Litvínov zůstává lídrem, Boleslav dál trpí. Sparta uspěla v Plzni

Foto: Roman Turovský, hcskoda.cz

Litvínov zůstává první v tabulce i po třetím extraligovém kole. Z posledního místa se zvedl Liberec, naopak dál se trápí Mladá Boleslav. Šlágr kola mezi Plzní a Spartou rozhodlo ve prospěch Pražanů až prodloužení.

Vicemistr vynuloval nováčka

Úřadující vicemistr z Třince po prohrách se Zlínem a Olomoucí zabral. V Karlových Varech, kam přijel po roční pauze, vyhrál 2:0. Oceláři tak znovu potvrdili, že na Energii umí – vítěznou sérii s tímto soupeřem prodloužili už na šest utkání. Čisté konto udržel Šimon Hrubec, o góly se postarali polský útočník Aron Chmielewski a mladíček Ondřej Kovařčík. Tradičně nejtrestanější extraligový hráč Václav Skuhravý opět neudržel jazyk mezi zuby a od rozhodčích dostal osobní trest za nesportovní chování.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „My se rozhodně nemáme za co stydět, podali jsme velmi dobrý týmový bojovný výkon. Připravovali jsme se na těžkého soupeře a ani jsme před zápasem nepředpokládali, že bychom si v první polovině utkání mohli vytvořit tolik vyložených gólových příležitostí a zatlačit soupeře. Myslím si, že do prvního gólu jsme byli aktivnější, měli jsme víc šancí, ale bohužel jsme s nimi nenaložili tak, jak jsme měli. Nepomohli jsme si ani přesilovými hrami. Od druhé branky si to samozřejmě tak zkušené mužstvo, jako je Třinec, pohlídalo, ale do druhého vstřeleného gólu jsme byli vyrovnaným soupeřem. Rozhodně jsme předvedli dobrý výkon a spoustu věcí, na kterých můžeme stavět v dalších utkáních a těžit z nich v průběhu sezony."

Václav Varaďa (trenér Ocelářů): „Chtěl bych pochválit kluky za vybojované tři body, toto vítězství se samozřejmě nerodilo lehce. V první třetině jsme klíčově přestáli přesilové hry domácích, v nichž to zavánělo brankou. Jsme velmi spokojení se druhou a třetí třetinou, kde jsme si dokázali vytvořit mnoho šancí v útočném pásmu, a také jsme si pomohli přesilovou hrou, kterou jsme proměnili. Tým zaslouží velký kredit, vše bylo navíc podpořeno skvělým výkonem Šimona Hrubce. Pro nás to jsou důležité body po těžkém startu sezony, kdy jsme byli na nule po dvou utkáních."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC OCELÁŘI TŘINEC 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 29. Chmielewski (Bukarts, Krajíček), 42. O. Kovařčík (Krajíček).
Rozhodčí: Pražák, Sýkora – Malý, Pešek.
Vyloučení: 5:4, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 16:41.
Nejlepší hráči: Filip Novotný – Aron Chmielewski.
Diváci: 3365.
HC Energie Karlovy Vary: Novotný – Sičák, Krejčí, Šafář, M. Rohan, L. Vágner, Šenkeřík – T. Rachůnek, Balán, Flek – O. Beránek, Gríger, Kohout – Lapšanský, Skuhravý, Gorčík – T. Mikúš, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Adámek, Gernát, Haman – Roberts Bukarts, Marcinko, Chmielewski – Adamský, Cienciala, Svačina – Dravecký, Hrňa, Hladonik – M. Kovařčík, O. Kovařčík, Viedenský – R. Vlach. Trenéři: Varaďa, Zadina a Raszka.

Boleslav zůstává bez bodu, Vítkovice ukázaly obrat

Mladá Boleslav ani ve třetím utkání nebodovala. Dlouho to přitom vypadalo, že doma s Vítkovicemi vyhraje. Až do 55. minuty zásluhou střelce Jakuba Klepiše a brankáře Pavla Kantora vedla 1:0, jenže Vítkovice slepenými góly v 55. a 56. minutě otočily skóre. Ostravané jsou po třech zápasech stoprocentní, ještě neztratili ani bod! Zato Bruslaři začali sezonu stejně špatně, jako skončili tu předchozí...

Vladimír Čermák (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Zápas se mi hodnotí špatně. Protože to bylo třetí utkání v řadě, kdy hrajeme a individuální chyby nás srazí do kolen... Většinou dostaneme góly v krátkém časovém rozmezí a nejsme na to pak schopni odpovědět. Navíc při naší střelecké potenci..."

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Věděli jsme o síle Boleslavi, pořád platí, že tenhle mančaft má sílu. Před utkáním jsme byli v Poděbradech a do první třetiny jsme si přenesli lázeňskou atmosféru. Přiznávám, že Boleslav si v této fázi zasloužila odskočit a dostat se do vedení. Druhá třetina? Diametrálně odlišný výkon. Šance jsme měli my, ale paradoxně jsme prohrávali. V úvodu třetí třetiny se to lámalo, byla tam oslabení, což ovlivnilo náš záměr hrát aktivně. Za bránění jsme pak byli odměněni. Za mě asi remízový zápas do prodloužení, štěstí bylo na naší straně."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:3 (0:0, 1:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 35. Klepiš (P. Musil) – 55. Trška (Dej, Olesz), 56. Kucsera (Š. Stránský), 59. D. Květoň.
Rozhodčí: Hejduk, Bejček – Ondráček, Špringl.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 36:28.
Nejlepší hráči: David Bernad – Patrik Bartošák.
Diváci: 2519.
BK Mladá Boleslav: Kantor – Hanzlík, Bernad, Němeček, Pláněk, Dlapa, Kurka – Šťastný, P. Musil, Klepiš – Látal, Žejdl, Orsava – Pacovský, Skalický, Vondrka – P. Kousal, Najman, Martin Procházka – Pabiška. Trenéři: Kýhos, Čermák a Žabka.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Hrbas, Baranka, Šidlík, de la Rose, Výtisk, Trška – Szturc, O. Roman, Tybor – Olesz, Lev, Schleiss – Dej, Mahbod, D. Květoň – Kucsera, Š. Stránský, P. Zdráhal. Trenéři: Petr a Trnka.

Liberec konečně skóroval i zvítězil

Romanu Willovi se v den zápasu narodilo dítě, dostal proto volno a do liberecké branky se postavil Marek Schwarz. Zkušený gólman pomohl Bílým Tygrům k první výhře v sezoně. Liberec úvodní dvě utkání prohrál a dokonce v nich nedal ani jeden gól. V Chomutově hodil střelecké trápení za hlavu a už v 9. minutě vedl zásluhou Michala Bulíře. Liberec po výhře 3:1 opustil poslední místo v tabulce, kam odsunul nedalekou Mladou Boleslav. Všechny góly proti Pirátům dal z přesilovky.

Vladimír Růžička (trenér Chomutova): „Měli jsme slušnou první třetinu, ve které jsme měli tři nebo čtyři přesilové hry, ve kterých se nám ale nepodařilo dát gól. Soupeř naopak využil tři naše oslabení. Hráči bojovali, makali, ve hře pět na pět se jim nedá moc vytknout. Chybí nám finální nahrávka do gólové šance. My máme bojovnost, Liberec má kvalitu, kterou nás předčil v přesilovkách.“

Filip Pešán (trenér Liberce): „Odehráli jsme po dvou ne úplně špatných zápasech extrémně poctivé utkání. Zjednodušili jsme hru, což mělo dobrý vliv na náš výsledek. Myslím, že máme zaslouženě tři body.“

PIRÁTI CHOMUTOV – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Klhůfek (Dietz, V. Růžička) – 9. Bulíř (Lenc), 23. Valský (L. Hudáček, Stříteský), 40. Bulíř (M. Kvapil, Ševc).
Rozhodčí: Hradil, Kika – Hynek, Jelínek.
Vyloučení: 6:6, navíc Skokan (Chomutov) 10 minut.
Využití: 1:3.
Střely na branku: 26:42.
Nejlepší hráči: Pavel Klhůfek – Michal Bulíř.
Diváci: 3746.
Piráti Chomutov: Lukeš – Valach, Jank, Knot, Štich, Trefný, Dietz, Mrázek – Klhůfek, Růžička mladší, Sklenář – Skokan, Huml, Tomica – J. Stránský, Vantuch, Koblasa – Chlouba, Šťovíček, A. Dlouhý. Trenéři: Růžička, Šťastný a Martínek.
Bílí Tygři Liberec: Schwarz – Stříteský, Derner, Doherty, Šmíd, Havlín, Ševc – L. Hudáček, P. Jelínek, L. Krenželok – Lenc, Bulíř, M. Kvapil – Valský, Redenbach, Ordoš – Teplý, Lakatoš, J. Vlach – M. Zachar. Trenéři: Pešán a Augusta.

Šlágr kola rozhodlo prodloužení

Matěj Machovský se vrátil do Plzně, kde prožil skvělé časy. Tentokrát však v roli soupeře. A domácí hokejisté ho rozhodně nešetřili: vystřelili na něj hned 46x. Machovský ale podal parádní výkon, dostal jen dva góly a nakonec pomohl Spartě k vítězství po prodloužení. V něm tvrdou střelou během přesilovky rozhodl obránce Jan Košťálek. Pražané tak ukončili nelichotivou sérii se Škodovkou – porazili ji poprvé od ledna 2017.

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Byli jsme lepším týmem , to si troufám říct, bohužel ale bereme nakonec jen bod. Předvedli jsme dopředu i dozadu aktivní hru, zlepšujeme se. Udělali jsme pár chyb, soupeř je hned potrestal. Rychle jsme vyrovnali, čehož si velmi cením, ale poté jsme po velkém tlaku nedokázali dát další gól, hodně toho zblokovali a gólman pochytal. Chtěl bych hráčům poděkovat, že nic nevzdali a zápas odmakali, bojovali až do konce. V prodloužení sehrála Sparta přesilovku dobře, to se špatně brání. Chybělo nám i trochu štěstí, které se k nám mohlo obrátit. Máme jen bod, ale jdeme dál.

Uwe Krupp (trenér Sparty): „Byl to hodně těžký zápas. Věděli jsme podle prvního utkání proti Liberci, že Plzeň má velikou rychlost, skvělý tlak na obranu a forčekink. Připravovali jsme se na to, chtěli jsme hodně blokovat střely, aby měl Machovský čistý výhled. Domácí byli dominantním týmem, neměli jsme v utkání nějaké momentum. Dominance ale zápas někdy nevyhrává. Naši hráči hodně bojovali, nakonec se k nám přiklonilo štěstí v prodloužení. Byl to skvělý zápas.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC SPARTA PRAHA 2:3 po prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Eberle (Straka, J. Kindl), 46. Allen (D. Kindl) – 27. Kudrna (Klimek), 44. Jarůšek (P. Vrána, Kalina), 64. Košťálek (Blain).
Rozhodčí: Pešina, Petružálek – Lhotský, Klouček.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 46:30.
Nejlepší hráči: Conor Allen – Andrej Kudrna.
Diváci: 6336.
HC Škoda Plzeň: Frodl – J. Kindl, Čerešňák, Allen, L. Kaňák, Pulpán, Vráblík – Kantner, Nedorost, Gulaš – Stach, Kratěna, Indrák – D. Kindl, Kracík, V. Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Preisinger. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.
HC Sparta Praha: Machovský – Piskáček, Delisle, Gregorc, Košťálek, Blain, Kalina, Tomáš Dvořák – Beran, Sill, Černoch – Říčka, P. Vrána, Jarůšek – Buchtele, Pech, Forman – Smejkal, Klimek, Kudrna. Trenéři: Krupp a Nedvěd.

Litvínov jede a je první

Zatím je to úplně jiná písnička než v minulé sezoně, kdy se Litvínov zachraňoval až v posledním kole baráže. Verva nejprve porazila Mladou Boleslav, pak Zlín a teď vyzrála i na Dynamo. Ač hrála v bouřlivém pardubickém prostředí, nasázela hned šest gólů! Skóroval dokonce i šestnáctiletý Jan Myšák, jenž se tak stal historicky druhým nejmladším střelcem Tipsport extraligy. Dvakrát se trefil Jan Ščotka, který tak proti svému bývalému týmu zažil hodně povedený večer. 

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Je to pro mě velké zklamání, v domácích zápasech bychom neměli tak lacino rozdávat body. Začátek od nás nebyl špatný, ale všechno se to zazdilo naší přesilovkou, kterou jsme zahráli hrozně laxně, nevystřelili jsme na branku a možná se ani nedostali do pásma. Góly Litvínova nás totálně rozebraly, a přestože jsem se s týmem snažil něco dělat, měnila se sestava, tak to nemělo žádný efekt. Jediné plus jsou dva góly ve třetí třetině, to je možná takové povzbuzení nebo vzpamatování se do dalšího zápasu na Spartě.”

Milan Razým (trenér Litvínova): „Děkuji domácímu týmu, že nám vyšel vstříc a kvůli našemu pozdnímu příjezdu posunul začátek zápasu. Je to skvělé gesto fairplay. Povedl se nám vstup do utkání, vytvořili jsme si tříbrankové vedení, které poté narostlo až na 6:0. Klobouk dolů před domácím týmem, který nesložil zbraně, vstřelil dva góly a vykřesal takovou jiskřičku, že se hrálo až do konce. Zároveň poděkování patří našim hráčům za předvedený výkon a disciplinovanou hru, který podpořil výborným výkonem brankář Janus. Doufám, že jsme mu tím vítězstvím dali hezký dárek k narozeninám.”

HC DYNAMO PARDUBICE – HC VERVA LITVÍNOV 2:6 (0:3, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 51. Trončinský (Treille), 54. Treille (Marosz) – 11. Myšák (F. Lukeš, Hübl), 12. Ščotka, 16. Ščotka (Trávníček, L. Doudera), 27. F. Lukeš (Kubát, V. Hübl), 47. J. Mikúš (Petružálek), 50. Gerhát (Hunkes, Hübl).
Rozhodčí: Jeřábek, Hribik – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 3:3, navíc Hrabal (Pardubice) 10 minut.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 36:25.
Nejlepší hráči: Sacha Treille – Jan Ščotka.
Diváci:  7305.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl (od 16. Klouček) – Trončinský, Čáslava, Hrabal, Budík, Miromanov, Wishart, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – T. Svoboda, Bubela, Treille – Mandát, Poulíček, Perret – Vondráček, Dušek, Machala. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
HC VERVA Litvínov: Janus – Hunkes, Baránek, Sörvik, Kubát, L. Doudera, Ščotka, Šesták – Petružálek, J. Mikúš, J. Černý – Myšák, V. Hübl, F. Lukeš – D. Tůma, Gerhát, Trávníček – Jurčík, M. Hanzl, Matoušek. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC VERVA Litvínov 3 3 0 0 0 15:7 9
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 3 3 0 0 0 8:4 9
3 HC Olomouc 2 2 0 0 0 7:3 6
4. HC Kometa Brno 2 2 0 0 0 7:4 6
5. Mountfield HK 3 2 0 0 1 5:7 6
6. HC Sparta Praha 3 1 1 0 1 9:5 5
7. HC Škoda Plzeň 3 1 0 1 1 8:6 4
8. HC Oceláři Třinec 3 1 0 0 2 6:7 3
9. HC Energie Karlovy Vary 3 1 0 0 2 5:6 3
10. PSG Berani Zlín 3 1 0 0 2 7:9 3
11. HC Dynamo Pardubice 3 1 0 0 2 5:8 3
12 Bílí Tygři Liberec 3 1 0 0 2 3:7 3
13. Piráti Chomutov 3 0 0 0 3 5:10 0
14. BK Mladá Boleslav 3 0 0 0 3 4:11 0

Další program Tipsport extraligy

Sobota 22. září – dohrávka 3. kola:
17:00 HC Olomouc – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

Neděle 23. září – 4. kolo:
15:00 HC Sparta Praha – HC Dynamo Pardubice
15:30 HC Energie Karlovy Vary – PSG Berani Zlín
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec (ČT sport)
17:00 HC Kometa Brno – BK Mladá Boleslav 
17:00 Mountfield HK – HC Olomouc
17:30 HC VERVA Litvínov – Piráti Chomutov

Úterý 25. září – předehrávka 27. kola:
18:30 HC Sparta Praha – Mountfield HK (ČT sport)

Pátek 28. září – 5. kolo:
15:00 BK Mladá Boleslav – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
15:30 Piráti Chomutov – HC Škoda Plzeň
17:00 HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA
17:00 PSG Berani Zlín – Bílí Tygři Liberec
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC VERVA Litvínov
18:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec

Sobota 29. září – dohrávka 5. kola:
15:00 HC Dynamo Pardubice – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz