Kýhos k hráčům na zkoušce: Ružička má velkou chuť, Kane mě překvapil

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

Na konci uplynulého týdne došlo v Třinci k avizovanému zúžení kádru, celkem osmička hráčů zamířila do partnerského Frýdku-Místku. Přesto má hlavní kouč Vladimír Kýhos dál k dispozici pořádnou porci hokejistů, včetně tří posil. O třinecký dres tak bojují zadák Lukáš Kozák s útočníky Štefanem Ružičkou a Corym Kanem, kteří se zatím shodně jeví velice dobře. "Pravda se ukáže až během ostrého utkání," zdůrazňuje Kýhos v rozhovoru na klubovém webu.

Novému třineckému trenérovi se na prvním tréninku hlásilo více než čtyřicet hráčů, a tak bylo jasné, že dříve nebo později přijdou první čistky. Ty na konci minulého týdne odneslo celkem osm borců. "Nebylo to úplně jednoduché rozhodování, poměrně dlouho jsme nad tím seděli a debatovali," přiznává Vladimír Kýhos. Černého Petra si nakonec vytáhli třeba Tomáš Franek, Radek Meidl, Vít Christov, Adam Rufer, Ondřej Kovařčík, Jan Bartko nebo David Cienciala.

"Osobně jsem se přikláněl k tomu, aby tady David Cienciala zůstal. Oproti loňsku udělal velký růst, alespoň co jsem slyšel od Rendy Muchy a Pavla Marka, kteří ho minulý rok viděli. Frýdek ho však chce na pozici prvního centra, což by pro něj bylo luxusní, ale zároveň těžké. Troufám si tvrdit, že to zvládne. Potenciál má velký. Je to kluk, který na sobě chce tvrdě makat. Určitě ho vyzkoušíme i u nás, je to příslib do budoucna," prozrazuje třinecký lodivod.

"Věříme, že po Steel Cupu už budeme schopni říct, se kterými hráči lze počítat do dalšího období."

Na ledě se mu nadále prohánějí tři hráči, kteří pod Javorovým teprve bojují o smlouvu. O koho jde? Slovenského zadáka Lukáše Kozáka, amerického útočníka Coryho Kanea a pro třineckého fanouška velice dobře známého slovenského forvarda Štefana Ružičku. "Provázela ho pověst hráče, který málo bruslí, což se mi ale vůbec nezdá. Teď naopak je připravený dobře. Vypadá to, že mu nechybí odhodlání poprat se o své místo v sestavě. Má velkou chuť."

Spokojen je zatím Kýhos rovněž s výkony pětadvacetiletého Američana, který naposledy hrál v americkém Texasu. "Je tady sice jen týden, ale rozhodně mě pozitivně překvapil. Je to hráč s velmi dobrou střeou, vynikající bruslař a umí se výtečně zapojit do kombinace. Zatím se jeví v pozitivním světle a z naší strany zřejmě bude zájem spolupracovat. Musím však zdůraznit, že hráče nutně potřebujeme vidět v zápasovém zatížení," říká šedesátiletý kouč.

Třinec zúžil kádr. Na farmu do Frýdku poslal Ciencialu, Rufera nebo Růžičku »

A jak se mu zatím jeví bývalý brněnský bek Lukáš Kozák? "Nadějně. Lukáš je výborný bruslař, nechybí mu tvrdost a má předpoklady se do týmu začlenit na delší dobu. Je to hráč v ideálním věku. Potřebujeme ho ale vidět v utkání, v krizové situaci, abychom ho mohli poznat blíž," líčí Vladimír Kýhos, který je zatím s přístupem svých svěřenců maximálně spokojen. "Všichni vědí, že bojují o místo v sestavě, což se snad přenese na led," doufá šéf třinecké střídačky.

Už v pátek čeká na Oceláře první prověrka v podobě zápasu s Olomoucí a v dalším týdnu se už ambiciózní Kýhosův soubor může těšit na domácí STEEL CUP. "Věřím, že tento turnaj bude mít kvalitu, trochu odkryje sílu našeho týmu a budeme už schopni říct, se kterými hráči lze počítat do dalšího období," zakončuje Kýhos. Třinec se na výborně obsazeném turnaji pod Javorovým postupně utká se Slovanem Bratislava, Vítkovicemi a švédským Linköpingem.

Aktuální soupiska HC Oceláři Třinec

Brankáři: Peter Hamerlík, Šimon Hrubec, Juraj Šimboch.

Obránci: Marian Adámek, Lukáš Doudera, Milan Doudera, Michael Foltýn, Lukáš Galvas, Josef Hrabal, Bohumil Jank, Tomáš Linhart, Jakub Matyáš, David Nosek, Vladimír Roth, Lukáš Kozák (na zkoušku).

Útočníci: Martin Adamský, Vladimír Dravecký, Erik Hrňa, Aron Chmielewski, Zbyněk Irgl, Lukáš Jašek, Michal Kovařčík, Kamil Kreps, Rostislav Marosz, Jakub Petružálek, Jiří Polanský, Daniel Rákos, Miloš Roman, Martin Růžička, Ján Sýkora, Rastislav Špirko, Cory Kane (na zkoušku), Štefan Ružička (na zkoušku).

Přípravná utkání HC Oceláři Třinec

04.08. 17:00 HC Oceláři Třinec – HC Olomouc
12.08. 18:00 HC Oceláři Třinec – HC Slovan Bratislava (turnaj v Třinci)
13.08. 18:00 HC Oceláři Třinec – HC VÍTKOVICE STEEL (turnaj v Třinci)
14.08. 17:00 HC Oceláři Třinec – HC Linköping (turnaj v Třinci)
18.08. 18:00 HC Frýdek-Místek – HC Oceláři Třinec
25.08. 00:00 Soupeř neznámý – HC Oceláři Třinec (turnaj v Popradu)
26.08. 00:00 Soupeř neznámý – HC Oceláři Třinec (turnaj v Popradu)
27.08. 00:00 Soupeř neznámý – HC Oceláři Třinec (turnaj v Popradu)
01.09. 17:00 HC Oceláři Třinec – PSG Zlín

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz