Lukáš Sáblík ukončil kariéru. Bilčíkovo pokračování v Dukle je nejisté

Foto: Zdeněk Drla, hcdukla.cz

Extraligový nováček oznámil další novinky: kariéru uzavřel brankář Lukáš Sáblík a otázkou je setrvání obránce Vlastimila Bilčíka. Novou smlouvu naopak podepsal talentovaný útočník Lukáš Anděl.

Sáblík se s profesionálním hokejem loučí po dvaadvaceti letech. V minulých dvou sezonách plnil roli brankářské trojky a předával zkušenosti Jakubu Škarkovi, Miroslavu Svobodovi nebo Davidu Honzíkovi.

Ač se do branky skoro nedostal (letos neodchytal v soutěžním zápase ani minutu), nezahořkl. Právě parta v kabině byla podle samotných hráčů hlavním důvodem návratu Dukly mezi elitu.

Čtyřicetiletý gólman je jihlavským odchovancem. Chytal také v Ústí nad Labem nebo v Karlových Varech. Právě s Energií vybojoval v play off 2009 extraligový titul a o rok předtím stříbro. Dále třikrát vyhrál první ligu, čímž se zařadil mezi brankářské ikony druhé nejvyšší soutěže. 

Kariéru ukončil stylově – postupem do extraligy s mateřskou Duklou. „Jestli byla moje kariéra úspěšná, ať raději posoudí někdo jiný. Já sám jsem ale spokojený. Asi bych nic neměnil. Samozřejmě jsou drobnosti, které by teď člověk udělal lépe, ale vesměs si nemůžu stěžovat," řekl loni v listopadu pro hokej.cz.

„Jestli byla moje kariéra úspěšná, ať raději posoudí někdo jiný. Já sám jsem ale spokojený."

„Na životě hokejisty je nejhezčí, že člověk dělá to, co ho odmala bavilo. Může poznat i svět. Třeba za totality jsme s hokejem vyjeli tam, kam se běžný člověk nedostal."

Když s hokejem začínal, byla Dukla na vrcholu sil a dominovala československému hokeji. Teď se zase blýská na lepší časy.

Sáblík se na budoucnosti slavného klubu bude nadále podílet. Končí sice jako hráč, stal se ale trenérem jihlavských žáčků.

Jedna generace končí, druhá nastupuje.

Takový je koloběh ve sportu i v samotném životě

Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz

Bilčík se na smlouvě s Duklou zatím nedohodl

Dalším hráčem, který se možná rozloučí s Jihlavou, je důrazný bek Vlastimil Bilčík. „Prozatím nedošlo k dohodě mezi námi a hráčovým agentem. Naše představy se rozcházejí," nastínil pro hcdukla.cz jednatel Bedřich Ščerban.

Bilčík odehrál v minulé sezoně 68 zápasů s bilancí 3+13. Upozornil na sebe také bitkou s kladenským ranařem Joshem Grattonem.

To s Lukášem Andělem se jihlavské vedení už dohodlo. Devatenáctiletý útočník podepsal s Duklou novou roční smlouvu. „Je to pro mě velká výzva, extraligu jsem si chtěl odmala vždycky zahrát, takže se na ni hodně těším,“ řekl Anděl klubovým stránkám. „Věřím v to, že pokud se tu sejde dobrá parta jako loni, tak to bude opět výborná sezona.“

Kádr Jihlavy prošel po postupu do vyšší soutěže obměnou. Miroslav Svoboda a Jiří Říha odešli za zajímavými nabídkami do Plzně, respektive Mladé Boleslavi. Hostování skončila Šimonu Szathmárymu (Chomutov), Patriku Danišovskému a Aleši Jerglovi (oba Olomouc). Odcházejí také Michal Důras (Štrasburk), Filip Dundáček, Tomáš Kaláb (Třebíč), Jiří Dobrovolný (zřejmě konec kariéry) a David Březina s Lukášem Jíchou.

„Věřím v to, že pokud se tu sejde dobrá parta jako loni, tak to bude opět výborná sezona.“

Novými tvářemi se stali norský gólman Lars Volden, obránci Jan Zdráhal s Jakubem Suchánkem a útočník Lukáš Žálčík.

Lukáš Anděl.

Lukáš Anděl. | Foto: Tomáš Buksa, hcdukla.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz