Klidnou sezonu bez stresu, přeje si Rolinek. Baráž ho pořád straší v hlavě

Foto: hcdynamo.cz

S hokejem zažil všechno. Velká vítězství, zlato z mistrovství světa v Německu, i zápasy do posledních sil se smutným koncem. Psychicky nejnáročnější sezonu ovšem Tomáš Rolinek absolvoval až loni. Kapitán Dynama dělal maximum, aby pardubický tým neopustil nejvyšší soutěž, vyčerpávající baráž naštěstí dopadla dobře. Teď, po čtyřech měsících, stojí Východočeši na prahu nové kapitoly. "Všichni se těšíme. Po šesti letech začínáme doma, už aby se ten kolotoč roztočil," říká ostřílený bojovník.

V kabině má vedle sebe pořád letité spoluhráče a parťáky Petra Sýkoru s Petrem Čáslavou, Rolinek ale bude letos velet výrazně obměněné pardubické armádě. "Přišli noví kluci, kteří nejsou zatížení jarní baráži. Což je dobře," říká. Slavný klub s neskutečnou podporou fanoušků žije, zůstává v elitní soutěži. A nechce být do počtu! "Po společné přípravě mám pocity dobré, jenže až soutěž ukáže, jak na tom jsme," reaguje s nadhledem.

S jakým přáním vstupujete do nového ročníku?
Strašně bych si přál, abychom byli úspěšní. Po návratu jsem v Pardubicích hrál dva roky a nebyly to dobré sezony. Moc si přeju, aby nadcházející sezona byla klidná. Bez nějakých stresů. Aby se nám dařilo, my vyhrávali zápasy, což by vedlo ke spokojenosti fanoušků.

Máte za sebou poměrně dlouhou přípravu, v mužstvu došlo k mnoha změnám. Převládají pozitivní pocity?
Ano, v podstatě jako každý rok. Letní příprava, tréninky na ledě, zápasy – vždycky z toho mám tak nějak dobrý pocit. Loni to samé. Ale viděli jste, jak dopadla minulá sezona. Teď se nedá nic odhadnout, všechno ukáže soutěž. Já si fakt jen moc přeju, aby to bylo lepší než loni. Nechci říkat, jak to vypadá, že bude všechno dobré. Odpoví nám výkony v extralize.

Před rokem jste mizerně odstartovali, po prvních pěti kolech bylo Dynamo na nule. Je povedený začátek jedním z klíčových faktorů, jak kráčet za úspěchem?
Samozřejmě, start je důležitý. Loni nám to vůbec nevyšlo. Teď máme na úvod Spartu, čekají další soupeři. Nálada je mnohem lepší, pokud máte po úvodních zápasech několik bodů.

Sparta prošla přes léto také změnami. Soupeř je možná trošku nečitelný, co říkáte? V úvodu soutěže ještě mužstva moc netuší, co vlastně od jiných očekávat.
Myslím, že sparťané poskládali velmi dobrý tým. Sparta je pořád Sparta. I když je novináři asi nebudou tipovat na nejvyšší příčky, podle mě tam budou. Vím, jak to tam chodí, pro mě je to velký favorit.

Na straně soupeře jste působil, bude pro vás premiéra nového ročníku tím pikantnější?
Pro všechny to bude speciální, pro mě osobně určitě. Budu motivovaný, na Spartě mám pořád kamarády. Viděli jsme se na letní fotbalové exhibici, teď je budu chtít porazit.

Na sezonu jsou natěšení ve všech klubech, asi se dají očekávat hodně úporné zápasy.
V úvodu extraligy je to takové, že všichni mají spoustu sil. Je tam elán, drive. Nechci rozebírat, co bude rozhodovat. Když řeknu, že maličkosti, je to takové klasické klišé, které slyšet nechcete. Každopádně doufám, že nás bude od prvního zápasu zdobit bojovnost a mentální síla. Protože my nemáme extra hvězdy – tedy kromě Petra Sýkory, který je z každé pozice schopen dát gól. Musíme se spoléhat na bojovný výkon všech.

Považujete za výhodu, že v kádru je poměrně dost hráčů, kteří nezažili loňskou sezonu? Tím pádem nejsou zatížení vzpomínkami na boj o záchranu.
To je jasné. My, co jsme tady byli, máme v hlavě strašáka. Ale přišli kluci, co tím nejsou zatížení. Což je dobře. Uvidíme.

Co říkáte na to, že v pardubickém kádru je osm cizinců?
Mně to nevadí. Vůbec. Pokud ti hráči mají kvalitu, tak proč ne. Samozřejmě – na druhou stranu mi to jako českému patriotovi trošku vadí, protože bych chtěl, aby tady byli čeští kluci. Aby se vyhrávali, něco klubu splatili a pak třeba odcházeli jinam. Jenže když chci, aby tým šlapal, tak je jedno, jestli jde o cizince nebo o domácího kluka. Hlavní je, aby odváděl sto procent. A aby klubu pomohl.

Přišli čtyři noví hráči ze zámoří, dva Francouzi, dorazil Rus Bojko. Zapadli dobře do kabiny? Mají snahu učit se česky?
Ale jo. Těm klukům zatím musíte překládat, to je jasné. Zapadli dobře. I když problémy se poznají v jiných situacích. Pokud tým šlape, kabina si všechno sama vyřídí. Zatím žádný problém není.

Pomohou zámořské posily k většímu důrazu a správné agresivitě Dynama?
Víme, že důraz potřebujeme. Každopádně. Dnešní hokej je o bruslení, strašně náročný po všech stránkách. Chodíte do brány, odkud padají góly. Člověk musí vydržet spoustu ran... Nevím, jestli nám tohle pomůže, ale je to jedna ze zbraní, jak být v předbrankovém prostoru hladovější.

Po sezonách v zahraničí se vrací do české nejvyšší soutěže Petr Koukal, ovšem místo návratu do Pardubic si plácl s hradeckým Mountfieldem. Je vám to líto?
Petr je vynikající hráč. Hrával jsem s ním, strašně bych si ho do týmu přál. Podle mě je malinko nedoceněný, vedle něj by chtěl hrát každý. Bohužel podepsal jinde, což je pro náš klub mínus. Ale přeju mu hodně štěstí.

Z Francie dorazil do extraligy Francouz Sacha Treille, který v minulosti nastupoval za Spartu či Kladno. Bude pro Dynamo posilou?
Věřím, že určitě. Jak ho vídám dva měsíce na tréninku, tak mě až překvapuje. Vypadá skvěle. Myslím, že to bude hlavní tahoun týmu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz