Mašková: Nikdo nechce zažít smutek jako loni, jdeme si pro medaili

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Těžkým zápasem proti obhájkyním zlata ze Spojených států startuje v pátek ve 22 hodin našeho času mistrovství světa českým hokejistkám do 18 let. V generálce zdolaly Finsko 3:1, ale nástrahy samotného turnaje v kanadském St. Catharines budou o hodně náročnější. Jako kapitánka letos juniorky povede Martina Mašková, tedy jedna z hráček, které hrály už na dvou předchozích šampionátech a okusily bronzovou euforii i smutek ze čtvrtého místa. „Všichni si to chceme užít a chceme medaili, protože je neskutečný pocit ji získat. Tu radost si pamatujete do konce života,“ říká Mašková.

Jaký máte pocit ze svého týmu před startem mistrovství?
Myslím, že jsme super parta. Je nás tady asi tři čtvrtiny týmu, který jsme měly loňský rok v Buffalu. Všechny se známe už odmala. Jdeme si pro medaili, nic jiného nechceme.

Jak se vaše příprava lišila od té loňské?
Získaly jsme kondičního trenéra. Já jsem byla jen v Roudnici na přípravném kempu s Ruskami a pak v Calgary, mezitím jsem hrála celou půlsezonu v Kanadě, ale co jsem slyšela od holek, tak kempy byly hodně kvalitní. Chodilo se do posilovny, máme s Mírou super rozcvičky a myslím, že je to pro nás velký přínos. Gólmanky ještě získaly trenéra gólmanů, který s námi ale není na mistrovství.

Myslíte, že vám na loňském šampionátu docházely síly?
Já osobně si myslím, že jsem problémy s kondicí neměla. Ale u hodně holek se zkrátka zlepšila. Míra nám ukázal, co máme dělat, jak to máme dělat, kolikrát to máme dělat. Hodně nám to pomůže, protože věci, které děláte na suché, se odráží i na ledě.

ROZHOVOR S TRENÉREM:
Lepší fyzička a silnější ročník 1998. České juniorky v pátek startují MS »

Naťukla jste svoje působení v Kanadě. Můžete o něm povědět víc?
Hraju asi půl hodiny od Ottawy, v Canadian International Hockey Academy. Myslím, že s českým ženským ligovým hokejem se to nedá vůbec srovnávat. Je tam několik lig, já hraju tu nejvyšší a zápasy jsou hodně kvalitní. Bydlím na intru a jsme spolu s holkama celý týden, pak odjedeme někam na zápas. Díky tomu máme dobrou partu, a to se pak taky dost odráží v zápasech.

Jak se vám tam líbí mimo hokejovou stránku?
Je to jiná kultura, jiné jídlo, a hlavně lidi jsou jiní. Když potkáte někoho v Kanadě, tak aniž by vás znal, začne se s vámi bavit, ptá se, jak se máte, a je to pro ně taková samozřejmost a slušnost. To se vám v Česku ani v Evropě nestane, aby se vás cizí člověk zeptal, jak se máte.

Poznala jste se s některými domácími hráčkami, proti kterým budete hrát na mistrovství?
Většina holek, co tu bude hrát, je z mé ligy. Kanaďanky, Američanky. Ne že bych se s nimi vyloženě bavila, ale znám je, protože proti nim hraju celou sezonu.

Takže máte motivaci si na ně vyšlápnout...
Nikdo z evropských týmů Kanadu ani Ameriku nikdy neporazil. Ale výsledky se rok od roku zlepšují a myslím, že nic není nemožné. Někdo je jednou prostě porazit musí, tak proč bychom to nemohli být my.

„Myslím, že zkušeností máme hodně. Holky za mořem, holky v áčku... Je tady sedm holek, co už mají medaili. Navíc pro většinu z nás je to letos poslední mistrovství.“

Přesto se v první řadě musíte soustředit na jiné zápasy, proti evropským soupeřům.
Je to tak. A psychika, když hrajete proti Kanadě nebo Americe, je dost jiná. Už víte dopředu, že jste je nikdy neporazili. Hraje se jinak než třeba proti Ruskám, Švédkám a Finkám, kde jdete do zápasu s tím, že vyhrajete. Tady s tím, že se budete snažit vyhrát, že to udřete.

Ve skupině máte Rusko, se kterým hrajete nejčastěji, ale teď jste prohrály už sedmkrát v řadě. Loni mělo silný tým a zdá se, že ani ten letošní by neměl být horší.
Rusky budou mít určitě taky silný ročník jako my. Ale myslím, že ten ročník 98 by měl být silnější u nás, protože tolik Rusek na mistrovství nebylo. My už máme zkušenosti, několik holek je už na třetím mistrovství. Zažili jsme, jaké je to získat medaili, a jaké je to prohrát a být čtvrtý.

Už máte za sebou generálku, Finsko jste porazily 3:1. Jak zápas vypadal?
Finky byly dost nepříjemný soupeř, protože hodně bruslily a hodně napadaly. Neproměňovaly jsme šance, ale taky nás několikrát podržela Zechyna (brankářka Zechovská). Vedly jsme 2:0, Finky pak snížily na 2:1 a ke konci to zkusily v šesti, ale daly jsme jim gól do prázdné.

Na rozdíl od Ruska se vám na Finsko hodně daří, od roku 2012 jste nad ním vyhrály už šestkrát za sebou... Sedí vám?
Každý zápas je jiný, ale Finky nám jako soupeřky sedí. Zápasy s nimi jsou vždycky rychlé.

Zvládly jste si rychle přivyknout na časový posun? V Kanadě jste přece jenom už od začátku týdne.
Po příletu jsme byly všechny unavené, ale to se už srovnalo a aklimatizovaly jsme se dobře. Byly jsme nejdřív na zimáku v Niagara Falls a na jiném hotelu než teď, po středečním tréninku jsme se už přesunuly do St. Catharines.

Za mořem letos hrajete tři z týmu, kromě vás ještě Noemi Neubauerová a Veronika Bucifalová. Budete mít o to větší zodpovědnost za hru a za výsledek?
Nemyslím, že by to trenéři brali takhle. Zodpovědnost je na každé hráčce. Ale asi od nás budou očekávat víc než od ostatních holek, pro které je změnou užší kluziště. Hokej je mnohem rychlejší, hráčky k vám hned přistupují. Pro nás by to mělo být snadnější a měly bychom na to být zvyklé, protože tady hrajeme už delší dobu.

Čtyři hráčky z vašeho kádru už napevno patří i do reprezentačního áčka. Takže by pro vás opravdu měly hrát zkušenosti?
Myslím, že zkušeností máme hodně. Holky za mořem, holky v áčku... Je tady sedm holek, co už mají medaili. Navíc pro většinu z nás je to letos poslední mistrovství. Všichni si to chceme užít a chceme medaili, protože je neskutečný pocit ji získat. Tu radost si pamatujete do konce života. Spousta holek zažila oboje, smutek i radost, a nikdo už nechce zažít ten smutek jako loni. Protože je to fakt hrozný.

Výsledek přípravného zápasu v Niagara Falls:

ČESKO – FINSKO 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky ČR: 18. Neubauerová (Pátková, Zedníková), 47. Neubauerová (Hymlárová, Pátková), 60. Pátková.

Rozpis MS žen U18 v St. Catharines

Základní skupiny

pátek 8. ledna:
12:00 Finsko – Kanada (sk. B)
14:00 Švédsko – Švýcarsko (sk. B, Seymour-Hannah Centre)
16:00 USA – Česko (sk. A)
19:30 Kanada – Rusko (sk. A)

sobota 9. ledna:
12:00 Švýcarsko – Finsko (sk. B)
14:00 Švédsko – Francie (sk. B, Seymour-Hannah Centre)
16:00 Rusko – USA (sk. A)
19:30 Kanada – Česko (sk. A)

pondělí 11. ledna:
12:00 Finsko – Švédsko (sk. B)
14:00 Švýcarsko – Francie (sk. B, Seymour-Hannah Centre)
16:00 Česko – Rusko (sk. A)
19:30 USA – Kanada (sk. A)

Play off a série o udržení

úterý 12. ledna:
12:00 1. zápas o udržení
16:00 čtvrtfinále
19:30 čtvrtfinále

čtvrtek 14. ledna:
12:00 2. zápas o udržení
12:00 zápas o 5. místo (Seymour-Hannah Centre)
16:00 semifinále
19:30 semifinále

pátek 15. ledna:
12:00 případný 3. zápas o udržení
16:00 zápas o 3. místo
19:30 finále

Poznámka: Neoznačené zápasy se hrají v hlavní hale Meridian Centre. Začátky utkání jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o 6 hodin víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz