San Jose Sharks a v sezoně 2005-06 nasbíral úctyhodných 102 bodů. Zkušenosti s evropským hokejem má však minimální, pouze během výluky sehrál dvacet utkání za švédské HV 71.

Zajímavý bude u nováčka Kontinentální ligy také boj o post brankářské jedničky. Barry Brust nebo Mark Dekanich? Větší šance se dávají devětadvacetiletému Brustovi, který má za sebou o něco více odchytaných zápasů v elitní zámořské soutěži a navíc po roční štaci v německém Straubingu i více zkušeností s evropským hokejem. Dekanich navíc nedávno prodělal operaci kotníku a ještě stále není úplně stoprocentně připraven.

Dá se předpokládat, že v Záhřebu budou produkovat tvrdý zámořský styl hokeje, ale nebude to překračovat rámec pravidel? I z toho začínají mít někteří soupeři obavy a hovoří se už o tom, že vzniká nový Čechov, který po Evropě neměl příliš dobrou pověst. Na mnohé otázky můžeme najít odpověď už v přípravných zápasech, které Záhřeb všechny sehraje mimo své dva stánky, které jsou pravidelně zaplněny do posledního místa.

V srpnu čeká tým Marka Frenche téměř čtrnáctidenní soustředění ve slovinském Mariboru, jehož součástí budou i čtyři přípravná utkání. Postupně se střetne s Nižným Novgorodem, dvakrát s Olympií Lublaň a nakonec s Viťjazem Čechov. Následuje návrat domů, ale už za pár dní odlétá na turnaj do Švýcarska, kde se utká s kazašskou Karagandou a švýcarským Ambri nebo ruským Novokuzněckem. Generálkou na ligu pak bude na konci srpna souboj s rakouským Grazem.

Aktuální soupiska Medveščaku Záhřeb:

Brankáři: Barry Brust, Mark Dekanich, Andrej Vasiljevič

Obránci: Mathieu Carle, Mark Katič, Kyle Klubertanz, Alan Letang, Kenny MacAulay, Sasa Martinovič, Mark Popovič, Geoff Waugh

Útočníci: Patrick Bjorkstrand, Jonathan Cheechoo, Mike Glumac, Hugh Jessiman, Boyd Kane, Gal Koren, Dario Kostovič, Charles Linglet, Matt Murley, Nathan Perkovič, Michael Ryan, Bill Thomas, Ryan Vesce, Luke Walker, Brian Willsie (jen do října 2013)

Realizační tým:

Generální manažer: Markoantonio Belinič
Sportovní manažer: Aaron Fox
Hlavní trenér: Mark French
Asistenti trenéra: Dean Fedorchuk, Don MacLean, Ivo Ratej
Trenér brankářů: Klemen Mohorič
Vedoucí týmu: Dragutin Ljubič

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz