Kvůli Dukle se naučil česky a zaplatil jí dresy. Jihlavě fandí Němci i Švýcaři

Foto: hcdukla.cz

20. února 2017, 16:59

Tomáš Lysý

Stane se vám někdy, že v den zápasu vašeho oblíbeného týmu celý den vládne nepříznivé počasí? Tím spíše v zimních měsících a vy musíte na stadion cestovat několik desítek minut a odrazuje vás to? Pak vězte, že hokejoví fanatici z německého Freiburgu či švýcarského Bielu absolvují téměř tisíc kilometrů, aby viděli zápasy WSM Ligy.

První kolo WSM Ligy v roce 2017 přineslo mimo jiné zápas Jihlavy s Ústím nad Labem. Utkání se neslo ve slavnostním duchu. Oba týmy se zapojily do oslav 80. výročí vzniku nejvyšší české hokejové soutěže a nastoupily v retro dresech. Vítězství Jihlavy přihlížela i skupina 67 hokejových příznivců z Německa.

Jednalo se o fanoušky z Freiburgu, který je od jihlavského Horáckého zimního stadionu vzdálen 785 kilometrů.

„Cesta byla složitější, protože u Norimberku skončil jeden vůz v příkopě a dálnice byla hodinu uzavřená. Přijeli jsme až těsně před zápasem,“ prozradil Werner Karlin, jenž je předsedou představenstva klubu EHC Wölfe Freiburg. Jeho kolega Karl Heidegger, který má v klubu hrajícím druhou nejvyšší německou hokejovou ligu na starost komunikaci s fanoušky, upřesnil, že museli vyjet v 5:30. „Ale všichni měli dobrou náladu. Těšili jsme se, rádi se v Česku díváme na hokej,“ doplnil.

„Rádi se v Česku díváme na hokej.“

Odpověď na otázku, proč si vybrali právě krajské město Vysočiny, je jednoduchá. Jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban totiž odehrál za EHC Wölfe Freiburg čtyři sezony (2000/2001 – 2003/2004) a v roce 2003 pomohl Vlkům k postupu do nejvyšší soutěže – DEL. „Bedřich byl kapitánem mužstva a vynikajícím hráčem. Vzpomínáme na něj, vždyť hodně fanoušků si vzalo do Jihlavy jeho dres,“ shodli se funkcionáři klubu, který neměl jednoduchou poslední dekádu.

V DEL vydržel pouze jednu sezonu. V roce 2007 spadl do Oberligy (třetí nejvyšší německá soutěž) a po sezoně 2010/2001 přišel dokonce krach. Hokej ve Freiburgu tak začal od píky a musel do čtvrté nejvyšší německé soutěže (Regionalliga).

Z ní EHC Wölfe hned postoupili do Oberligy a loni jako nováček úspěšně zachránili druhou nejvyšší soutěž. Letos v ní úspěšně bojují o play off, a to s několika českými hokejisty na soupisce. A že jde o zajímavá jména: gólman Lukáš Mensator, útočníci Radek Duda a Petr Haluza či zadáci Jakub Grof a Miloš Vavruša.

Fanoušci Freiburgu.

Fanoušci Freiburgu. | Foto: hcdukla.cz

Dvakrát v Jihlavě, jednou na extralize či v Síni slávy českého hokeje

Zápas Dukly proti Slovanu si téměř sedmdesát německých příznivců pořádně užilo. Navíc nejeli do neznámého prostředí. „V Jihlavě jsme byli už před třemi lety a moc se nám tady líbilo. To byl hlavní důvod, proč nyní přijelo tolik lidí,“ vysvětloval Werner Karlin.

V říjnu 2013 měli hokejové menu v podobě extraligového zápasu Sparta – Liberec a o den později viděli prvoligový šlágr Jihlava – Mladá Boleslav. Letos byl jejich program neméně pestrý. Den po utkání Dukly odjížděli do Prahy, aby se podívali do Síně slávy českého hokeje. Po cestě zpět do Freiburgu navštívili zápas „svých“ Vlků v Drážďanech a následně je čekala chuťovka v podobě DEL Winter Classic na fotbalovém stadionu v Sinsheimu, kde před pětadvaceti tisíci diváků prohrál domácí Schwenningen s Mannheimem 3:7.

Fanoušci Freiburgu s Bedřichem Ščerbanem.

Fanoušci Freiburgu s Bedřichem Ščerbanem. | Foto: hcdukla.cz

Kvůli Dukle se naučil česky, nyní vyrobil a zaplatil retrodresy

Ještě o několik desítek kilometrů delší cestu musí absolvovat členové fanklubu Dukly ze švýcarského Bielu. „Jeli jsme tisíc kilometrů a vzali jsme to přes Trenčín, kde jsme navštívili zápas trenčínské Dukly. Spojuje nás Dukla, mám rád tu jihlavskou i trenčínskou. Bylo to docela náročné, ale zvládli jsme to,“ pověděl Christoph Habegger, lídr švýcarské komunity fanoušků.

Je to skutečně dálka, z jejich domoviny je to do Trenčína 1088 kilometrů a do Jihlavy pouze o dvě stě kilometrů méně. Jedním dechem dodává, že jim samozřejmě nemohl uniknout hlavní cíl výjezdu, zápas Jihlavy proti Českým Budějovicím, hraný 14. ledna před kamerami České televize.

Oba týmy nastoupily v retrodresech – jihlavští hokejisté oblékli unikátní repliky ze sezony 1960/1961, na kterých se poprvé objevil starý znak klubu. Na tom by ještě nebylo nic až tak zvláštního, právě Chris Habegger je ale nechal vyrobit a zaplatit.

„Ti pánové, co se podepisovali a nastoupili na led, byli moje mládí."

„Bavili jsme se o tom s vedením Dukly. Původní návrh vyrobit černočervený pletený svetr bez nápisu byl náročný časově i finančně. Pak mě napadlo – proč neudělat první dres, na kterém by byl klasický starý znak Dukly?“ prozradil vznik nápadu, na jehož realizaci měl jen dva týdny. Ale stihl to a idea měla pořádnou odezvu. Historické dresy se líbily nejen na ledě, ale i v následné aukci, kde se vydražily za téměř 120 tisíc korun.

Co vůbec vedlo sympatického Švýcara, aby se stal celoživotním příznivcem jihlavského klubu? Stačil k tomu jeden turnaj v jeho zemi, na kterém Dukla přehrála Davos 17:3 a on nechápal, jak může být tým, jehož hráči nastupovali ve starých výstrojích, tak suverénní.

Červenožluté začal sledovat, klub navíc jezdil do Švýcarska dvakrát ročně – v létě za přípravou a v zimě na prestižní Spengler Cup. Aby mohl s jihlavskými hráči komunikovat, naučil se perfektně česky. Habeggerovi tak udělal velkou radost doprovodný program zápasu Jihlava – Motor, nesoucí se ve znamení výročí šedesáti let vzniku Dukly.

„Osobně přeju baráž Dukle i Českým Budějovicím. Oba kluby patří do extraligy."

Do něho byla zařazena i autogramiáda legend šedesátileté éry klubu a jejich slavnostní nástup na ledovou plochu. Opět tak mohl vidět své idoly z dřívějších let. „Ti pánové, co se podepisovali a nastoupili na led, byli moje mládí. Kvůli nim jsem se o Duklu začal přesně v roce 1982 zajímat. Bylo krásné se s nimi vidět,“ vyznal se fanoušek, jenž už seděl v hledišti všech českých extraligových klubů, dále zavítal do ochozů Motoru, Kladna, Slavie a ve výčtu by se určitě dalo pokračovat.

Chris Habegger se synem.

Chris Habegger se synem.

Postup přeje Jihlavě i Českým Budějovicím

Další zajímavostí je, že při svých cestách do Jihlavy za milovaným klubem našel i další lásku, tentokrát partnerskou. Při jedné z návštěv Vysočiny se seznámil s budoucí českou manželkou. Tehdy se mu obtížný český jazyk, naučený kvůli Dukle, tuze hodil.

Plynulou češtinou tak odhalil, komu letos bude fandit v bitvách o postup do extraligy. A možná tím hodně překvapí fanoušky velkého jihlavského rivala. „Osobně přeju baráž Dukle i Českým Budějovicím. I ten Motor mám rád. Oba dva kluby patří do extraligy, k tomu není co dodat."

Vyplní se přání Chrise Habeggera, jenž vlastní unikátní sbírku všech dresů, ve kterých kdy Dukla hrála? 

Chris Habegger se synem.

Chris Habegger se synem.

Rozhovor s fanoušky Freiburgu překládala Tereza Ščerbanová.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz