Kouč hokejbalistek Manhart: Vyhrát doma titul, to je bomba!

Foto: Stanislav Souček

11. června 2017, 17:41

Martin Voltr

Lépe už si to ani namalovat nemohl. Trenér českých hokejbalistek Karel Manhart na šestém šampionátu dovedl svůj tým za premiérovým zlatem, které je ještě mnohem sladší tím, že přišlo před domácími fanoušky. „Říkali jsme holkám, že lidi budou naším šestým hráčem. A všechny si to strašně moc užívaly,“ děkuje ostřílený kouč.

Už příprava na letošní mistrovství světa byla v něčem jiná než všechny předchozí. Po mentální stránce. České hokejbalistky z prvních čtyř turnajů přivezly vždy bronzovou medaili, ale předloni získaly v Zugu stříbro. Bez něj by těžko byly tak pevně přesvědčené, že tentokrát můžou dojít nejvýš.

A skutečně došly.

„Je to bomba! Vyhrát doma před takovou kulisou titul mistra světa, to je něco nezapomenutelného. Jsem hrozně rád za holky, jak si to užívají,“ přiznal Karel Manhart po finálovém vítězství nad Spojenými státy. Chuť získat zlato byla v Pardubicích cítit od prvního zápasu. „Určitě. Byli jsme odhodláni hrát finále, to byl náš první cíl. Nejdřív samozřejmě udělat skupinu a bylo jedno, jestli z prvního, nebo druhého místa. Teď jsme sebrali sílu a to finále jsme doma chtěli vyhrát. Jak pro sebe, tak pro fanoušky.“

Foto: Andrea Jirásková

Američanky prošly do finále vůbec poprvé, a to díky překvapivému vítězství nad Kanadou. Dosud nikdy medaili nezískaly, na každém šampionátu skončily čtvrté. „Nebyl problém, jestli tam byla Kanada, nebo Amerika. Jsou to zámořské mančafty a víme, že kvalitu mají. Holkám jsem říkal, že se rozehrají, letěly na východ a nebyly tady dlouho.“ Snad i proto na úvod MS málem prohrály s Itálií... „Ale nakonec potvrdily svoji kvalitu, byl to velice těžký soupeř,“ pokývl Manhart.

České hokejbalistky přepsaly historii, poprvé jsou mistryněmi světa! »

Málokdo asi tušil, že přijde sedmigólová přestřelka. Spíš se čekalo, že rozhodne jedna nebo dvě branky. „Vstup byl nervózní, strašně moc zápasů lítalo tam a zpátky. Možná to bylo tím, že Američanky měly delší odpočinek než my. Ale pak jsme se do zápasu dostali a myslím, že jsme ho měli ve svých rukou,“ věří trenér.

Češky obrátily ztrátu, v závěru za stavu 3:2 už už sahaly po poháru, když ale soupeřky znovu srovnaly. Minutu a osm sekund před koncem to hodně zabolelo. Ale tým věřit nepřestal. „Chtěli jsme hrát prodloužení zezadu, protože Američanky budou po vyrovnání na kopci. Ale my jsme to zkrátka zvládli. Holky jsou úžasný!“ Okamžitě se vrhly do útoku a Anetě Lédlové stačilo na šťastné rozhodnutí 55 sekund.

Podívejte se na sestřih finále s USA:

Přestože víc lidí v Pardubicích chodilo na hokejbalisty, i ženský tým vedla dopředu parádní kulisa. Přitom v tomhle ohledu bývají domácí šampionáty dost zrádné. Fanoušci můžou na jednu stranu pomoci, na druhou trochu svázat nohy, zvlášť když řada nováčků v týmu ještě neměla psychiku osekanou podobnou zkušeností.

Ale hokejbalistky si z toho naštěstí vzaly jen to nejlepší. „Před mistrovstvím jsme měli obavy, že to pro ně může být malinko stresující. Pracovali jsme na tom už od ledna stmelovacím kempem, říkali jsme holkám, že lidi budou naším šestým hráčem. A myslím, že to zvládly. Jak ty starší zkušené, tak i mladší hráčky. Všechny si to strašně moc užívaly, a ten konec, to je prostě bomba,“ pochvaluje si Manhart.

Foto: Andrea Jirásková

Pokud jde o útok, reprezentaci táhly především hráčky známé z hokeje, které pro vrchol turnaje tvořily první dvě formace. Týmové produktivitě vévodila Denisa Křížová (2+7) před Lucií Manhartovou (4+3) a Barborou Patočkovou (2+5). V obraně zase vynikal skvělý příspěvek čistokrevných hokejbalistek Kateřiny Němcové (5+0) a Veroniky Volkové (2+3). Všechno jistila brankářka Kateřina Zechovská, která v šesti zápasech vychytala tři čistá konta. Ale nebylo to o jménech, nýbrž o tom, jak se jména dají dohromady.

„Tým byl asi nejlepší, který jsme mohli postavit. Pracovali jsme na tom dva roky, holky potvrdily svoji kvalitu. Byly tady i mladé hráčky do budoucna,“ dobře ví český kouč, že tenhle výběr má obrovskou perspektivu.

Karel Manhart zkrátka namíchal vítězný koktejl. Jenom sotva může být něco krásnějšího než vyhrát zlato před domácími tribunami. „Možná obhajoba. Ale to si nechme na další dva roky,“ dodává s tradičním lišáckým úsměvem.

Až skončí oslavy, přijde čas na další práci s vrcholem v roce 2019, kdy se hokejbalový šampionát po osmi letech vrátí na Slovensko.

Foto: Andrea Jirásková

Cesta hokejbalistek za zlatou medailí

Základní skupina:
Česko – Velká Británie 10:0
Česko – Itálie 7:0
Česko – Slovensko 2:1 po sam. stříleních
USA – Česko 0:3
Kanada – Česko 2:1

Semifinále:
Česko – Slovensko 2:0

Finále:
Česko – USA 4:3 po prodloužení

Mistrovská sestava

Brankářky: Kateřina Teplá, Aneta Tupá, Kateřina Zechovská.

Obránkyně: Kateřina Držmíšková, Jana Fričová, Petra Herzigová, Karolína Kosinová, Kateřina Němcová, Lucie Rejlová, Veronika Volková.

Útočnice: Pavlína Horálková, Linda Hyksová, Aneta Kábrtová, Kristýna Kaltounková, Denisa Křížová, Lucie Kubínová, Petra Kvasničková, Aneta Lédlová, Lucie Manhartová, Tereza Palová, Barbora Patočková, Vendula Přibylová, Michaela Rullová, Martina Topičová.

Realizační tým: Karel Manhart (hlavní trenér), Michal Broulík, Ondřej Almaši (asistenti trenéra), Lukáš Grebeníček (vedoucí), Jiří Tvrdík (fyzioterapeut).

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz