Martinec staví nový kádr. V Hradci trénují i Hronek a gólman Záhřebu

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

24. července 2018, 9:55

Martin Voltr

Pořádně čerstvý vítr v pondělí rozčísl vzduch v hradecké ČPP Aréně. K prvnímu tréninku tam vyjel Mountfield, jehož kádr přes léto prošel velkou obměnou. „Kvalitu z minulých sezon prostě nenahradíme, o to víc ji musíme nahradit bojovností, bruslením a pohybem,“ říká nový hlavní trenér Tomáš Martinec.

V dřívějších letech nebyl tenhle obrázek moc obvyklý, ale letos to potkalo i Hradec: Snížil rozpočet a rozloučil se se spoustou opor, proto teď zkouší řadu nových jmen. Týká se to hráčů na try-outu i vlastních mladíků, kteří bojují o místo v extraligovém kádru.

„Všichni víme, že odešlo hodně hráčů, kteří bodovali. Chceme dát příležitost mladším klukům a do přípravy jsme jich vzali hodně,“ potvrzuje nový kouč Tomáš Martinec. Komu jinému by ale práce s mladými měla jít od ruky, když ne šéftrenérovi mládeže a kouči dvojnásobných mistrů extraligy mladšího dorostu.

„Pracuje se mi s nimi dobře, většinu těch kluků znám. Prošli hradeckou mládeží, jsou to odchovanci. Uvidíme, jak budou vypadat v zápasech. Je jasné, že kvalitu, kterou jsme tady měli v minulých sezonách, prostě nenahradíme. Hráče jako Jarda Bednář určitě mít nebudeme,“ dobře ví Martinec. „O to víc je musíme nahradit bojovností, bruslením a pohybem.“

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

Na úvodním tréninku se mu hlásilo 24 hráčů do pole a čtyři brankáři. Chyběli reprezentanti Radim Šalda a Jakub Muška, až v úterý se měl k týmu připojit Richard Nedomlel, později dorazí Lotyš Maris Bičevskis. Naopak další dva hráči na try-out – Petr Straka a Matěj Chalupa – už brousili led.

„Plus mínus počítáme, že zůstanou do Mountfield Cupu. Pak bude záležet na nich,“ počítá Martinec třítýdenní šanci pro čtveřici testovaných hokejistů. „Pořád ještě sháníme produktivního útočníka. Petr Straka přišel do Plzně, která od něj měla velká očekávání, ale asi je úplně nenaplnil. Potom dohrával v Jihlavě. Ale myslíme, že je to pořád mladý perspektivní hráč.“

Taky obránce typu Nedomlela by se Hradci moc hodil. „Sháníme silného, důrazného hráče. I proto ho vyzkoušíme. Navíc nevíme, jak to dopadne s Radimem Šaldou, jestli se vrátí zpátky, nebo zůstane tady,“ zdůvodňuje trenér.

Naopak zkouška se netýká Tomáše Vincoura, ten by se měl zařadit mezi tahouny. „Je to velký silný hráč. Odešel Béda Köhler, důrazný v předbrankovém prostoru, takže jsme sháněli podobný typ. Věříme, že Tomáš má tu kvalitu a bude pro nás velkou posilou,“ komentuje Martinec dvojnásobného mistra extraligy s Kometou.

Ani to ale ještě není kompletní výčet hráčů, kteří se aktuálně s týmem Mountfieldu připravují. Léto doma tradičně tráví Filip Hronek. Účastník letošního mistrovství světa se pod Bílou věží chystá na to, aby zabojoval o šanci v NHL. „Filip dospíval trochu pozvolněji, ale už před odchodem do Ameriky prokázal, že to může být velký hokejista. Každým rokem se posouvá. Jsem moc rád, že tady s námi trénuje a že i ostatní vidí, že když na sobě budou pracovat, tak to můžou někam dotáhnout,“ kvituje trenér.

Jedno jméno pak hradečtí fanoušci vůbec neznají – gólmanské trio Pavelka, Maxwell, Dvořák doplnil Vilim Rosandič, mladší bratr hradeckého zadáka Mislava Rosandiče. Stejně jako on má chorvatské i slovenské občanství a chytá mezinárodní EBEL v Medveščaku Záhřeb.

„Oni začínají později. Využili jsme té možnosti a po dohodě s Robertem Horynou jsme ho vzali do přípravy, abychom viděli, jak vypadá.“ Víc brankářů na tréninku neuškodí, dvaadvacetiletý mladík už má navíc v životopisu drobné úspěchy a do budoucna může Mountfield zajímat. „Určitě. Víme o něm a chtěli jsme ho vidět, jak je na tom v konfrontaci s našimi brankáři,“ reaguje Tomáš Martinec.

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

Východočeši vyrazí k prvnímu přípravnému utkání příští čtvrtek do Přerova, následující víkend 9. až 12. srpna hostí Mountfield Cup s účastí Sparty, Pardubic a Davosu. Za necelé tři týdny už budou chtít svůj projev vyladit aspoň tak, aby se fanoušci měli na co dívat. Zvlášť když Hradec předešlé dva ročníky turnaje opanoval.

„Začali jsme dřív a do Mountfield Cupu je spousta času. Na druhou stranu je tady spousta kluků na try-out a budeme chtít dát všem co největší příležitost, abychom je viděli. Takže na Mountfield Cupu budeme chtít uspět, ale ne za každou cenu,“ dodává Martinec.

Příchody do Mountfieldu HK

Michal Hlinka (Trenčín)
Juraj Bezúch (Trenčín)
Daniel Rákos (Třinec)
Tomáš Linhart (Třinec)
Radim Šalda (Saint John)
Matěj Chalupa (Plzeň, zkouška)
Matej Paulovič (Nitra)
Brandon Maxwell (Mladá Boleslav)
Martin Réway (Slovan Bratislava)
Tomáš Vincour (Kometa Brno)
Petr Straka (Plzeň, zkouška)
Richard Nedomlel (Sparta Praha, zkouška)
Maris Bičevskis (Riga, zkouška)

Odchody z Mountfieldu HK

Tomáš Zigo (Banská Bystrica)
René Vydarený (České Budějovice)
Jiří Šimánek (České Budějovice, zkouška)
Radek Smoleňák (neznámo)
Martin Pláněk (Mladá Boleslav)
Martin Látal (Mladá Boleslav)
Bedřich Köhler (Kometa Brno)
Blaž Gregorc (Sparta Praha)
Zdeněk Čáp (České Budějovice)
Jaroslav Bednář (konec kariéry)
Patrik Rybár (Detroit)
Rudolf Červený (Slovan Bratislava)
Andris Džerinš (Riga)

Přípravná utkání Mountfieldu HK

02.08. 17:30 HC ZUBR Přerov – Mountfield HK
09.08. 19:00 Mountfield HK – HC Sparta Praha (Mountfield Cup)
11.08. 18:00 Mountfield HK – HC Davos (Mountfield Cup)
12.08. 18:00 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (Mountfield Cup)
21.08. ??:?? Mountfield HK – Orli Znojmo
24.08. ??:?? Mountfield HK – HK Sarjarka Karaganda
31.08. 17:00 Mountfield HK – Norimberk Ice Tigers (Liga mistrů)
02.09. 17:30 Mountfield HK – Rouen Dragons (Liga mistrů)
07.09. 19:30 Norimberk Ice Tigers – Mountfield HK (Liga mistrů)
09.09. 15:15 Rouen Dragons – Mountfield HK (Liga mistrů)

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz