Marná šichta. Junioři padli s Američany, v semifinále je čeká Švédsko

Foto: Karel Švec, ČSLH

10. srpna 2016, 22:53

Václav Jáchim

V přípravě zdolali Kanadu, na Memoriálu Ivana Hlinky přemohli Švýcary i Finy. Čeští junioři se v Břeclavi překonávali, poslední duel základní skupiny s Američany jim výsledkově nevyšel. Padli 2:4 a do play off jdou ze druhé příčky, nicméně hokejisté na ledě odevzdali všechny síly. Předvedli parádní finiš, bušili do soka, neskutečně chtěli. "I když jsme ztráceli, pořád bylo o co hrát. Ve třetí třetině jsme tam nechali, co jsme měli. Bylo to tak, že kdo udělá víc chyb, ten zápas ztratí," konstatuje trenér Václav Varaďa.

Osmnáctka měla jistý postup, sestava na Američany se tudíž lehce změnila. Volno dostal brankář Jakub Škarek, jehož v kleci zdatně zastoupil Tomáš Vomáčka. Nenastoupili ani David Kvasnička, Filip Zadina a Ondřej Machala. "Snažili jsme se rozložit zátěž a dát do hry také kluky, kteří v zápasech zatím moc nebyli," vysvětluje Varaďa.

Američané se na turnaji uvedli kvalitním důrazným hokejem, domácí bojovníci věděli, že s nimi svedou bitvu na ostří nože. Úvod duelu se nepovedl, do vedení šli v přesilovce hosté - v čase 8:50 se prosadil Vanya Lodnia. Pro osmnáctku bylo důležité, že brzy odpověděla, pohotové zakončení předvedl Filip Chytil. "Kluci věděli, že už máme jistý postup, bylo malinko obtížnější se s tím srovnat. Myslím, že jsme nebyli až tak pasivní. Útočili jsme, Američané hráli výborně v obranném pásmu, navíc měli dobrý přechod do útoku," pokračuje kouč.

Klíčový význam z hlediska výsledku mělo prostřední dějství, soupeř bohužel odskočil. Hattrickem se o to postaral Ryan Poehling. Ovšem juniory může mrzet finiš třetiny, třetí a čtvrtý gól v síti Vomáčky přišly po nedůslednostech v prostoru před brankou, protivník se počtvrté radoval 11,6 vteřiny před sirénou! Na první trefu protivníka svěřenci trenérů Varadi, Augusty a Studničky odpověděli, stejně tak i na druhou. Pak už nikoli. "Na brankovišti máme pět hráčů a soupeř nám dá dva góly... Škoda, že se nám to nepodařilo udržet o jednu branku, Američané by byli ve třetí třetině nervóznější," mrzí Varaďu.

Po druhé přestávce hokejisté zabrali, ždímali ze sebe poslední zbytky energie. Čtyři duely v pěti dnech zanechaly stopy, puky už místy odskakovaly. Ovšem Češi se rvali až do konce. Porážka je mrzí, nicméně osmnáctka svedla vyrovnané klání a soka mačkala aktivním hokejem, bruslením i pohotovými kombinacemi. "Nesnáším prohry. Ale když v takovém utkání vidím prvky, které od hráčů očekávám, nebo nasazení - tak jim až tolik vytknout nemůžu. Tak to někdy v hokeji je, že navzdory velké snaze prohrajete zápas," upozorňuje Varaďa.

Za kvalitní výkony byli reprezentanti odměněni postupem do play off, čímž navázali na úspěšné ročníky 1996 nebo 1997. Letošní parta naznačila, že má velký potenciál. "V mužstvu je chemie. Ať to dopadne jakkoli, myslím, že tým je dobře stmelený. Není v něm žádný rozvratný živel. Máme výborné gólmany, jsou tam kluci, kteří mají své dovednosti a umění. V budoucnu mohou hrát velkou roli, mají před sebou velkou kariéru," chválí kouč. Poctivce v českých dresech ocenili i fanoušci, kulisa byla v Břeclavi luxusní. "Myslím, že se to lidem líbilo. Že ocenili, jak Martin Nečas napadal a jiní kluci lehali do střel. Pořád to tam je. V pátek nás čeká těžký zápas se Švédy. Pokud ho zvládneme, budeme ve finále. Když ne, dojde na zápas o bronz," dodává kouč.

Hokejisté Tre Kronor vyhráli základní skupinu v Bratislavě. "Jejich zápasy jsem neviděl, ale náš videokouč má utkání zpracovaná. Sedneme si k tomu a na soupeře se poctivě připravíme. Teď nás čekají dvě utkání, budeme hrát o medaili. To jsme chtěli!" hlásí spokojeně Varaďa. Velké semifinále se hraje v pátek od 19 hodin opět v Břeclavi, předtím se o celkové páté místo utkají Kanada s Finskem. Na bratislavském ledě se nejprve uskuteční duel o sedmou příčku mezi Slovenskem a Švýcarskem, druhou semifinálovou dvojici tvoří Američané a Rusové. Letošní ročník nevyšel javorovým listům: Kanaďané dosud vždy hráli finále, jasně nejlepší tým historie Memoriálu Ivana Hlinky teď vůbec poprvé neprošel do play off.

Středeční výsledky Memoriálu Ivana Hlinky

Skupina Břeclav

ČESKO - USA 2:4 (1:1, 1:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Chytil (Safin, Bukač), 35. Safin (Nečas, Kaut) – 9. Lodnia (Chmelevski), 29. Poehling (Pastujov), 39. Poehling (Chmelevski, Pastujov), 40. Poehling (Pastujov).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Brejcha, Suchánek.
Vyloučení: 6:7.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 25:42.
Česko: Vomáčka – Mikyska, Rutar, Šalda, Galvas, Král, Bednář, Bukač – Kaut, Nečas, Svoboda – Hladoník, Kern – Safin, Kondelík, Chytil – Dvořák, Škvrně, Novák. Trenér: Varaďa. 
USA: Primeau – Inamoto, Miller, Anderson, Walsh, Phillips, Keane, Brickey, Mirageas – Lodnia, Chmelevski, Pratt – Messner, Poehling, Pastujov – Kastelic, Dovorany, McManus – Seitz, Miller, Dougherty. Trenér: Donatelli.

FINSKO - ŠVÝCARSKO 4:3 (0:1, 2:0, 2:2)

Branky a nahrávky: 24. Anttalainen, 31. Nyman (Moilanen, Heponiemi), 45. Pajuniemi (Engberg), 46. Nyman (Heponiemi, Moilanen) – 8. Reymondin (Zbinden, Kobler), 41. Müller (Hischier), 51. Hischier (Eggeneberger, Geisser)

Tabulka:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA 3 2 1 0 0 12:8 8
2. Česko 3 2 0 0 1 13:8 6
3. Finsko 3 1 0 1 1 10:12 4
4. Švýcarsko 3 0 0 0 3 7:14 0

Skupina Bratislava

KANADA - ŠVÉDSKO 4:1 (3:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Bowers (Roberts), 19. Comtois, 20. Comtois, 45. Strome (Rasmussen, Phillips) – 17. Brännström (Zetterlund).

SLOVENSKO - RUSKO 2:5 (0:0, 1:1, 1:4)

Branky a nahrávky: 37. Köver, 58. Krivošík (Roman) – 22. Galeňuk (Rubinčik, Kostin), 45. Svečnikov (Čechovič, Lipanov), 52. Svečnikov (Čechovič, Lipanov), 59. Kostin (Alexejev, Bicadze), 60. Alexejev (Kostin).

Tabulka:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 3 2 0 0 1 10:8 6
2. Rusko 3 2 0 0 1 8:6 6
3. Kanada 3 1 1 0 1 8:5 5
4. Slovensko 3 0 0 1 2 7:14 1

Další program turnaje

pátek 12. srpna:
14:00 Slovensko – Švýcarsko, zápas o 7. místo (Bratislava)
15:30 Kanada – Finsko, zápas o 5. místo (Břeclav)
17:30 semifinále USA – Rusko (Bratislava)
19:00 semifinále Švédsko – Česko (Břeclav)

sobota 13. srpna:
15:00 zápas o 3. místo / finále (Bratislava)
17:00 zápas o 3. místo / finále (Břeclav)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz