Kováčik chce odčinit sezonu. Na nové tváře v kabině Komety se těší

Foto: Jiří Grulich, hc-kometa.cz

2. července 2016, 18:09

Pavel Kuba

Napravit loňskou zpackanou sezonu a zase vrátit Kometu na příčky, na které si fanoušci vzhledem k posledním úspěšným letem rychle navykli. Kabina brněnské Komety zaznamenala přes léto silnější průvan, několik hráčů se pakovalo pryč, několik jich však vedení jihomoravského klubu dokázalo přilákat. „Bylo jasné, že po minulé sezoně se musí něco změnit,“ přemítá zkušený obránce Jozef Kováčik, který v Brně načne svůj šestý ročník v řadě.

Vedení brněnského klubu přivedlo před sezonou hned osm posil, z toho čtyři velká jména mají bohaté zkušenosti z KHL a reprezentace – Ondřej Němec, Martin Erat, Marek Kvapil a Martin Zaťovič. „Všechno to jsou velmi kvalitní a zkušení hráči. Zároveň v týmu zůstali i nějací mladí kluci, které budou chtít trenéři zapojit. Jak už jsem několikrát říkal, jenom velká jména sice tým nedělají, ale myslím si, že hráči, co přišli, budou velkým přínosem. My ostatní se k nim musíme připojit a vytvořit dobrý mančaft. To je základ, od kterého se bude vše odvíjet," přeje si šestatřicetiletý obránce.

Z mnoha změn v kádru si hlavu nedělá. „Chceme hlavně, aby letošní sezona vypadala jinak než ta loňská. Na nové tváře se hodně těším, jsem na ně zvědavý. Myslím si, že to bude pecka i pro oko diváka, když bude moc sledovat takové hráče v brněnském týmu.“

„Myslím, že ostatní to měli náročnější než já.“

Zatímco většina brněnského týmu se poslední týdny chystala na sezonu pohromadě, slovenský obránce měl přípravu individuální. „Připravoval jsem se sám s kondičním trenérem, naskočil jsem vlastně jen do jednoho nebo dvou tréninků s ostatními. Většinu času jsem trávil v posilovně, na kole a na schodech. Myslím si, že ostatní to měli náročnější než já. Hodně běhali, například 400 metrů a další nepříjemné věci,“ vykládá Kováčik.

Místo individuální přípravy doma na Slovensku však zkušený bek dřel v Brně. „Normálně bych se asi připravoval s týmem, ale ve svém věku už potřebuji individuální přístup. Poslední dobou jsem měl často problémy se zády, proto jsme se zaměřovali hlavně na ně, stejně jako na břicho. Chtěli jsme, aby mi to celé zesílilo, a aby se problémy už tolik neopakovaly,“ vysvětluje rodák z Topolčan.

„V životě jsem se připravoval sám jen dvakrát, ale musím říci, že mi to vyhovuje. Když toho má člověk dost, oddychne si a uleví, na druhou stranu může trénovat častěji a déle a přizpůsobuje se jen sám sobě,“ pokračuje.

Moment, kdy se i hráči z extraligy budou ve větším měřítku po vzoru NHL připravovat individuálně, se podle něj pomalu blíží. „V Čechách a na Slovensku je to zatím víceméně tak, že se trénuje dohromady, ale myslím si, že časem nastane doba, kdy se alespoň starší hráči budou připravovat sami. Oproti mladým, kteří zvládají i velké bomby, je příprava starších hráčů odlišná,“ upozorňuje bezprostředně po konci letní dřiny.

Suchá příprava totiž hokejistům brněnské Komety skončila koncem června, hráči teď mají třítýdenní dovolenou, aby se pak 24. července potkali všichni na prvním tréninku na ledě. „Jako vždy jsem na konec této fáze hodně čekal. Už je to tu, máme to za sebou,“ pousměje se Kováčik. „Teď si trošku oddychneme, ale i tak musíme trénovat doma, abychom všechno neztratili. To by to celé bylo zbytečné,“ upozorňuje na závěr brněnský bek.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz