<

Lepší fyzička a silnější ročník 1998. České juniorky v pátek startují MS

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Poslední dva roky se české hokejistky do 18 let střídají s Ruskem o pozici nejlepšího týmu Evropy. Zatímco Češky získaly na mistrovství světa bronz předloni, sborná loni, navíc v součtu vyhrála už sedm vzájemných zápasů za sebou. Teď je ale nejvyšší čas zrevidovat pořádky, v pátek 8. ledna startuje devátý šampionát, který hostí kanadské St. Catharines! Národní tým se už přesunul poblíž dějišti turnaje, v úterý ho čeká generálka s Finskem a program základní skupiny odstartuje o tři dny později proti obhájkyním zlata ze Spojených států.

Češky postoupily mezi nejlepší čtyři týmy už třikrát za sebou, a právě to je základním cílem i tentokrát. Tedy vyhrát čtvrtfinále. Do něj mají postup předem zajištěný, hrají totiž ve vyšší skupině A s oběma zámořskými favority a Ruskem. První dva týmy z této skupiny postupují automaticky do semifinále, zatímco třetí se čtvrtým do čtvrtfinále, jejich soupeři vzejdou ze skupiny B. V té budou hrát Finsko, Švédsko, Švýcarsko a nováček z Francie. Dva nejslabší celky si to rozdají na dvě vítězná utkání o udržení.

Reprezentace má za sebou v probíhající sezoně tři akce. Nejdřív domácí trojzápas s Ruskem, pak turnaj v Selbu a na závěr hokejový festival v Calgary. Zatímco první dvě se mu výsledkově ani herně moc nepovedly, třetí už ano. „Kvalita šla malinko nahoru. Srpen a září, tam jsme s Ruskem nepředvedli žádné super výsledky. Pak přišel listopad, kdy jsme jeli na turnaj do Kanady, a tam se to začalo o hodně zlepšovat,“ říká hlavní trenér Jan Fidrmuc a doplňuje, co především má na mysli.

„Je to fyzická připravenost i taktika. Máme kondičního trenéra, holky jsou půl roku každý měsíc připravované na to, aby fyzicky vydržely mistrovství světa. Před Vánoci jsme měli kemp v Kolíně, kde jsme ještě trochu dostali zabrat do síly a do koordinace.“ Na Nový rok se pak český tým sešel v Hodoníně, kde absolvoval poslední dva tréninky před odletem. „Je vidět, že holky mají sílu i herní a taktickou připravenost. Dávají si říct. Očekáváme dobrý výsledek,“ dodává Fidrmuc jedním dechem.

 

Po dlouhém letu konečně v Kanadě. Vše je v pořádku, máme všechna zavazadla a nikdo se nám neztratil :-)

Zveřejnil(a) Reprezentace ČR 18 ženy - lední hokej dne 3. leden 2016

V juniorské kategorii se kádry každým rokem mění, ale ten český bude letos hodně zkušený. Zatímco loni hrálo na šampionátu jen pět hokejistek dorazového ročníku 97, letošní ročník 98 má zastoupení hned dvanácti hráček. „Ročníkově je síla týmu znát. Máme naopak pět holek, které ještě nebyly na mistrovství a nemají takovou zkušenost. Ale první tři pětky by měly hrát prim. Určitě bychom měli být oproti loňsku silnější,“ nekličkuje trenér.

Jasno má o hierarchii gólmanek před startem turnaje. Jeho průběh může pořadím zamíchat vždycky, nicméně jako startující brankářka by měla do mistrovství jít nejstarší Kateřina Zechovská, které bude krýt záda Denisa Jandová. Jako trojka je v Kanadě na zkušené Kristýna Bláhová, loňská opora patnáctky. Její čas teprve přijde. „Máme promyšlené i lajny, holky to vědí. Sestava se samozřejmě bude odvíjet podle momentální výkonnosti,“ komentuje Fidrmuc složení formací, se kterým počítá.

Sestava, ve které Češky trénovaly:
Zechovská, Jandová, Bláhová – Pytlíková, Zíková, Erbenová, Zedníková, Bartošová, Holá, Kosinová – Bucifalová, Patočková, Mašková – Hymlárová, Pátková, Neubauerová – Jůzková, Smetková, Topolská – Martinů, Tomasco, Vozdecká.

Když nepočítáme právě Bláhovou a Magdalenu Erbenovou, které loni hrály za mladší reprezentaci, nejméně zkušeností mají v osmnáctce Šarlota Tomasco a Zuzana Martinů. Obě si místo v kádru vybojovaly až na podzim. „Zapadají do systému a do týmu, jsou připravené a mají chuť hrát. Šarlota Tomasco do toho jde tvrdě, je silově připravená. Zuzka Martinů je bek, který je použitelný za kohokoli,“ vysvětluje český kouč své volby v nominaci. Do hry půjdou tři útočnice působící v Americe – Veronika Bucifalová, Noemi Neubauerová a Martina Mašková, která ponese kapitánské céčko. „Asistenty budou Pátková a Zíková. Letos si holky určily kapitánku samy.“

I díky širokému zastoupení nejstaršího ročníku se Češky budou chtít opřít o svou partu. Během mistrovství bývá hodně okamžiků, kdy se pozná její skutečná síla. „Tým šlape, není a neměl by být žádný problém. Nejsou tady žádné partičky, kde by se to roštovalo mezi sebou,“ říká Jan Fidrmuc.

 

O síle Ruska, jakožto nejčastějšího soupeře, mají čeští trenéři dostatečné informace. Jenže první klíčovou bitvou turnaje bude čtvrtfinále, ve kterém by při dodržení papírových předpokladů měl přijít jeden ze severských protivníků. A s nimi národní tým během roku nehraje. „Finky podle listopadového turnaje v Rusku výsledkově nic nepředvedly, nicméně to byl jenom turnaj. Mistrovství je trochu jiné. Loni to vypadalo podobně, a Finky pak nakonec porazily Švédsko v zápase o páté místo.“ Zmiňovaný turnaj ovládla domácí sborná před Švédskem, Finskem a Německem.

Právě s Finskem však česká reprezentace poměří síly těsně před mistrovstvím, stejně jako loni. To není zdaleka jediná spojitost s předchozím šampionátem, neboť minulý rok se hrálo jenom kousek přes kanadsko-americké hranice v Buffalu. Ke generálce nastoupí národní tým v úterý v 16 hodin (22 českého času), ostrý vstup do mistrovství ho čeká v pátek ve stejný čas. Do té doby bude mít ještě čas vypilovat všechno, co potřebuje.

„Pořád trénujeme taktické věci. To znamená přesilové hry, oslabení, hru v boxech. Český svaz ledního hokeje nám umožnil, abychom byli na místě skoro o týden dřív, aklimatizovali se a zároveň ještě sehráli přípravné utkání s Finskem. Vložíme do toho veškeré síly,“ dodává trenér ženské osmnáctky Jan Fidrmuc.

Nominace ženské reprezentace U18 na MS

Brankářky:
Kateřina Zechovská (Most), Kristýna Bláhová (Tábor), Denisa Jandová (Třemošná).

Obránkyně:
Libuše Holá (Ústí nad Labem), Debora Bartošová (Most), Martina Zedníková (Jindřichův Hradec), Karolína Kosinová (Beroun), Denisa Pytlíková (Žďár nad Sázavou), Zuzana Martinů (Jihlava), Magdalena Erbenová (Benátky nad Jizerou), Anna Zíková (Karviná).

Útočnice:
Barbora Patočková, Adéla Jůzková (obě Hvězda Praha), Kamila Smetková (Hodonín), Kristýna Pátková (Litvínov), Tereza Topolská (Chrudim), Eliška Vozdecká (Kroměříž), Šarlota Tomasco (Černošice), Klára Hymlárová (Opava), Veronika Bucifalová (Ontario Hockey Academy, Kanada), Martina Mašková (CIH Academy, Kanada), Noemi Neubauerová (Gunnery, Connecticut, USA).

Realizační tým:

Manažer: Lubomír Johan
Hlavní trenér: Jan Fidrmuc
Asistent trenéra: Josef Štoudek
Fyzioterapeutka: Anna Šulcová
Masér/kustod: Marcel Krejsa
Video trenér: Miroslav Müller
Lékař: MUDr. Radim Jünger

Rozpis MS žen U18 v St. Catharines

Základní skupiny

pátek 8. ledna:
12:00 Finsko – Kanada (sk. B)
14:00 Švédsko – Švýcarsko (sk. B, Seymour-Hannah Centre)
16:00 USA – Česko (sk. A)
19:30 Kanada – Rusko (sk. A)

sobota 9. ledna:
12:00 Švýcarsko – Finsko (sk. B)
14:00 Švédsko – Francie (sk. B, Seymour-Hannah Centre)
16:00 Rusko – USA (sk. A)
19:30 Kanada – Česko (sk. A)

pondělí 11. ledna:
12:00 Finsko – Švédsko (sk. B)
14:00 Švýcarsko – Francie (sk. B, Seymour-Hannah Centre)
16:00 Česko – Rusko (sk. A)
19:30 USA – Kanada (sk. A)

Play off a série o udržení

úterý 12. ledna:
12:00 1. zápas o udržení
16:00 čtvrtfinále
19:30 čtvrtfinále

čtvrtek 14. ledna:
12:00 2. zápas o udržení
12:00 zápas o 5. místo (Seymour-Hannah Centre)
16:00 semifinále
19:30 semifinále

pátek 15. ledna:
12:00 případný 3. zápas o udržení
16:00 zápas o 3. místo
19:30 finále

Poznámka: Neoznačené zápasy se hrají v hlavní hale Meridian Centre. Začátky utkání jsou uvedeny v místním čase, v Česku je o 6 hodin víc.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz