Konec nadějí na start hvězd! Olympiáda 2018 bude bez hráčů NHL

Foto: sbnation.com

3. dubna 2017, 22:15

Václav Jáchim

Spekulovalo se o tom delší dobu, pozitivnější výhled střídaly špatné zprávy. Nekončená jednání o startu hokejistů NHL na olympijských hrách 2018 v korejském Pchjongčchangu měly skončit v lednu, pak v polovině března. Ale pořád doutnal plamínek naděje. Teď ovšem zhasl. Zástupci zámořské ligy na stránkách nhl.com oznámili, že hráči NHL se nejbližších her nezúčastní. Stane se tak poprvé od Nagana 1998, kdy se nejlepší z nejlepších poprvé pod pěti kruhy utkali. A bylo z toho historické zlato pro českou reprezentaci....

Představitelé slavné ligy byli vůči startu svých hráčů delší dobu skeptičtí, nicméně podle slov komisonáře Garyho Bettmana (na snímku) "čekala NHL na smysluplný dialog s partnery". Tedy s Mezinárodním olympijským výborem (MOV), Mezinárodní hokejovou federací IIHF i s hráčskou asociací NHLPA, jejíž členové opakovali, že by rádi do Koreje příští rok vyrazili.

Jenže problém byl v ekonomické oblasti. Ještě před třemi lety hradil náklady na cestování, ubytování a pojistky hráčů NHL Mezinárodní olympijský výbor, mělo jít celkem o 14 miliónů dolarů. Situace před hrami Soči se od té současné od začátku lišila, představitelé MOV dali najevo, že tentokrát na sebe zmíněné náklady nevezmou. Měly být ještě o šest miliónů vyšší.

Přetahovaná o kompenzaci směrem k zámořské lize za to, že v lukrativním zimním termínu na víc než dva týdny přeruší základní části, nikam nevedla. Majitelé klubů trvali na svém, Mezinárodní olympijský výbor také zaujímal jasné stanovisko. Minulý týden se pokusil vývoj otočit René Fasel, prezident IIHF navrhl, že ony náklady spojené s účastí hráčů NHL uhradí IIHF. Ovšem tenhle krok nic nevyřešil, zástupci NHL dál odmítli čekat a potvrdili, že sezona 2017-18 poběží, aniž by v ní byl prostor pro start elitních hokejistů na klání pod pěti kruhy.

Jak navíc NHL uvedla, jednání o nejbližší olympiádě měly souvislost i s tou další, kterou v roce 2022 uspořádá čínský Peking. "Uplynulo několik měsíců a neuskutečnil  e žádný smysluplný dialog, ačkoli k němu byla NHL připravena. A to navzdory tomu, že většina našich klubů byla proti přerušení příští sezony. Místo toho teď Mezinárodní olympijský výbor zaujal pozici, že účast hráčů NHL na hrách v Pekingu 2022 je podmíněna naší účasti v Koreji 2018," uvádí liga v prohlášení.

Korejský trh není marketingově tak zajímavý jako ten čínský, MOV zkusil zahrát na tuhle notu. Jenže výsledek zní falešně. Bossové NHL bouchli do stolu a dál jednat nebudou. "Začínáme pracovat na finální fázi programu příští sezony, který bude bez přestávky na olympijské hry. Tímto považujeme celou věc za oficiálně uzavřenou," citují stránky nhl.com vedení zámořské ligy.

Teoreticky je nicméně možné, že úplná absence hvězd NHL olympiádu nepotká. Některé osobnosti se daly slyšet, že do Koreje odletí na vlastní pěst. V první řadě Alexander Ovečkin, pro něhož má pochopení Ted Leonsis, majitel Washingtonu Capitals. Otázkou ale zůstává, zda by se svolení ze strany jednoho šéfa klubu líbilo i těm ostatním. Další neznámá se týká toho, kolik hráčů by risklo cestu na hry s rizikem možných postihů vyplývajících z nedodržení profesionální smlouvy. Mohou nastat velké zmatky, jednotlivé reprezentace budou jednat s potenciálními zámořskými posilami. Někteří hráči s nejistou budoucností v NHL možná raději přejdou do Evropy, aby si splnili sen a okusili olympijskou atmosféru.

Zlato ze Soči bude v Koreji obhajovat Kanada, po verdiktu NHL ovšem vedení tamní reprezentace neví, v jakém složení. Podobně na tom budou Američané, lepší situace panuje u evropských výběrů. Trenér českého národního týmu Josef Jandač přiznal, že dopředu počítal s oběma variantami. "Co nemohu ovlivnit, to neřeším. Bylo třeba počkat na výsledky jednání. Jakmile padne rozhodnutí, budeme z toho vycházet," řekl minulý týden. Stanovisko NHL teď zásadně mění situaci, v boji o nominaci do Pchjončchangu může být rázem velmi důležité blížící se mistrovství světa v Německu a Francii.

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz