Konec čekání! Jágr poprvé oblékne dres týmu z Kanady, míří do Calgary

2. října 2017, 17:30

Václav Jáchim

Podle všeho se čeká jen na formality, zámořská média mají jasno. Jaromír Jágr se chystá poprvé v kariéře obléci dres kanadského klubu, uzavřel roční smlouvu s Calgary. Podle uznávaného žurnalisty Pierra Lebruna z TSN by si česká hvězda měla vydělat milión dolarů, stejnou částku pak může získat Jágr na bonusech. Podobně referuje i server sportsnet.ca. Zástupci Flames dohodu zatím oficiálně nepotvrdili, stát by se tak mělo zřejmě až ve chvíli, kdy Jágr osobně dorazí do Kanady.

Nekonečná sága nabízela během uplynulých dnů a týdnů nejrůznější spekulace. Naděje i zvraty. Zámořská média uváděla úvahy o Jágrově spojení s různými kluby, poslední dobou padaly především zmínky o kontaktech se St. Louis a Calgary. Vedení Blues hledalo náhradu za zraněné opory, k dohodě nakonec nedošlo, Flames zase potřebují zkušeného veterána, který za rozumných finančních podmínek odmaká kvalitní ročník a některým mladším spoluhráčům pomůže v hokejovém růstu

Jágr koncem srpna vyjádřil jasný záměr, s NHL se loučit nechtěl. "Ale musím najít klub, s nímž bude spolupráce dávat smysl oběma stranám," řekl. Olympijský vítěz z Nagana zachovával na veřejnosti klid, příjemné období však určitě neprožíval. Otázek z okolí bylo milión, ovšem konkrétní odpověď dát nemohl, i kdyby tisíckrát chtěl. Zprávy ruských webů o zájmu z KHL byly spíš zbožným přáním, Jágrova budoucnost se týkala NHL. A pokud by to z jakéhokoli důvodu nevyšlo od začátku sezony, přicházela v úvahu výpomoc mateřskému Kladnu.

Už se zdálo, že sobotní duel Rytířů proti Přerovu bude velkým návratem nejúspěšnějšího českého hráče na led, kde vyrostl. Jenomže jednání za Atlantikem dostala nový rozměr. A Jágr logicky přibrzdil. "Zdá se, že dojde k dohodě v NHL. Věříme, že se rozhodne během víkendu, možná krátce po něm," řekl hokej.cz před několika dny Pavel Maršoun, český spolupracovník Petra Sbobody, který Jágra v NHL zastupuje. Samotná osmašedesátka dala jasně najevo, že slavnou ligu opouštět nemíní.

Jágr ovšem zároveň zná svoji cenu, jednání s jinými kluby mohla právě tahle skutečnost ovlivnit. Po dlouhém létě plném nejistoty se situace posunula, základní část NHL startuje už tento týden. Možností tedy zase tolik nezbývalo. Takže i Jágr částečně ustoupil, výsledkem je roční smlouva s Calgary. Že právě Flames mají znatelný interes, naznačil už v noci na pondělí Pierre LeBrun z TSN. Během dne pak společně s kolegou Bobem McKenziem přinesli informaci, podle níž roční kontrakt zajistí Jágrovi milión dolarů základní mzdy, navíc stejnou částku slibují splněné bonusy. Minulous ezonu si na Floridě vydělal 5,5 miliónů dolarů.

Ovšem peníze nejsou všechno. Trojnásobného mistra světa a majitele dvou prstenů za triumf ve Stanley Cupu v koutku duše určitě žene nejen snaha o další týmový úspěch a parádní rok v NHL, ale také možnost přepsat individuální statistiky ligy. Jágr může zaútočit na rekord Gordieho Howea v počtu utkání, české hvězdě chybí k vyrovnání mety 56 zápasů. Jágrova neskutečná bilance v NHL zatím eviduje 1711 utkání, 765 gólů, 1149 nahrávek a luxusních 1914 bodů.

Na nový ročník se Jaromír Jágr zatím individuálně chystal doma v Kladně. Pokud by se čekání na smlouvu v NHL prodlužovalo, legendární útočník připustil, že by zvážil svoji účast na olympijských hrách v Koreji. Jenže to byl jen plán B, hlavní záměr se jmenoval a jmenuje NHL. Dohodou s Calgary možný návrat do české reprezentace padl. U Flames čeká Jágra nová výzva i vidina další zajímavé sezony v nejslavnější soutěži, půjde o jeho deváté angažmá v NHL. Hokejisté Calgary vstoupí do sezony středečním duelem proti Edmontonu, dres klubu obléká také Michael Frolík, součástí organizace jsou rovněž David Rittich a Daniel Přibyl.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz