Litevec v Chance lize: Je mi tu fajn, máte pěknou zemi

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Po téměř dvaceti letech hraje ve druhé nejvyšší soutěži litevský hokejista – obránce Domantas Čypas uspěl na zkoušce v Porubě a ve středu si odbyl premiéru v Chance lize.

Důvod, proč Čypas přišel do Česka, je jednoduchý. „Jiné a lepší nabídky jsem neměl. Od mého agenta byla v podstatě jediná," vypráví 195 centimetrů vysoký zadák.

Rodák z Vilniusu si život v nové krajině užívá. „Máte pěknou zemi. Je mi fajn, mám to tu rád. Hlavně lidé tu jsou velmi příjemní."

Nadchla ho mimo jiné historická Praha: „Když jsme měli kemp před sezonou, zajel jsem se tam podívat. Je to velmi hezké město."

Čypasovi je teprve dvaadvacet, v kariéře už ale vyzkoušel ligy v několika státech: ve Švédsku, Lotyšsku, loni pak v Kazachstánu a Německu. „No, je to hoooodně zemí," směje se.

Zvykl si i na život v Kazachstánu, (nechvalně) proslaveném filmem Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu. „Jako malý jsem hrál v Rusku, takže to pro mě nebylo až tak nové," říká o angažmá v Rudnyj.

„Máte pěknou zemi. Hlavně lidé tu jsou velmi příjemní."

Rád vzpomíná především na tříleté působení v americké NAHL. „Byla to výborná zkušenost. Je to tam hodně jiné než v Evropě, však víte. Hokej je jiný, lidé jsou jiní a fanoušci jsou také jiní," vypráví o životě v Texasu. 

Řada Evropanů zámořské angažmá doplňuje vysokoškolským studiem. Čypas ne: „Jen jsem hrál juniorský hokej. Vždycky je ale dobré se naučit anglicky. V životě to pak pomáhá – spoustu věcí to usnadňuje."

Domantas Čypas.

Domantas Čypas. | Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Čypasovi ani nezbývá nic jiného – za hokejem prostě musí cestovat. Doma v Litvě totiž hokej populární není. „Je to špatné," odpovídá s úsměvem. Sice stručně, ale výstižně.

Litevci vynikají v atletice nebo v basketbale. A třeba právě na košíkovou by se Čypas svojí výškou hodil. „Ani nevím, proč jsem se dal v Litvě zrovna na hokej. Byl to prostě první sport, který jsem zkusil. A hned mě chytil."

Čypas, který hraje hodně důrazně, pravidelně nastupuje za litevský národní tým. Na jaře s ním postoupil do Divize IA. „Pro náš hokej to byl velký úspěch. Teď už budeme hrát s opravdu dobrými týmy," těší se, že by mohl nastoupit proti Bělorusku nebo Slovinsku.

„Kasparaitis a Zubrus jsou superhvězdy. A taky hodně zábavní chlápci."

K postupu výrazně pomohly dvě největší legendy litevského hokeje: Darius Kasparaitis a Dainius Zubrus, kteří i po konci profesionální kariéry na dubnovém turnaji zářili. „To jsou superhvězdy. A taky hodně zábavní chlápci," popisuje Čypas.

S dvěma legendami si zahrál v jednom týmu, brzy by mohl jako soupeř vyzvat ještě větší osobnost. „Samozřejmě, že Jaromíra Jágra znám. Kladno dorazilo do Poruby hned ve druhém kole, takže jsem ho vyhlížel. Tehdy ale ještě nepřijel," mrzí usměvavého cizince.

„Hokej byl první sport, který jsem zkusil. A hned mě chytil."

Čypas zatím v Chance lize zapsal jediný start, je na hraně základní sestavy. Usadí se v Česku, jako se to v 90. letech povedlo jeho krajanovi Egidijovi Baubovi? Dnes jednačtyřicetiletý Bauba hrál za Opavu (tehdy extraligovou), Přerov, Šumperk, Kometu a Rosice. Nevedl si vůbec špatně: například v sezoně 1997/1998 nasázel dvanáct gólů. 

Domantas Čypas.

Domantas Čypas. | Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz