Kunlun v Liberci ladí na KHL i olympiádu 2022. Chci být u toho, říká Nicholls

Foto: hcverva.cz

27. července 2018, 9:16

Václav Jáchim

Minulá sezona skončila neúspěchem, čínský Kunlun se proto vydal trošku jinou cestou. Účastník KHL vsadil na finského kouče Tapolu, kádr doznal mnoha změn. Úvod přípravy absolvuje tým v Liberci, jde o misi, která se týká ruské soutěže, ale už i olympiády 2022 v Pekingu.

Právě Kunlun by měl tvořit základ čínské reprezentace, která nechce být na domácích hrách úplným otloukánkem. V Číně jednak věří v rozvoj svých mladých hráčů, jednak chtějí národní tým doplnit o naturalizované hráče ze zámoří. Také proto v sestavě Red Star (Rudé Hvězdy) najdeme bývalého třineckého útočníka Coryho Kanea, Grega Squirese nebo nově Joshe Nichollse.

Všichni jsou ochotni přijmout čínské občanství a zapojit se do projektu tamního hokejového svazu. "Doufám, že budu Kunlunu platný v KHL i na olympiádě v Pekingu. Chci být u toho!" řekl Nicholls (na snímku) serveru khl.ru. Přesně před rokem startoval přípravu s Litvínovem, kam přišel na doporučení trenéra Stránského. S jeho synem Matějem před časem Nicholls hrával kanadskou juniorku.

Jenomže v týmu Vervy se neprosadil a posléze odešel do norského Storhamaru. Teď povýšil do KHL, příčina je jasná. Nicholls patří mezi vybrané kandidáty, jimž bude nabídnut čínský pas. Podobně postupovali před časem Korejci, když s ohledem na letošní olympiádu doplňovali reprezentaci o Younga, Swifta, Plantea, Radunského nebo brankáře Daltona.

Ačkoli se hokejisté Kunlunu pod Ještědem chystají hlavně na start nového ročníku KHL, olympijská výzva je už znát. "V kempu máme několik čínských hráčů, kteří hráli ruskou Vyšší ligu nebo juniorskou MHL. Nemají tolik zkušeností, ale jsou pohybově nadaní, plni elánu. Testujeme je, společná práce s našimi kmenovými hráči jim může jenom pomoci," uvedl Tapola.

Foto: khl.ru

Je jasné, že základ mužstva KHL vytvoří krajánci, jejich skladba se ale v porovnání s minulým rokem dost změnila. Zatímco legendární Mike Keenan loni sázel zejména na Kanaďany a Američany, letos mají větší zastoupení Evropané. Smlouvy s Kunlunem uzavřeli čeští reprezentanti Ondřej Vitásek, Tomáš Kundrátek, Tomáše Mertl. Stejně tak Finové Lajunen, Savinainen, Palola, Švéd Lundh. Přišel ruský gólman Lazušin, pokračují Ibragimov nebo Bělorus Vorobej.

Jussi Tapola se pokouší vytvořit kvalitní mix hráčů z našeho kontinentu i ze zámoří, odkud dorazili třeba obránce s asijskými kořeny Victor Bartley (naposledy švédské Örebro) nebo útočníci Michael Latta s Justinem Fontainem (loni hrál za Minsk). Brankáře má na starost Sakari Lindfors, stříbrný medailista z olympiády v Calgary 1988, jedním z asistentů bude Alexej Kovaljov, což je pro změnu olympijský vítěz 1992 a později vynikající útočník New York Rangers, Pittsburghu, Montrealu či Ottawy.

Zajímavý chlapík působí i ve vedení klubu, prezidentem byl v loňské sezoně jmenován Raitis Pilsetnieks. Progresivní Lotyš před lety působil jako organizační ředitel v pražském Lvu, později pracoval v Rize, kde má čínský klub juniorku v MHL. A když se Keenanovi a spol loni nedařilo, majitelé přistoupili ke změnám. Pilsetnieks se výborně orientuje v evropském hokeji, možná i díky jeho dřívějšímu angažmá u Lva nyní jeho tým ladí v Liberci.

Kunlun ve čtvrtek absolvoval první přípravný duel, pod Ještědem podlehl Chomutovu 0:1. Vítězný gól zaznamenal v závěru třetí třetiny Juraj Valach. "Záměrně jsme nasadili omlazenou sestavu. Dali jsme prostor všem čínským hráčům, kteří tu s námi jsou. Byl to těžký zápas. Šli jsme do něj z plné přípravy. Výsledek nakonec řešil jediný gól," hodnotil Tapola. Kemp v Liberci uzavře jeho tým pondělním duelem s Jekatěrinburgem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz