Klídek u hranic, servis na jedničku. Břeclav má osmnáctku ráda

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Hraje se tu jen nižší soutěž, už ani druhá liga ne, přesto se Břeclav pravidelně stává důležitým městem českého hokeje. Místní aréna od roku 2002 téměř pravidelně hostila a hostí boje Memoriálu Ivana Hlinky, unikátní letní atmosféru skvělých bitev v minulosti okusili Voráček, Neuvirth, Mrázek, Zacha, Pastrňák a mnohé další pozdější hvězdy NHL. Břeclav má reprezentační osmnáctku ráda, za poslední roky se místní podmínky pro hráče přiblížily ideálu. "Máme všechno, co potřebujeme. Jak v hale, tak v hotelu Celnice," pochvaluje si manažer a asistent Petr Studnička.

Výprava nocuje na hranicích s Rakouskem, nějakých osm kilometrů od centra Břeclavi. V hotelu Celnice mají junioři veškerý komfort, klídek dokresluje šumící les a sem tam vášniví cyklisté, kteří se právě chystají na vyjížďku po krásných okolních trasách  "Jsme stranou dění, přesně takhle je to pro nás optimální. Hráče nikdo neruší, v hotelu nám vycházejí maximálně vstříc," pochvaluje si Studnička.

Hokejisté spí na dvoulůžkových pokojích, k dispozici mají místnost na porady, bazén, venku plácek na fotbálek. Samozřejmostí je kvalitní stravování. "Už loni to bylo skvělé," zmiňuje Studnička předchozí ročník 1999, který pro český hokej poprvé ovládl Memoriál Ivana Hlinky. Důležitou pomůckou je boj proti vedru, tedy klimatizace. "Nezažil jsem tu turnaj, že by nebylo horko, takže klimatizované pokoje jsou v tomto směru perfektní," dodává.

Osmnáctce v patách. Jak bydlí, spí i uklízí na MIH čeští hráči?

Dny v rámci turnaje jsou si v případě osmnáctky hodně podobné. Jelikož mladí Češi hrají zápasy až večer, vstávají zpravidla o osmé ráno a po snídani usedají do autobusu, aby vyrazili na rozbruslení. Cesta příjemně utíká, po silničce od rakouských hranic je tým za chvilku v Poštorné. Stačí několik dalších minut a autobus parkuje před břeclavským stadionem. Hokejisté nechodí hlavním vchodem, nýbrž zezadu, kam oči fanoušků téměř nedohlédnou. "Je to záměr, snažíme se, aby kluci měli hlavně klid," říká Studnička.

Jakmile reprezentanti odejdou ve výstroji a s hokejkami na led, manažer týmu ukazuje, jak vypadá šatna osmnáctky. Je prostorná, hlavní část odděluje prostor k převlečení osobních věcí. "Vzadu mají místnost maséři s kustody, hráči mohou využít kádí s ledovou vodou a další možnosti regenerace," hlásí Studnička. Na druhé straně je místnost pro trenéry, naproti kabině pak zase prostory, kde úřadují lékaři, případně také fyzioterapeuti.

Hlavně po generálce s Kanadou měli plné ruce práce, hokejisté totiž schytali spousty ran a zranění. "Všechno máme na jednom místě, nikam nemusíme chodit, natož jezdit. Tamhle je velká rozcvičovna, takže kdokoli z kluků potřebuje zapracovat na fyzičce, má možnost," míří Studnička prstem ke dveřím, za nimiž je místnost s činkami a posilovacími stroji.

Členové osmnáctky mají pohodlí a maximální servis. "Kabina je určitě nadstandardní. Samotná šatna klasická, ale jiné možnosti jako tady jsme jinde neměli," povídá manažer mužstva. Když se hráči chystají na trénink či zápas, duní tu muzika. "Loni se o ni staral Radim Šalda, ten si na to nenechal sáhnout. Letos vyloženě jednoho zapáleného diskžokeje nemáme. Někdo z kluků to tam občas otočí, jinak hudbu pouštějí maséři," přibližuje Studnička. Ačkoli členové osmnáctky jsou ještě hodně mladí, rituály mají podobné jako dospělí hráči. "K dispozici je káva, tatranky, pití a podobně. Každý si může vzít podle chuti a zvyku," dodává.

Specifický je ovšem kontakt s rodiči a známými, případně s agenty či skauty. Mladíci potřebují koncentraci, na debaty mimo režim týmu je proto vyčleněn čas pouze po zápasech. "Kluci mají po utkání své povinnosti. Jakmile si je splní, vždycky se domluvíme, jak dlouho chtějí hovořit s nejbližšími," hlásí Studnička. Omezení platí také pro používání telefonů. "Od hráčů je nesbíráme, ale máme svoje interní pravidla, která se musejí dodržovat. Stanovili jsme místa a hodiny, kde nechceme, aby kluci telefony používali." A co pokuty za pozdní příchody, třeba do autobusu?  "Žádné nejsou. Zatím se nic takového nestalo," usměje se závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz