Křest nové ženské osmnáctky? Po povedeném výkonu zase za nula

Foto: Karel Švec, cslh.cz

První zápas nové sezony má za sebou ženská reprezentace do 18 let. Výrazně omlazený český tým skočil na Rusko ve výborném tempu, ale jeho snaha zase vyšla vniveč. Už podeváté v řadě... Domácí hokejistky v Roudnici nad Labem dvakrát dotáhly náskok soupeřek, jenže místo využití dalších šancí inkasovaly tři a půl minuty před koncem rozhodující gól. „Trenéři to ještě zkoušejí, ale myslím, že to bude dobrá sezona,“ soudí přesto Laura Lerchová.

Je to už takový srpnový evergreen. Rusky nepotřebují hrát s pukem, spíš vyčkávají. Vyčkávají na zahozené české šance a pak na chyby v obraně, které trestají daleko přísněji než naše reprezentace. Češky byly prvních deset minut v každé třetině o dost aktivnější, jenže z toho vytěžily málo. Dvakrát zvládly jen dotáhnout manko, které se zrodilo z brejků sborné. Rozhodnout měly ve třetí třetině: Nedisciplinované Rusky šly během deseti minut pětkrát na trestnou lavici!

Byl z toho ale pouze jeden gól a jakmile dostaly v závěru výhodu Rusky, dokázaly ji nekompromisně využít. „Myslím, že jsme nad nimi měly celý zápas navíc. Dostaly jsme zbytečné góly. Bohužel jsme zase nedokázaly proměnit šance a kvůli tomu jsme prohrály. Ještě jsme tam měly hodně taktických chyb, na tom budeme muset pracovat,“ uvědomuje si Laura Lerchová, která dostala pro úvodní akci sezony kapitánské céčko.

Přestože ruské medvědice byly v soubojích silnější, Češky se rozhodně nenechaly „zmlátit“ a potvrdily slova kouče Fidrmuce, že mají dobře natrénováno. Debut v juniorské kategorii prožila hned devítka hráček. A když je řeč o nejmladším ročníku 2001, po přechodu z patnáctky zahrál vynikající partii! „Napoprvé to bylo takové roztěkané, ale potom se to uklidnilo a holky hrály výborně,“ souhlasí obránkyně Adéla Škrdlová.

Právě ta dostala důvěru v málo vídané situaci: Když domácí tým v závěru odvolal brankářku a šel se porvat o třetí vyrovnání, na power-play šlo pět útočnic a s nimi jako jediný bek právě Škrdlová. „Ze začátku jsem z toho byla vyděšená, je to spousta zodpovědnosti. Ale potom jak se hodilo buly, tak už bylo všechno, jak mělo být,“ směje se. Češky bohužel už vyrovnat nestihly, ale další šanci na prolomení ruského prokletí mají už v sobotu od 18 hodin.

ČESKO – RUSKO 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 27. Machalová (Dýcková), 51. Karlecová (Tomasco) – 11. Starovojtovová (Kulaginová), 40. Dorofejevová (Starovojtovová), 57. Loburová (Zuboková, Širokovová).
Rozhodčí: Růžičková – Svoboda, Svobodová.
Vyloučení: 3:9.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 27:24 (7:8, 10:9, 10:7).
Diváci: 101.
Nejlepší hráčky: Nikola Dýcková – Valerija Merkuševová.
Česko: Jandová – Cornová, Martinů, Kolářová, Škrdlová, Šmajdová, Jandušíková – Karlecová, Tomasco, Lerchová – Vozdecká, Mlýnková, Hornická – Machalová, A. Halounová, Dýcková – Lorencová, Zrnová. Trenéři: Fidrmuc, Štoudek a Vozák.
Rusko: Merkuševová – Bobrovová, Garipovová, Chaustovová, Zuboková, Savoninová, Suzakovová, Gončarovová – Širokovová, Beloglazovová, Loburová – Alexandrovová, Starovojtovová, Dorofejevová – Čebotarová, Serovová, Kulaginová – Budanovová, Zubkovová. Trenér: Bobariko.

Další zápasy v Roudnici nad Labem

sobota 27. srpna:
18:00 Česko – Rusko

neděle 28. srpna:
12:00 Česko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz