Kometa zastavila Vítkovice. Derby pro Piráty, Kašík vychytal Třinec

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Vítězné série Vítkovic a Olomouce v 35. kole skončily – o skalp Ostravanů se postarala Kometa, olomouckou šňůru pak přestřihla Sparta. V krušnohorském derby předvedli skvělou otočku hostující Piráti. Vedení v tabulce navýšila Plzeň, která si poradila s poslední Jihlavou.

Třinec doma prohrál počtvrté v řadě

Trápení Ocelářů se prohlubuje – po domácích porážkách s Mladou Boleslaví, Libercem a Olomoucí přibyla další. Třinec dokonce nedal Zlínu ani gól. Skvělý výkon předvedl Libor Kašík, který udržel druhé čisté konto v sezoně. 

Jediná branka zápasu padla ve 31. minutě: Pavel Klhůfek využil zaváhání Vladimíra Rotha u modré čáry, obral ho o puk, vjel do útočné třetiny a zpětnou přihrávkou našel Jiřího Ondráčka. Ondráček střelou do horního rohu prostřelil – jinak bezchybného – Šimona Hrubce. A jak se ukázalo, byl to rozhodující moment utkání.

Oceláři zůstávají i přes další domácí zaváhání čtvrtí. Čelo tabulky se jim ale zase vzdálilo.

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Budu stručný. Výborný výkon a pochvala pro celý tým, Kaša byl neprůstřelný, tohle jsou pro nás velmi cenné body. Měli jsme dobrý pohyb, nechyběla tomu bojovnost, nasazení. Vyhrát v Třinci 1:0? To je husarský kousek."

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Zlín hrál nesmírně obětavě, měli velmi dobře pokryté střední pásmo, do útoku jsme se proto dostávali velmi těžce. Vychytal nás Kašík, ale i náš gólman nás dlouho držel. Když nedáte gól, nemůžete vyhrát."

HC OCELÁŘI TŘINEC – AUKRO BERANI ZLÍN 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Ondráček (Klhůfek).
Rozhodčí: Pražák, Kika – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 6:5.
Bez využití.
Střely na branku: 33:31.
Diváci: 4722.
Nejlepší hráči: Šimon Hrubec – Libor Kašík.
HC Oceláři Třinec: Hrubec – Krajíček, Doudera, Linhart, Roth, Musil, Adámek, Jank – Rákos, Marcinko, Martin Růžička – Adamský, Polanský, Dravecký – Martynek, M. Kovařčík, Cienciala – O. Kovařčík, Mikulík, Irgl. Trenéři: Varaďa a Zadina.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Freibergs, Nosek, Valenta, Řezníček, Žižka, Matějíček – Veselý, Fořt, Kubiš – Šťastný, Honejsek, Okál – Klhůfek, Sedláček, Ondráček – Illo, Fryšara, Popelka. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Kometa zastavila vítkovickou jízdu

Vítkovice mají nejlepší formu z extraligových týmů: vyhrály devětkrát v řadě a v předchozích čtyřech kolech dostaly pouze tři góly.

Výborně bránily i v sobotu a Patrik Bartošák inkasoval pouze jednou. Jenže tentokrát to nešlo v útoku – vítkovičtí střelci Marka Čiliaka nepřekonali. Vyslali na něj přitom 31 střel. Nepomohl jim ani návrat uzdraveného Rastislava Deje a velká podpora vyprodané Ostravar Arény.

Kometa udržela čisté konto ve druhém zápase za sebou (ve čtvrtek stál ale v její bráně Marek Langhamer). Ukazuje se tak, že Brno se na své gólmany bude moci spolehnout.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „V první třetině jsme měli šance, které se nám dřív dařilo proměňovat, ale tentokrát ne. Postupem času přebrala iniciativu Kometa. Oba týmy přistoupily k zápasu velice zodpovědně, připomínalo mi to zápas play off. Od první minuty utkání neslo znaky maximální koncentrace a soustředěnosti. Jsem rád, že z tohoto pohledu jsme to zvládli. Je pravda, že nás přesilovky dostaly do tlaku. Jestli jsme měli něco se zápasem udělat, bylo to v této fázi. Klukům jsem poděkoval za výkon, protože zejména mladí hráči to nyní proti Kometě a před vyprodanou halo neměli jednoduché. Na ledě jsme nechali všechno, celý zápas snesl z obou stran přísné měřítko. Odpočineme si a po Novém roce to musíme znovu nakopnout.“

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety): „Osobně si myslím, že šlo o vynikající utkání před vyprodanou arénou. V první třetině jsme byli o něco aktivnější, ve druhé části jsme ale měli hodně oslabení, která nás stála spoustu sil. I když jsme hráli výborně, Vítkovice byly víc na puk a měly větší tlak. Ve třetí třetině už to bylo kdo s koho, oba gólmani byli vynikající. Bylo jasné, že kdo dá gól, bude blízko vítězství. Jsme rádi, že se to povedlo nám. Mužstvo pracovalo skvěle, tří bodů si velice vážíme.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC KOMETA BRNO 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 54. Hruška (Erat, R. Zohorna).
Rozhodčí: Hradil, Souček – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 3:5.
Be využití.
Střely na branku: 31:34.
Diváci: 10004 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Patrik Bartošák – Marek Čiliak.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Klok, Sloboda, Krenželok, Hrbas, Urbanec, Trška – Olesz, Lev, Bartovič – Květoň, Roman, Szturc – Kucsera, Kolouch, Zdráhal – Dej, Jáchym, Stránský. Trenéři: Petr a Trnka.
HC Kometa Brno: Čiliak – O. Němec, Krejčík, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec – Haščák, Zaťovič, Čermák – Erat, Hruška, R. Zohorna – Mallet, H. Zohorna, Svoboda – Dočekal, Horký, Kratochvíl. Trenéři: Zábranský, Pokorný, Horáček a Haken.

Chomutov za minutu šedesát otočil derby

Z Chomutova do Litvínova je to kousek, kousek to bylo i při pohledu na tabulku. Verva byla dvanáctá a Piráti jedenáctí. Bodový rozestup činil pouze bod.

A protože je extraligová tabulka od sedmého do třináctého místa našlapaná, bylo krušnohorské derby o to důležitější. Došlo navíc na zřídka vídaný bratrský souboj: Štěpána Lukeše v chomutovské brance a Františka Lukeše v litvínovském útoku.

Z vítězství se nakonec radoval mladší z bratrů.

Dlouho se přitom zdálo, že Litvínov vezme všechny body. Až do 59. minuty totiž vedl po dvou gólech Františka Gerháta 2:1. Jenže v čase 58:28 vyrovnal Petr Koblasa a stejný muž v samostatných nájezdech dokonal obrat. Piráti se zvedají – vyhráli páté z posledních šesti utkání.

Darek Stránský (asistent trenéra Litvínova): „První třetina byla od nás solidní, pohyb, chuť, dali jsme gól. Další průběh už nebyl z naší strany tak aktivní. Potřebovali jsme odskočit. Věděli jsme, že Chomutov výborně brání a jakýkoli výsledek o gól je ošemetný, což se nakonec potvrdilo. V závěru utkání jsme vyloženou šanci spálili a z protiútoku obdrželi gól. Těsně před koncem, už poněkolikáté. Strašně nás mrzí, že konce utkání nezvládáme. V nájezdech jsme neměli nápad, nezvládli je a prohráli."

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „Čekali jsme velmi těžké utkání, ale že bude tak těžké, to jsme byli hodně překvapení. První třetina byla z naší strany nedobrá, Litvínov měl spoustu šancí, výborný pohyb a nám to dělalo obrovské problémy. Ve druhé třetině jsme byli naopak lepší my, zlepšili jsme pohyb, měli spoustu šancí a dokázali jsme vyrovnat. Bohužel na konci třetiny jsme po ubráněné přesilovce inkasovali druhý gól. Věřili jsme, že jsme schopni srovnat, bod po 60 minutách byl asi spravedlivý. Klíčové pak bylo, že jsme zvládli tu přesilovku, která se přelila do prodloužení. Díky bohu jsme po dlouhé době zvládli nájezdy, dali jsme ze čtyř nájezdů tři a jednou trefili tyčku. Hráli jsme o šest bodů, navíc to bylo derby, chtěli jsme vyhrát. Pro nás i pro fanoušky je to úžasné, strašně si toho ceníme."

HC VERVA LITVÍNOV – PIRÁTI CHOMUTOV 2:3 po samostatných nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Gerhát (Hübl, Kubát), 38. Gerhát (Hübl, F. Lukeš) – 28. Poletín (Smejkal, Šťovíček), 59. Koblasa (Huml, Skokan), rozhodující nájezd Koblasa.
Rozhodčí: Bulanov, Svoboda – Kis, Rampír.
Vyloučení: 4:6.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:32.
Diváci: 6011 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: František Gerhát – Petr Koblasa.
HC VERVA Litvínov: Kantor – Hunkes, Kubát, Gula, Sklenička, Pilař, Baránek, Sörvik – Gerhát, Hübl, F. Lukeš – Jánský, Hanzl, Trávníček – Černý, Válek, Matoušek – Havelka, Jícha, Dufek. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
Piráti Chomutov: Š. Lukeš – Valach, Mrázek, Flemming, Dietz, Slovák, Dvořák, Grman – Koblasa, Huml, Skokan – Sklenář, Růžička mladší, Vondrka – Poletín, Smejkal, Šťovíček – Hlava, Chlouba, Dlouhý. Trenéři: Růžička starší, Martínek a Šťastný.

Liberec doma znovu úspěšný

Už je to ohraná písnička, asi jako Despacito od Luise Fonsiho – Liberec je doma prostě jiným Libercem než venku. Zatímco ze stadionů soupeřů si odvedl pouze deset bodů, doma jich včetně sobotního duelu proti Pardubicím vybojoval už 35. 

S Dynamem sice prohrával 1:2, během 45. a 46. minuty si ale vzal vedení rychle zpět. Bílí Tygři nakonec porazili Pardubice 4:3 a konečně slaví tříbodové vítězství. Na to čekali od 21. listopadu. A hlavně potěšili vyprodanou Home Credit Arenu.

Karel Mlejnek (trenér Liberce): „Vstup do utkání se nám povedl. Poté jsme však už podruhé za sebou doma špatně sehráli dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Naštěstí se hráči, kteří ji hráli, vykoupili dvěma góly z přesilovek ve třetí třetině. Druhá třetina byla opět díky naší nedisciplinovanosti v režii soupeře. Změna našeho herního projevu ve třetí třetině u nás nastala po velké korekci v sestavě a změně v taktice. Jsme neskutečně rádi za tříbodové vítězství, na které jsme pět týdnů čekali. Chtěl bych za tým poděkovat divákům, kteří stáli po celý zápas na naší straně.“

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Věděli jsme, že Liberec bude tlačit hned od začátku utkání. Chtěli jsme co nejdéle udržet bezbrankový stav, bohužel jsme ale brzy inkasovali. Poté jsme však ubránili dlouhé oslabení ve třech a srovnali hru. Ve druhé třetině jsme byli lepším týmem a šli po zásluze do vedení. Bohužel jsme nedali více než jednu branku. Ve třetí třetině jsme pak pro mě nepochopitelně vypnuli a přestali hrát naši hru. Během minuty jsme dostali dva góly, které jsme domácím darovali.“

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC DYNAMO PARDUBICE 4:3 (1:1, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. Kolmann, 45. Ordoš, 46. Krenželok (Kvapil, Jelínek), 58. Kvapil (Jelínek, Ševc) – 10. Wishart (Bojko, Dušek), 24. Marosz (Trončinský, P. Sýkora), 60. Treille (trestné střílení)
Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Gerát, Hynek.
Vyloučení: 8:9, navíc Maier (Liberec) a Rolinek (Pardubice) 10 minut.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 33:27.
Diváci: 7500 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Lukáš Krenželok – Ty Wishart.
Bílí Tygři Liberec: Will – Pyrochta, Ševc, Kolmann, Šmíd, Maier, Jánošík – Ordoš, Jelínek, Krenželok – Bakoš, Mikyska, Kvapil – Lakatoš, Redenbach, Vlach – Jeník, Vantuch, Špaček. Trenér: Mlejnek.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Hrabal, Mojžíš – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – J. Sýkora, Tomášek, Treille – Vondráček, Poulíček, Beran – Bojko, Dušek. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

První si poradil s posledním

První proti poslednímu.

Nejlepší ligová ofenziva proti nejhorší.

Nejlepší domácí tým proti nejhoršímu venkovnímu týmu.

Papírové předpoklady tedy byly jasné.

Nakonec se ale hrál vyrovnaný hokej a Jihlava dlouho vzdorovala. Jenže opět doplatila na špatnou koncovku: Miroslava Svobodu, kterému vděčí za jarní postup do extraligy, dala jen gól. A na ten se obvykle nevyhrává.

Potvrdilo se to i v sobotu – Plzeň houževnatého soupeře udolala 3:1 a díky zaváhání Vítkovic navýšila vedení v tabulce.

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Proti Jihlavě se hraje hrozně těžce, bojují s obrovským úsilím, klobouk dolů před nimi. Divákům se muselo vyrovnané utkání líbit, byli jsme asi o trochu šťastnějším týmem. Oproti minulým zápasům na nás nebylo vidět jakési uspokojení, viděl jsme, že kluci chtějí zápas hodně vyhrát, což se povedlo.“

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Jsme zklamaní, za předvedenou hru jsme si ze zápasu bod zasloužili, ale bohužel děláme zbytečné chyby, takto zkušený soupeř to umí využít. První chyba - zbytečné oplácení - a podruhé to beci nechali otevřené, takže padl gól na 2:1. Musím pogratulovat soupeři, ale myslím si, že ten jeden bod jme si zasloužili.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC DUKLA JIHLAVA 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 17. Jones (Preisinger, Sklenička), 41. Schleiss (Mertl), 60. Gulaš – 27. Zeman (Dostálek, Kajínek).
Rozhodčí: Hribik, Petružálek – Brejcha, Jelínek.
Vyloučení: 6:5.
Bez využití.
Střely na branku: 23:32.
Diváci: 7111.
Nejlepší hráči: Jan Schleiss – David Kajínek.
HC Škoda Plzeň: Svoboda – Moravčík, Kadlec, Sklenička, Jones, Pulpán, Čerešňák, Kaňák – Indrák, Mertl, Gulaš – Stach, Kracík, D. Kindl – Schleiss, Kratěna, Eret – Rubner, Preisinger, P. Straka. Trenéři: M. Straka, Vlasák, Hanzlík a Čihák.
HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Hamill, Skořepa, Kubalík – Dostálek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Rabbit. Trenéři: Vlk a Zeman.

Sparta ukončila sérii Olomouce

Olomouc jako Leicester v anglické fotbalové lize? Podobnost by se našla. Kohouti, kteří nesázejí na hvězdy, ale na partu a poctivé bojovníky, bojují o přímý postup do čtvrtfinále play off.

Před sobotním zápasem se Spartou drželi sérii pěti výher, Pražané už ale byli nad síly Hanáků. Ti ve třetí třetině utkání zdramatizovali a snížili na 2:3, svěřenci Františka Výborného ovšem po trefách Jana Piskáčka a Richarda Jarůška opět odskočili a zbytek zápasu už dramatem nebyl.

I u třetího vítězství Sparty v řadě byl jako jednička finský brankář Sami Aitokallio. Nejnovější sparťanská posila Ján Laco sledoval zápas ze střídačky.

Zdeněk Moták (asistent trenéra Olomouce): „Dostali jsme lekci z efektivity zakončení. Po celý zápas jsme si vytvořili dostatek střeleckých příležitostí i brankové šance, které jsme neproměnili. Pustit Spartu tolikrát do přečíslení se nevyplatilo. Všechno dotáhli do zakončení, což byl rozhodující faktor. Pět chybějících obránců, to není obvyklé, ale musíme se s tím popasovat. Noví hráči mají možná trochu méně zkušeností, ale tak to prostě je."

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty): „Navázali jsme na poslední dva herně povedené zápasy. Všechno si sedlo, výborný výkon předvedl gólman i defenziva. Dařilo se nám i ve středním pásmu a pak proměňovat protiútoky. Byl to vynikající týmový výkon. Máme tam takový dieselový stroj, který se pomalu rozjížděl. Z kabiny teď cítím nadšení, které mužstvo potřebuje, aby se zápasy překlápěly k vítězství."

HC OLOMOUC – HC SPARTA PRAHA 2:5 (0:1, 0:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 42. Houdek (Herman, Holec), 47. Strapáč (Burian, Vlach) – 13. Klimek (Piskáček), 28. Říčka (Kudrna, Vrána), 46. Vrána (Říčka, Kudrna), 49. Piskáček (Pech, Forman), 55. Jarůšek (Hlinka).
Rozhodčí: Pešina, Mrkva – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 31:24.
Diváci: 5500 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Petr Strapáč – Jan Piskáček.
HC Olomouc: Konrád – Staněk, Jaroměřský, Rutar, Houdek, Čáp, Dujsík – Laš, Knotek, Eberle – Burian, Vlach, Sundher – Strapáč, Mráz, Ostřížek – Holec, Herman, Jergl. Trenéři: Venera, Moták a Tomajko.
HC Sparta Praha: Aittokallio – Švrček, Piskáček, Mikuš, Kalina, Nedomlel, Pavelka, Jandus – Říčka, Vrána, Kudrna – Reichenberg, Hlinka, Jarůšek – Klimek, Pech, Forman – Rousek, Pšenička, Uher. Trenéři: Výborný, Nedvěd a Janeček.

Tabulka Tipsport extraligy 

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 35 19 5 8 3 123:78 75
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 35 18 3 4 10 108:77 64
3 Mountfield HK 34 16 6 4 8 93:65 64
4. HC Oceláři Třinec 35 15 4 6 10 94:84 59
5. HC Kometa Brno 34 14 4 7 9 99:76 57
6. HC Olomouc 35 11 8 6 10 86:88 55
7. HC Sparta Praha 34 13 3 4 14 93:99 49
8. Aukro Berani Zlín 34 11 6 4 13 77:88 49
9. Piráti Chomutov 35 8 7 7 13 90:108 45
10. Bílí Tygři Liberec 34 9 8 2 15 83:106 45
11. HC Dynamo Pardubice 35 10 5 4 16 83:101 44
12. BK Mladá Boleslav 35 10 4 5 16 77:91 43
13. HC VERVA Litvínov 35 10 4 5 16 80:102 43
14. HC Dukla Jihlava 34 6 5 6 17 70:93 34

Další program Tipsport extraligy

Středa 3. ledna – 36. kolo:
17:20 HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc (ČT sport)
17:30 BK Mladá Boleslav – Aukro Berani Zlín
17:30 HC Dukla Jihlava – HC VERVA Litvínov
17:30 Piráti Chomutov – Mountfield HK
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec
18:30 HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec

Pátek 5. ledna – 37. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov
17:30 HC Dukla Jihlava – Bílí Tygři Liberec
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice
17:30 Aukro Berani Zlín – HC Sparta Praha
18:00 HC Olomouc – BK Mladá Boleslav
18:00 Mountfield HK – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:20 HC Kometa Brno – HC Škoda Plzeň (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz