Kometa přemohla Spartu. Hanákům stačil gól Mráze, slaví i Liberec

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

3. listopadu 2017, 19:56

Václav Jáchim

Tisport extraliga spěchá k první reprezentační přestávce, tentokrát nabídla šestici utkání 19. kola, přičemž poslední souboj mezi Plzní a Mladou Boleslaví se hraje až 5. prosince. Před svým publikem selhala litvínovská Verva, všechny body jí sebrali Berani ze Zlína. Vítkovice přehrály Piráty, obrat Dynama v Jihlavě dokonal z nájezdu Tomášek. Trenér Výborný bral v prvním duelu po nástupu na sparťanskou střídačku bod, výhru Komety trefil v prodloužení Hruška. Hanáci konečně přerušili sérii s Mountfieldem, jedinou branku utkání zařídil Mráz. Poslední Liberec zdolal Oceláře a je jedenáctý.

Povedený start pomohl Beranům srazit Vervu

V šesti předchozích zápasech dokázali bodovat, teď ale hokejisté Litvínova narazili. Rozlet Vervy zabrzdil Zlín, Beranům k cestě za vítězstvím pomohla povedená úvodní třetina. V osmé minutě skóroval Honejsek, před první sirénou ho napodobil Klhůfek. Svěřenci trenérů Svobody a Hamrlíka ukončil šňůru šesti klání, v nichž neslavili tříbodové vítězství. A potvrdili, že Litvínov je jejich oblíbeným sokem. Berani vyhráli už šest z posledních sedmi měření sil. Po druhém čistém kontu sezony sahal brankář Kašík, v 55. minutě mu ji jediným litvínovským gólem sebral Kubát.

Darek Stránský (asistent trenéra Litvínova): "Začali jsme špatně. Vůbec nás nezdobily atributy jako v minulých, bodově úspěšných zápasech. Zarputilost, bojovnost, týmovost, jednoduchost, důraz před oběma brankami a samozřejmě i trocha toho štěstí. Zlepšenou hrou ve třetí třetině jsme si vybojovali fauly, ale tím, že dvě třetiny jsme hráli mizerně, jsme si nakonec asi nezasloužili víc. Škoda ztráty bodů."

Robert Svoboda (trenér Zlína): "Musím pochválit celý náš tým, že utkání zvládl. Jsme rádi, že jsme získali všechny tři body. Víc jak půlku zápasu jsme byli aktivní, mohli jsme proměnit i víc šancí. Třetí třetina se zkomplikovala zbytečnými vyloučeními, dali jsme tak domácím ještě šanci, kterou naštěstí nevyužili."

HC VERVA LITVÍNOV – AUKRO BERANI ZLÍN 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 55. Kubát (Gula, Ihnačák) – 8. Honejsek, 18. Klhůfek (Fryšara), 33. Roberts Bukarts (Valenta)
Rozhodčí: Hradil, Pražák – J. Svoboda, Pešek.
Vyloučení: 7:8, navíc Kubát (Litvínov) na 10 minut.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:29.
Diváci: 4278.
Nejlepší hráči: Peter Jánský – ANtonín Honejsek.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Sörvik, Kubát, Gula, L. Doudera, Dietz, Baránek, Pilař – Jánský, V. Hübl, Gerhát – M. Hanzl, Ihnačák, J. Černý – Vandas, Jurčík, Trávníček – Hořava, Šimeček, Matoušek. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
Aukro Berani Zlín: Kašík – Valenta, Freibergs, Žižka, Matějíček, Řezníček, Petran, Ferenc – Ondráček, Sedláček, Kubiš – D. Šťastný, Honejsek, Robert Bukarts – Okál, Fořt, O. Veselý – Popelka, Fryšara, Klhůfek. Trenéři: R. Svoboda a M. Hamrlík.

Vítkovice slaví, Piráti venku znovu padli

V přímé bitvě o pátou příčku si to rozdali hráči Vítkovic a Chomutova. Domácí chtěli vykoupit hříchy za porážku v derby s Třincem, Piráti zase toužili vylepšit bilanci posledních utkání venku, kde čtyřikrát neuspěli. Krušnohorci to na soupeře docela umějí, tentokrát ale odešli poraženi. Vítkovičtí rozhodli v prostředním dějství, kdy nasázeli tři branky. Jednu z nich si připsal Rostislav Olesz, který slavil jubilejní 300. extraligový start. Svěřenci trenérů Petra a Trnky vyhráli páté z posledních sedmi utkání a protivníka v tabulce přeskočili. Piráti od začátku října zvítězili pouze dvakrát.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): "To jsou přesně ty zápasy, které jsme loni nezvládali. Nepodali jsme ideální výkon. Po první třetině jsme mohli být rádi za to, že to bylo 1:1. Ve druhé části jsme byli velmi produktivní. V naší sestavě se objevila jména, která v ní pravidelně nefigurují. Další nepotěšující zprávou je pro nás absence Rada Tybora, marodka nám neutěšeně narůstá. Mužstvo musím za těch čtyřicet minut pochválit, speciálně za taktický výkon ve třetím dějství. Přiznávám, že to nebyl asi úplně atraktivní hokej, ale v závěru jsme všechno podřídili taktice. To je ta fáze, kdy body potřebujete, jde to na úkor krásy, ale je tam víc týmové práce a toho si nesmírně cením. Jsme rádi, že jsme to zvládli."

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): "Chtěli jsme nastoupit aktivně a zatlačit soupeře. Myslím, že jsme měli spoustu příležitostí, abychom šli do vedení. Bohužel jsme inkasovali, ale bylo důležité, že jsme v naší hře pokračovali a vsítili vyrovnávací gól. Byla škoda, že po šancích Romana Chlouby a Míši Vondrky jsme nešli do vedení. Ve druhé části jsme dostali tři branky, domácí nám dali jednoznačně lekci z produktivity. Vytvořili jsme si šance, ale naráželi jsme na skvěle chytajícího Patrika Bartošáka. Nenašli jsme na něj recept. Ve třetí třetině jsme se chtěli dostat do hry, nezačali jsme špatně, ale Vítkovice nám pak nedovolily se dostat do naší aktivní hry a závěr si už zkušeně pohlídaly."

HC VÍTKOVICE RIDERA – PIRÁTI CHOMUTOV 4:2 (1:1, 3:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Květoň (Hrbas), 22. Lev (Olesz), 27. Stránský (Szturc, Kolouch), 32. Kurovský (Tomi, Sloboda) – 19. Sklenář (Skokan), 52. J. Havel (Huml, Poletín)
Rozhodčí: Hribík, Mrkva – Hlavatý, Ganger.
Vyloučení: 6:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 19:26.
Diváci: 6217.
Nejlepší hráči: Rostislav Olesz – Dávid Skokan.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Hrbas, Baranka, Sloboda, Klok, Trška, Výtisk – Tybor, Roman, D. Květoň – P. Zdráhal, Lev, Olesz – Stránský, Kolouch, Szturc – Tomi, Jáchym, Kurovský.. Trenéři: Petr a Trnka.
Piráti Chomutov: J. Laco  (32. Š. Lukeš) – Flemming, Mrázek, Valach, Grman, Slovák, Dlapa, Chalupa – Vondrka, Skokan, Tomica – V. Tomeček, Huml, Poletín – Lauko, Sklenář, Koblasa – J. Havel, Chlouba, Šťovíček.. Trenéři: Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Výborný bral bod, radost Komety trefil Hruška

Pražská Sparta minulý víkend měnila trenéry, staronový kouč František Výborný vedl svěřence poprvé na velmi horké půdě. Kometě to proti rivalovi poslední dobou šlo, repríza jarního čtvrtfinále play off měla znovu mimořádný náboj. A byla pořádně napínavá. V 6. minutě skóroval Nečas, za Spartu odpověděl posléze Kudrna. Stejný scénář nabídla druhá třetina, kdy po trefě Hynka Zohorny mířil do černého Forman. Bitva nebyla ve znamení jen návratu kouče Výborného, poprvé se v Tipsport extralize představil sparťanský obránce Zbyněk Michálek. Vyrovnaný zápas musel do prodloužení, a v něm rozhodli domácí. 109 minut po zahájení hry zařídil výhru Komety Jan Hruška. Trenér Výborný tady sparťanskou misi začal jedním bodíkem, Pražané si připsali čtvrtou porážku za sebou.

Kamil Pokorný (asistent trenéra Komety Brno): "Bylo to vynikající utkání, v němž obě mužstva hrála aktivně. Trošku nás mrzí, že jsme z třináctiminutového tlaku v první třetině vytěžili jediný gól. Závěr první části jsme odehráli trošku ve větší pohodě, než by bylo zdrávo. Sparta vstřelila branku a dostala se do zápasu. Pak už to bylo kdo s koho. My jsme sice ve druhé třetině vstřelili gól na 2:1, ale potom byli vyloučeni během pár vteřin dva naši hráči a hráli jsme oslabení tři na pět. Soupeř přesilovku proměnil. Ve třetí třetině si vypracovala šance jak Sparta, tak my. V prodloužení se nám ale podařilo urvat to, co jsme ztratili v Chomutově. Byla to obdobná situace, Jan Hruška skočil ze střídačky, dostal se k puku včas a vstřelil vítěznou branku."

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra Sparty): " Viděli výborný hokej z obou stran. Do Brna jezdím rád, protože Kometa chce hrát hokej, není to jenom o obranách, ale dost také o hokejovosti. V naší situaci jsme rádi aspoň za bod. Na druhou stranu je ovšem pravda, že když jsme viděli vývoj zápasu, pomýšleli jsme na dva body. V prodloužení jsme ale udělali chybu při střídání. Jsem rád, že jsme celý zápas měli dobrý pohyb, na hráčích bylo vidět větší zapálení a emoce. Věřím, že když v tom budeme pokračovat, mužstvo se nastartuje."

HC KOMETA BRNO – HC SPARTA PRAHA 3:2 po prodloužení (1:1, 1:1, 0:0 – 1:0) 

Branky a nahrávky: 6. Nečas (Mallet), 26. H. Zohorna (Mallet), 62. Hruška (H. Zohorna, Nečas) – 18. Kudrna (P. Vrána, Rousek), 35. Forman (Z. Michálek)
Rozhodčí: Kubuš (Slovensko), Šír – Lhotský, Ondráček.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 26:22.
Diváci: 7700 (vyprodáno)
Nejlepší hráči: Martin Nečas – David Honzík.
HC Kometa Brno: Čiliak – O. Němec, Barinka, Krejčík, Gulaši, Štencel, Malec, Bartejs – M. Erat, Nečas, Zaťovič – Dočekal, Čermák, T. Svoboda – H. Zohorna, J. Hruška, Mallet – Haščák, V. Němec, Nahodil. Trenéři: Zábranský, Pokorný a Horáček.
HC Sparta Praha: Honzík – Z. Michálek, T. Pavelka, Kalina, Mikuš, Dvořák, Švrček, Piskáček – Forman, Pech, Kumstát – Kudrna, Vrána, Rousek – Reichenberg, Klimek, Říčka – Uher, Černoch, Smejkal. Trenéři: F. Výborný a J. Nedvěd.

Velký obrat Dynama podepsal Tomášek

V dramatickou velmi vyrovnanou bitvu se proměnilo střetnutí Jihlavy s Pardubicemi. Účastníci jarní baráže bojují o každý bod a také často zápasí s koncovkou. Ve 12. minutě se prosadil hostující Rolinek, po polovině zápasu srovnal domácí Skořepa. Nerozhodný stav vydržel až do 51. minuty, kdy podruhé v duelu slavil Josef Skořepa  Už se zdálo, že jeho šikovná teč rozhodne, jenomže Dynamo při hře v šesti bez gólmana dokázalo srovnat – v čase 58:57 zakončoval Trončinský. Prodloužení vítěze neurčilo, v Jihlavě se podobně jako minule s Chomutovem jely nájezdy. A hosté dokonali obrat. Bodík navíc jim do kapsy přihrál Tomášek.

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Vstoupili jsme do utkání velice dobře, ale soupeř nám dal z ojedinělého útoku branku. Přestože to byla situace, kterou hrají střelou přes beka a tlačení se do brány. Bohužel jsme to nepohlídali a vzalo nám to trošičku vítr z plachet. Kluci si najednou nebyli tak jistí, jak normálně bývají. Ale projevovala se naše bojovnost, v určitých fázích nám chybělo víc klidu. Přesto jsme to dokopali do stavu 2:1. Pak jsme ale zase udělali individuální chybu.  Měli jsme příležitosti v prodloužení, ale v penaltách jsme byli trošku platoničtí při zakončení.“

Miloš Holaň (trenér Pardubic): „Kvůli naší nedisciplinovanosti jsme hned ve druhé minutě pustili Duklu do dlouhé přesilovky pět na tři. To byl možná jeden z klíčových momentů, který Dukla promarnila. Musím poděkovat hráčům za to, jak to odbojovali. Víme, že v Jihlavě je těžké získávat body, moc soupeřům se to nepodařilo. Ve třetí třetině jsme udělali hloupou chybu v útočném pásmu, kdy jsme se nechali vyloučit. Dukla nás okamžitě potrestala na 2:1. Ale štěstí se k nám přiklonilo, v poslední minutě jsme sehráli parádní signál v šesti proti pěti. V nájezdech jsme byli šťastnější. Děkuji hráčům za předvedený výkon a otočení nepříznivého stavu.“

HC DUKLA JIHLAVA – HC DYNAMO PARDUBICE 2:3 po nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Skořepa (de la Rose, Bryhnisveen), 51. Skořepa (de la Rose) – 12. Rolinek (Tomášek, P. Sýkora), 59. Trončinský (P. Sýkora, Rolinek), rozhodující nájezd Tomášek.
Rozhodčí: Hejduk, Kika – Brejcha, Klouček.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 25:28.
Diváci: 5504.
Nejlepší hráči: Josef Skořepa – David Tomášek.
HC Dukla Jihlava: Škarek – de la Rose, Suchánek, Šidlík, J. Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych – T. Kubalík, Skořepa, Jiránek – Čachotský, Seman, Zeman – Žálčík, M. Hlinka, Anděl – Diviš, Hubáček, Rys. Trenéři: Vlk a Zeman.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – Cardwell, Wishart, Ščotka, Mojžíš, Holland, Trončinský – J. Sýkora, Marosz, Rolinek – P. Sýkora, Tomášek, Treille – Beran, Poulíček, Starý – Perret, Bojko, M. Kaut. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Konec série. Hanákům stačil jeden gól

Jedenáct zápasů s Mountfieldem pro ně skončilo porážkou, teď hokejisté Olomouce konečně tuhle sérii ukončili. Bitvě s Východočechy vládli brankáři Konrád a Rybár. Domácí byli střelecky aktivnější, ovšem skóre zůstávalo až do poloviny třetí třetiny bez branek. Pak přišel rozhodující úder domácích, vítěznou trefu zařídil slovenský útočník Mráz. Venerova armáda ubránila i hradeckou hru bez gólmana a nad neoblíbeným sokem konečně vyhrála. Poprvé od konce listopadu 2014! Mountfield má za sebou třetí ze čtyř utkání venku, střelecky mlčel také v 17. kole na plzeňském ledě.

Zdeněk Moták (asistent trenéra Olomouce): „Ač padla jen jedna branka, myslím si, že jsme odehráli velice kvalitní utkání. Podle mě jsme byli celý zápas o něco lepší. Absolutorium si zaslouží celé mužstvo, hráli jsme výborně do defenzívy, soupeře jsme dokázali přestřílet. Hráči opravdu zaslouží poděkování. Černá série proti Hradci Králové lehce proletěla šatnou. Byla to opravdu dlouhá série a je dobře, že se nám ji podařilo zlomit. Chlapci měli chuť, chtěli uspět. A to je aspekt, na kterém je vždycky třeba stavět.“

Václav Sýkora (trenér Mountfieldu HK): „Bylo to hodně dramatické utkání. Dlouho se hrálo bez branek, nakonec to skončilo fotbalovým výsledkem. Obrovský podíl na tom měli oba brankáři, kteří podali skvělý výkon. Olomouc si dokázala vytvořit tlak i šance. My jsme měli příležitosti hlavně z nájezdů, ale bohužel jsme neproměnili ani jeden. To hodně mrzí. Musím ale říct, že Olomouc si šla za vítězstvím o něco víc než náš tým. Díky tomu uspěla. Našemu týmu bych vytkl i přesilovky, relativně dobře jsme sehráli jen tu první. Co se týká té série, tak to trenéři, ani hráči podle mého vůbec nesledují. Nedá se na tom nijak stavět.“

HC OLOMOUC – MOUNTFIELD HK 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 49. Mráz (Strapáč, L. Galvas)
Rozhodčí: Lacina, Sýkora – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 36:19.
Diváci: 4143.
Nejlepší hráči: Branislav Konrád – Patrik Rybár.
HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrubalík, Houdek, Ondrušek, J. Galvas, L. Galvas – Eberle, J. Knotek, Laš – Skladaný, Sundher, Burian – Ostřížek, B. Mráz, Strapáč – Buc, Herman, R. Vlach. Trenéři: Venera, Moták a Tomajko.
Mountfield HK: Rybár – Cibulskis, Gregorc, Rosandič, Graňák, Pláněk, Vydarený, F. Pavlík – Köhler, Dragoun, Jarůšek – Bednář, Kukumberg, Látal – Cingel, Koukal, Červený – Vopelka, Džerinš, R. Pavlík. Trenéři: V. Sýkora, Hynek a T. Martinec.

Bílí Tygři zabrali, odnesli to Oceláři

V tabulce je dělilo 16 bodů, ale na ledě papírové předpoklady neplatily. Hokejisté posledního Liberce si před svým publikem vyšlápli na dosud druhé Oceláře a vybojovali velmi důležité body. Do branky Severočechů se poprvé postavil novic Janus a spolehlivým výkonem přispěl k vítězství. Bílí Tygři vedli už po prvním dějství, poté náskok ještě navýšili. Dvě trefy zaznamenal Lakatoš. Hosté sice závěr lehce zdramatizovali, ovšem k bodovému zisku dokráčeli domácí. Bílí Tygři ukončili šňůru pěti utkání, v nichž čekali na výhru v normální době. Oceláři mají třetí prohru z posledních čtyř zápasů.

Filip Pešán (trenér Liberce): "Na zápas jsme se připravovali, poslední dvě kola viselo vítězství na vlásku. Jsem rád, že jsme vyhráli. V některých kritických chvílích nás podržel brankář Jaroslav Janus. Byli jsme hladovější a o trochu důraznější než Třinec. Šestým hráčem na ledě bylo rozhodně domácí publikum, kterému chci poděkovat. V závěru se sice s námi fanoušci strachovali o výsledek, ale jinak byli fantastičtí."

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): "Do zápasu jsme vstoupili špatně. Nebyli jsme dobře připraveni. Dostali jsme první gól, kdy jeden hráč Liberce projel mezi pěti našimi. To se nesmí stávat. Sice jsme pak dvakrát dokázali srovnat skóre, jenže dvacet vteřin po naší druhé brance jsme opět inkasovali. To byl rozhodující moment. Musíme si přiznat, že Tygři byli lepší. Jejich hráči byli hladovější po výhře a šli si za tím. Nám akorát zbývá pogratulovat soupeři, tři body si zasloužil."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:3 (2:1, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Bakoš (Krenželok), 12. Lakatoš (Ordoš, Jašek), 27. Lakatoš (Bakoš), 29. P. Jelínek (Kolmann), 42. J. Stránský – 8. M. Doudera (Krajíček), 27. Mikulík (Martin Růžička), 51. Adámek (Mikulík)
Rozhodčí: Hodek, Pavlovič – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 3:6.
Využití: 1:1.
Oslabení: 0:1.
Střely na branku: 32:23.
Diváci: 5849.
Nejlepší hráči: Dominik Lakatoš – Milan Mikulík.
Bílí Tygři Liberec:  Janus – Havlín, Jánošík, Šmíd, Kolmann, Derner, Pyrochta – Jašek, P. Jelínek, Krenželok – Bakoš, Redenbach, Lakatoš – J. Stránský, Špaček, Ordoš – Bartovič, Vantuch, Hrabík. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
HC Oceláři Třinec: Hrubec (29. Strmeň) – Krajíček, M. Doudera, Adámek, D. Musil, Jank, Linhart – Martin Růžička, Marcinko, Dravecký – Svačina, Polanský, Adamský – Chmielewski, O. Kovařčík, Rákos – Irgl, Mikulík, Cienciala. Trenéři: Varaďa a Zadina.

19. kolo Tipsport extraligy bude kompletní až v úterý 5. prosince, kdy se hraje utkání HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Škoda Plzeň 18 9 3 4 2 65:39 37
2. HC Kometa Brno 19 9 3 4 3 64:44 37
3 HC Oceláři Třinec 20 10 2 2 6 58:47 36
4. Mountfield HK 19 10 1 2 6 42:32 34
5. HC VÍTKOVICE RIDERA 19 8 2 2 7 56:48 30
6. Aukro Berani Zlín 19 5 5 3 6 48:49 28
7. Piráti Chomutov 19 6 3 4 6 49:52 28
8. HC Olomouc 19 6 3 3 7 44:51 27
9. BK Mladá Boleslav 18 7 1 3 7 39:38 26
10. HC Sparta Praha 18 7 1 1 9 45:51 24
11. Bílí Tygři Liberec 18 6 2 1 9 37:54 23
12. HC Dynamo Pardubice 19 5 3 1 10 45:61 22
13. HC Dukla Jihlava 18 4 3 3 8 42:51 21
14. HC VERVA Litvínov 19 4 3 2 10 37:54 20

Další program Tipsport extraligy

Neděle 5. listopadu – 20. kolo:
15:00 HC Dynamo Pardubice – HC Škoda Plzeň
15:30 Aukro Berani Zlín – HC Olomouc
15:30 Piráti Chomutov – Bílí Tygři Liberec
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Oceláři Třinec
16:00 HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno
18:00 HC Sparta Praha – Mountfield HK
18:20 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA (ČT sport)

Úterý 14. listopadu – předehrávka 21. kola:
18:00 HC Olomouc – HC Oceláři Třinec

Středa 15. listopadu – 21. kolo:
17:20 HC Škoda Plzeň – Piráti Chomutov (ČT sport)
17:30 HC VERVA Litvínov – BK Mladá Boleslav
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Dukla Jihlava
18:00 HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha
18:00 Mountfield HK – Aukro Berani Zlín

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz