Lotyšsko skončilo na šampionátu až třinácté, kouč Znaroks se ale o funkci bát nemusí

22. května 2007, 1:56

Václav Jáchim

Každým rokem se lotyšští hokejisté snažili o účast ve čtvrtfinále mistrovství světa. Někdy se jim to povedlo, jindy končili vystoupení v osmifinálové části. Výběr, jenž pravidelně jezdí podporovat početné davy fanoušků a hezkých fanynek, ale letos zažil zklamání. V základní skupině nezvládl klíčový souboj proti Itálii a musel do boje o udržení. Tam už Lotyši nezaváhali a skončili celkově třináctí, nicméně i tak byl výsledek neúspěchem. S napětím se čekalo, zda po šampionátu udrží pozici hlavní trenér Olegs Znaroks.

Ale bývalý výborný útočník se bát nemusí, vedení lotyšského svazu poskytlo Znaroksovi důvěru. Měl by reprezentaci koučovat dokonce až do olympijských her ve Vancouveru 2010. "Naše národní mužstvo prochází generační výměnou. Na mistrovství světa jsme neuspěli, ale chceme pracovat koncepčně. Olegs Znaroks proto zůstane, má naši podporu," vysvětlil šéf svazu Kirovs Lipmans.

U lotyšské reprezentace v nedávné minulosti působili dva zkušení odborníci ze zahraničí. Švéd Curt Lindström a Rus Petr Vorobjov. Na olympijských hrách v Turíně vedl výběr domácí odborník Leonids Beresněvs, ovšem neuspěl.

A ještě vyšly najevo jeho spory s hráči. Po Turíně se s národním týmem rozloučili Sandis Ozolinš a Vjačeslavs Fanduls, už předtím odešli jiní veteráni, kteří pamatovali vzestup lotyšského hokeje až do elitní skupiny mistrovství světa.

Představitelé svazu se nyní zachovali pragmaticky. Výběr sice v Moskvě a Mytiščích neuspěl, nicméně Znaroks patří do generace hokejistů ještě z dob, kdy Lotyši žili v područí Sovětského svazu. Kouč má výborné vztahy s Irbem, Skraštinsem a dalšími veterány. Zároveň je autoritou i pro představitele mladší generace.

Třicátníci z elitního výběru zvolna odcházejí. Na letošním šampionátu se představili ještě Naumovs, Pantěljejevs, Tambijevs, Niživijs či Semjonovs, ovšem jejich čas se krátí. Jádro týmu vytvoří nástupci slavných jmen, například Vasiljevs, Sprukts, Širokovs, Rekis. A také mladí vlčáci, které známe i z české extraligy. Ve Vsetíně během uplynulé sezony působili Galvinš, Andresons, Berzinš či Darzinš.

Řada dalších hokejistů se uplatňuje v zámoří. Za farmu Bostonu v Providence válel Martins Karsums, mezi juniory Toronta vynikal Kaspars Daugavinš. Výbornou formu si drží zadák Oskars Bartulis. A tak by se dalo pokračovat. "Potřebujeme národní tým omladit, což je dlouhodobější proces. Uvědomte si, že naše výsledky zařídila vesměs jedna skupina hráčů, která za reprezentaci nastupovala víc než deset let," upozornil Kirovs Lipmans.

Vedení svazu je trpělivé. "Znarokosovi předchůdci Vasiljevs a Lindström také pracovali s týmem tři roky. Chceme Olegovi poskytnout prostor. Je to mladý trenér, který stále ještě začíná. Ale má potenciál," uvedl Lipmans.

Svým způsobem mohou problémy na mistrovství světa v Rusku znamenat pro lotyšskou reprezentaci do budoucna plus. "Ano, Znaroks poznal, jak je těžké vést tým na velkém turnaji. Určitě se poučí," uzavřel šéf lotyšského svazu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz