Malík, Pytlík, Barinka a další. Hadamczik nominoval na Hlinka Gretzky Cup

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

27. července 2018, 15:00

Martin Voltr

Čtyři medaile z posledních pěti ročníků včetně předloňského zlatého triumfu. Vynikající úspěšnost měli čeští hokejisté do 18 let na domácím Memoriálu Ivana Hlinky, letos na ni budou chtít navázat i po přestěhování turnaje do Kanady a přejmenování na Hlinka Gretzky Cup. Nový kouč Alois Hadamczik oznámil nominaci dvou brankářů, osmi obránců a 14 útočníků.

Český ročník 2001 skýtá velký potenciál, doposud měl v reprezentacích výborné výsledky. Jeho vrcholem byl zisk bronzových medailí na loňském turnaji World Hockey Challenge, neoficiálním mistrovství světa do 17 let.

Přípravu na Hlinka Gretzky Cup absolvovali hokejisté ve Švýcarsku, kde dvakrát porazili domácí tým. Vždy rozdílem třídy – 6:0 a 6:1. Vítěznou premiéru na střídačce výběru U18 tak prožil hlavní kouč Alois Hadamczik se svými asistenty Markem Židlickým a Radkem Bělohlavem.

Realizační tým viděl v akci 23 hokejistů do pole, do Kanady letí o jednoho méně. Nominaci nevybojovali obránce Karel Klikorka a útočník Adam Křemen, naopak do ní přibyl zadák Žďáru nad Sázavou Daniel Poizl. Na gólmanském postu se nic nezměnilo. Trenéři dali důvěru Janu Škorpíkovi a Nicku Malíkovi, který společně s útočníkem Pavlem Novákem zastupuje mladší ročník 2002.

Mezi tahouny týmu by měli patřit například Jaromír Pytlík, který už vstřelil gól i v extralize, či Hadamczikův vnuk Marcel Barinka, jehož loni cepovala akademie v Salcburku. Na poslední akci byl zase vidět třeba sehraný plzeňský útok Martin LangRadek MužíkFilip Přikryl.

Nejsilnější zastoupení v týmu ale mají České Budějovice, úřadující mistr extraligy staršího dorostu dodal čtyři hráče. Vedle Barinky s Erikem Čermákem má zahraniční zkušenosti obránce Martin Hugo Haš, jenž od loňska hraje ve finském Tampere a v červnu se zúčastnil i kempu české dvacítky. Haš, Pytlík a Michal Teplý se v dubnu už představili na mistrovství světa do 18 let.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Česká reprezentace se sejde ve středu 1. srpna na zimním stadionu v Příbrami, v pátek ji čeká dlouhý přesun do Kanady. Základní skupinu odehraje v Red Deeru, na vyvrcholení turnaje se přesune do hlavního dějiště v Edmontonu.

Hned v sobotu (tedy v noci na neděli českého času) čeká mladíky tradiční generálka proti Kanaďanům. Pořadatelé nalosovali Čechy do nesrovnatelně těžší skupiny B, v níž je čekají postupně Američané, Rusové a Finové. Domácí tým se v Edmontonu utká se Švédy, Slováky a Švýcary.

Formát turnaje zůstal po přestěhování stejný – pouze dva nejlepší týmy z každé skupiny postoupí do pátečního semifinále, v sobotu je pak čeká finále, respektive zápas o bronz. Celky ze třetích pozic se utkají o konečnou pátou příčku, ze čtvrtých pak o sedmou.

Reprezentanti se budou snažit navázat na skvělé výsledky z předchozích let: Loňský tým vybojoval v Břeclavi stříbro, předloňský dokonce zlato. Na českou a slovenskou půdu se turnaj vrátí v lichých letech. Jeho historickým výsledkům jasně vládne Kanada, která vyhrála 21 z 27 dosavadních ročníků.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace na Hlinka Gretzky Cup 2018

Brankáři:
Jan Škorpík (Sparta Praha), Nick Malík (Vítkovice).

Obránci:
Jan Mlčák (Kometa Brno), David Tureček (Karlovy Vary), David Homola (Třinec), Jakub Žůrek (Liberec), Martin Hugo Haš (Tampere, Finsko), Jiří Suhrada (Zlín), Šimon Kubíček (České Budějovice), Daniel Poizl (Žďár nad Sázavou).

Útočníci:
Jaromír Pytlík (Žďár nad Sázavou), Jonáš Peterek, Adam Raška (oba Třinec), Martin Lang, Radek Mužík, Filip Přikryl (všichni Plzeň), Michal Teplý (Liberec), Marcel Barinka, Erik Čermák (oba Salcburk), Filip Koffer (Pardubice), Adam Najman (Jihlava), Martin Beránek, Matěj Toman, Pavel Novák (všichni České Budějovice).

Realizační tým:

Manažer: Petr Studnička
Hlavní trenér: Alois Hadamczik
Asistenti trenéra: Radek Bělohlav a Marek Židlický
Trenér brankářů: David Kovářík
Videotrenér: Jan Procházka
Lékař: MUDr. Jaroslav Budín
Fyzioterapeut: Lukáš Helm
Kustodi: Oldřich Kopecký a Petr Ondráček

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Rozpis Hlinka Gretzky Cupu 2018

Sobota 4. srpna – přípravná utkání:
23:00 USA – Slovensko (Sylvan Lake)
23:00 Finsko – Švédsko (Penhold)
23:00 Rusko – Švýcarsko (Lacombe)

Neděle 5. srpna – přípravné utkání:
3:00 Kanada – Česko (Red Deer)

Pondělí 6. srpna:
23:00 Švédsko – Slovensko (sk. A, Edmonton)
23:00 Finsko – Rusko (sk. B, Red Deer)

Úterý 7. srpna:
3:00 Kanada – Švédsko (sk. A, Edmonton)
3:00 USA – Česko (sk. B, Red Deer)
23:00 Švýcarsko – Švédsko (sk. A, Edmonton)
23:00 Česko – Rusko (sk. B, Red Deer)

Středa 8. srpna:
3:00 Kanada – Slovensko (sk. A, Edmonton)
3:00 USA – Finsko (sk. B, Red Deer)
23:00 Slovensko – Švýcarsko (sk. A, Edmonton)
23:00 Finsko – Česko (sk. B, Red Deer)

Čtvrtek 9. srpna:
3:00 Švédsko – Kanada (sk. A, Edmonton)
3:00 Rusko – USA (sk. B, Red Deer)

Pátek 10. srpna:
20:00 zápas o 7. místo (Edmonton – malá hala)
23:00 1. semifinále (Edmonton)

Sobota 11. srpna:
0:00 zápas o 5. místo (Edmonton – malá hala)
3:00 2. semifinále (Edmonton)
23:00 zápas o 3. místo (Edmonton)

Neděle 12. srpna:
3:00 finále (Edmonton)

Začátky utkání jsou uvedeny v českém čase, v Kanadě je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz