Kdo si nevěří, ať zůstane pod peřinou a čte si Čtyřlístek, hlásí Smoleňák

Foto: Antonín Vydra

25. března 2018, 9:30

Václav Jáchim

Přesně pro tohle ho vedení Mountfieldu angažovalo. Radek Smoleňák je buldok. Hrne se před bránu, umí zakončit. Nebo se šikovně postaví a gólman soupeře pak absolutně netuší, odkud na něj přiletí puk. Zkušený útočník v šestém čtvrtfinále odmakal tradiční šichtu, půl minutky před koncem se po odrazu od jeho nohy zrodil rozhodující gól duelu. Východočeši srazili Liberec 2:1 a zachránili šance na semifinále. "Na každém bylo vidět, že si uvědomuje situaci, která nevypadala vůbec růžově. Udělali jsme maximum, aby se vyhrálo. Jestli 10:9 nebo 1:0, to je jedno," hlásí spokojeně.

Když po utkání vyprávěl nejen o klíčové brance, bylo vidět, jak si věří. Radek Smoleňák prošel s hokejem svět, získal mraky zkušeností. Ví, jak sehrát těžké bitvy, co v nich rozhoduje. Víra ve své schopnosti to bývá především. "Sebevědomí člověk potřebuje ve všem, při jakékoli práci. Kdo si nevěří, měl by zůstat doma, někde pod peřinou, a číst si Čtyřlístek," povídá. Mountfield utekl z kritické situace a vydřel sedmou bitvu. "Právě tam bude sebevědomí hodně důležité. Čeká nás zápas, který všichni hokejisté chtějí hrát. Klasické kdo s koho, rozhodující bitva."

Rozhodující gól? Byl bych velkej Béda Köhler, abych to trefil

V sobotu měli hráči Hradce Králové namále. Kdyby Bílí Tygři znovu využili domácího kluziště, jeden z favoritů play off by musel z kola ven. Ale všechno je jinak. Dramatický napínavý souboj rozhodli hosté v poslední minutě třetí třetiny, při přesilovce skóroval právě Smoleňák. "Takhle důležitý gól jsem dlouho nedal," reaguje. Ačkoli bývalý hráč Chicaga, Tampy Bay, Slovanu nebo třeba Sparty zaznamenal vítěznou trefu, přehnaný podíl na úspěchu týmu si nedává.

"Já se k tomu spíš přimotal. Šlo to na Petra Koukala, akorát jsem se otáčel. Myslím, že mě puk trefil do hnáty. Pardón, do nohy. Rozhodně to nebylo nějak cílené. To bych byl velkej Gretzky. I když ten ne, ten před bránou nehrával  Spíš bych byl tedy velkej Béda Köhler, abych to nohou takhle trefil," směje se.

Vítězný gól Radka Smoleňáka v čase 59:28

Jakmile kotouč napnul síť liberecké klece, ocitl se Smoleňák v extázi. Tenhle direkt položil domácí na lopatky, série bude v pondělí pokračovat. "Jsem hlavně rád, že jsem toho byl součástí a mohl nějakým způsobem pomoci. Vyhrálo se, proto to člověk dělá. Euforie s klukama a s fanoušky, to je víc než nějaký gól," zmiňuje. Bojovníci Mountfieldu sehráli kvalitní zápas, ovšem protivník také. Rozhodovaly přesilovky, padly při nich všechny góly. O jeden víc na straně hostů znamenal jejich výhru 2:1.

Promítlo se, že při nich má nedílný přínos Jaroslav Bednář? "Jasně, Bedýnka je důležitý hráč. Ale to samé ostatní kluci. V šestém utkání to hrál výborně třeba Petr Zámorský, stejně tak Petr Koukal a další. Každý hráč má svoji roli, podle mě se dobře doplňujeme. Kdybychom v předchozích zápasech sehráli přesilovky lépe, už bychom se třeba ani o čtvrtfinále nebavili. V šestém utkání to vyšlo a jedeme dál," libuje si účastník mistrovství světa 2015.

Zápas od 11 hodin? Mladí kluci aspoň mohli na rande

Na svěřencích trenérů Sýkory, Hynka a Martince byla snaha hrnout kotouč na bránu, Roman Will musel být neustále pozorný. Tlak na gólmana je jedním z faktorů, jež mohou znamenat úspěch. "Roman Will je kvalitní brankář, podobně jako všichni extraligoví gólmani lacino neinkasuje. V play off to bývá o různých odrazech. Pokud brankář dobře vidí, má výhodu. V sobotu jsme Willa dvakrát překonali a přetrhli nějakou jeho šňůru, což je pro nás samozřejmě povzbudivé," kvituje.

Šesté utkání série vešlo do dějin play off, začínalo už totiž v 11 hodin dopoledne. "Vzpomněl jsem si na juniorská léta, kdy jsme na Kladně všechny válcovali. Vždycky když se hodilo v jedenáct dopoledne, tak se vědělo, že vyhrajeme pět nebo šest nula," připomene. Hokejisté si museli přivstat, Smoleňák prý v pátek nezabral, jak si naplánoval. "Chtěl jsem si jít brzy lehnout, ale byl jsem na pokoji s Petrem Koukalem a ten mluvil asi do půl jedné," povídá z vesela. Výhodou naopak bylo volné sobotní odpoledne. "To je pravda, mladí kluci aspoň mohli na rande," přidává s humorem sobě vlastním.

Ale konec legrace. Soupeři si dnes dají poslední volno v sérii, pondělní sedmý zápas (od 17:20 hodin) bude rozhodující. Liberec ztratil mečbol, doma inkasoval gól v závěru, což pohodě nepřidá. Ale Smoleňák to takhle úplně nevidí. "Myslím, že to není až tak důležité. Rozhodující je pochopitelně vítězství. Ne to, zda 5:1 nebo 2:1 těsně před koncem. Teď musíme podobný zápas zopakovat," burcuje. Sám se už nemůže dočkat. "Musím trošku nastartovat ty svoje betony, abych byl zase fresh," usměje se závěrem.

Sestřih utkání Bílí Tygři Liberec – Mountfield HK

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz