Loni titul a teď záchrana. Gerhát: Radost skoro stejná, oslavy kratší

Foto: hokej-litvinov.cz

S předstihem zachráněná litvínovská Verva si v posledním utkání sezony na domácím ledě s chutí zastřílela proti Jihlavě, když vyhrála vysoko 8:2. Spolu s Karlovými Vary se tak udržela v extralize. „Oslavy budou určitě kratší než po titulu, ale všem se tady ohromně ulevilo,“ řekl po utkání slovenský hokejista ve službách Litvínova František Gerhát.

Nedávno to byl rok, co jste zvítězili ve finále extraligy. Bude se udržení slavit stejně dlouho jako mistrovský titul?
Titul jsme slavili měsíce, toto bude určitě kratší. Každému se ale ulevilo mnohem víc, než před rokem po zisku titulu. Ta radost je ale skoro stejná. (směje se)

S Jihlavou to vypadalo doopravdy jako zápas pro radost.
Jo, hodně jsme si to užili, přece jenom to byl poslední zápas doma. Před našimi fanoušky, kteří chodili ve velkém počtu celou baráž, což jsme ani nečekali. Chtěli jsme se jim za to odvděčit, předvést dobrý výkon, aby i oni odcházeli ze stadionu šťastní a spokojení.

Vypadalo to, jako byste si z toho už dělali legraci. Skoro všechny ty góly byly na nominaci do Zlaté helmy.
Tak ony se nám uvolnily ruce i nohy poté, co jsme uhráli jednadvacet bodů a věděli, že už nemůžeme spadnout. To tak bývá. Když se mužstvo uvolní, tak si potom více dovolí. Pak jsou z toho takové góly. Na druhou stranu, Jihlavě už také o nic nešlo, takže taky už brali to utkání jako dohrávku sezony.

Naposledy, když jsme spolu mluvili, tak jste říkal, že ještě není vyhráno. Nakonec jste to ale zvládli suverénně.
Suverénně možná co se týče bodů, ale jinak všechny zápasy byly strašně vyrovnané. Byly o jednu, maximálně dvě branky. Tam se mohlo stát cokoliv, kdybychom nevyhráli nějaký venkovní zápas, tak jsme se mohli strachovat až do toho posledního zápasu. To by byly nervy a určitě by to utkání takhle nedopadlo. Baráž je hrozně nepříjemná soutěž, hrajete v ní pod tlakem, a tak jsme rádi, jak jsme jí uhráli.

Překvapilo vás, jak jste se s tím tlakem vyrovnali? Stalo by se snad poprvé, že by mistr šel dolů, ale vy jste dominovali.
Naštěstí jsme to nedopustili a nebudeme zase přepisovat historii. (směje se) Nevím, co k tomu říct. Byla to strašně těžká soutěž a už jí nikdy nechceme zažít!

Kdo vám po celou dobu dodával sebevědomí, že nespadnete?
Celkově ten tým působil od určité části baráže kompaktně, šel si za tím cílem a věřil tomu na sto procent. Řekli jsme si, že nic nevypustíme a díky tomu jsme ty zápasy zvládli. Museli jsme některé z nich otáčet a kvůli tomu, že jsme byli správně nastavení, tak jsme je zvládli.

Brzy vás čeká příprava na novou sezonu. Co se tak proslýchá seshora, tak byste měli trénovat více, aby se toto neopakovalo.
Já si nemyslím, že bychom před touto sezonu trénovali nějak méně. Ano, byl menší čas na přípravu, ale tréninky určitě nebyly v tom stylu, že jsme mistři a nemusíme trénovat. Když si vezmete, tak my jsme většinou přípravné zápasy vyhrávali. I v Lize mistrů jsme postoupili daleko. Podobně jako první utkání v sezoně doma, kdy jsme zvítězili se Zlínem 4:0. Až potom se to zlomilo a šli jsme dolů.

Každopádně ke konci sezony jste působili bruslařsky lépe, než v té první polovině.
Ano, byly to určitě i tím, že ze začátku jsme ztráceli zápasy úplně zbytečně. Vlastními chybami a naše psychika šla dolů. Samozřejmě se nám nebruslilo tak lehko jako teď, když jsme vyhráli z dvaceti zápasu asi sedmnáct. Určitě to bylo tou psychikou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz