Kauta jsem chtěl do Caroliny, říká Nečas. Dresy reprezentace se mu líbí

Foto: Český hokej

24. června 2018, 11:40

Václav Jáchim

V uplynulých dnech byl na roztrhání. Martin Nečas se nejprve zúčastnil vyhlášení ankety Zlatá hokejka, z něhož si odnesl druhý primát pro nejlepšího juniora i umístění v elitní desítce hlavní kategorie, poté byl součástí prezentace nové identity českého hokeje. Talent Komety Brno ale také trénuje a pilně se chystá na kemp nováčků Caroliny. "Letím tam v úterý a moc se těším. Ve vedení klubu proběhly změny, tak jsem zvědav," hlásí útočník, který letos startoval na šampionátech dospělých i hráčů do 20 let.

Kromě jiných povinností Nečas sledoval také víkendový draft, v němž uspělo několik jeho kamarádů z úspěšného ročníku 1999. "Všem jsem moc držel palce," připomíná. Sám si akci užil před rokem, coby elitní talent Caroliny absolvoval veškerý blázinec spojený s prvním kolem, které je v zámoří hodně sledované. "Byla to paráda. Ale pak je třeba pořádně makat, protože cesta do NHL je ještě dlouhá," dodává.

Máte poněkud hektické dny, co říkáte?
Je toho dost, ale v pohodě. Zase nic extra náročného. Osm nebo devět dní už trénuju, postupně se do toho dostávám. Připravuju se s kondičním trenérem Milošem Pecou. Začal jsem i chodit na led, protože v úterý poletím do Caroliny. Z hlediska přípravy na sezonu teď prožívám to nejtěžší.

Na nováčkovský kemp Hurricanes je třeba dorazit v dobré formě.
Přesně tak. Původně jsem letět neměl. Byl plán, že bych celou dobu trénoval doma. Ale nakonec se to domluvilo jinak. V Carolině chtěli, abych tam byl. Klub má celkově nové vedení. Těším se na to.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Určitě jste sledoval draft. Co jste říkal na úspěchy Filipa Zadiny a Martina Kauta v prvním kole?
Myslím, že pro český hokej to je výborné. A především pro ně. Fandil jsem všem našim klukům. Hlavně jsem to hrozně přál Martinu Kautovi, protože to je můj nejlepší kamarád. Známe se od malička, hráli jsme spolu ve Žďáru. Tajně jsem doufal, že bude se mnou v Carolině. Ale vzalo ho Colorado, což je pro něj dobrý tým. Martinovi přeju, ať se mu tam daří co nejlépe.

Naskočily vám vzpomínky na loňský rok, kdy jste show prvního kola draftu prožil také?
No jasně. Je to krásný. Martinovi jsem říkal, ať si to užije. Tohle člověk zažije jen jednou za život. S Martinem tam byla celá rodina, pro všechny to bude nezapomenutelný krásný týden. Pak ho čeká tvrdá práce, jako všechny ostatní. Protože draftem nic nekončí, boj o první tým je hodně těžký.

Sledoval jste i další kola?
Určitě. Koukal jsem na internet, samozřejmě mě to zajímalo. Doufal jsem, že kluby NHL vezmou co nejvíc našich kluků. Říkal jsem si, že by mohl jít i nějaký Čech do Caroliny, což by bylo super. Bohužel, to nevyšlo. Ale prosadilo se dost dobrých hráčů, ukázalo se, že náš ročník je fakt kvalitní. Odhadoval jsem větší zájem na draftu, než byl minulý rok. A to se potvrdilo.

Na sobotní slavnostní akci k výročí 110. narozenin českého hokeje jste pomohl prezentovat dresy národního mužstva s novou podobou. Jak se vám líbí?
Musím říci, že to je dobrý nápad. Podle mě jsou mnohem hezčí než ty dřívější. Třeba i tohle nám pomůže změnit výsledky z posledních pár let, kdy to nebylo úplně nejlepší. Budeme se snažit navázat na ty, které tady byly dřív. Rozhoduje se na ledě, ale vzhledově dresy vypadají lépe.

Vy jste jedním z jejich patronů. Předpokládám, že jste neváhal nabídku přijmout.
Určitě ne. Byla maličkost přijet na prezentaci do Prahy. Beru to jako čest. Oslovili mě z hokejového svazu, jestli bych neměl zájem. Hned jsem souhlasil.

Co obnášelo stát se modelem při focení a pak při veřejné prezentaci? Nebyl jste nervózní?
Né, vůbec (usměje se). Já měl asi tu nejjednodušší část. S Patrikem Eliášem, Davidem Rittichem a s dalšími jsme akorát přišli na pódium, připili jsme si s prezidentem panem Králem. Pak proběhlo focení. Nic těžkého.

Je pro vás osobně důležité, jak dres vypadá?
Jak říkal můj taťka: když hrajete špatně, tak musíte aspoň dobře vypadat (směje se). Jasně, vždycky je lepší, pokud jsou dresy pěkné, Doufám, že si na to lidé zvyknou. Je to úplně jiný dres než ten předchozí, design má hezký. Za mě super!

Jak to přijmou fanoušci?
Uvidíme. Jestli to budou brát podle vzhledu, snad se jim bude líbit. Moravě tam možná bude chybět její symbol, těžko říci. Když jsem dresy viděl poprvé, o tomhle jsem moc nepřemýšlel. Bral jsem to, že jsme jeden národ. Že jsme Česko. Tohle je naše identita. Uvidíme, jaké budou ohlasy. Já doufám, že pozitivní.

Martin Nečas v dresu seniorského národního týmu.

Martin Nečas v dresu seniorského národního týmu. | Foto: Český hokej

Člen národního týmu do 20 let i seniorské reprezentace Martin Nečas

Člen národního týmu do 20 let i seniorské reprezentace Martin Nečas | Foto: Český hokej

Foto: Karel Švec, Český hokej

Martin Nečas v dresu juniorského národního týmu - lev má bílou korunku. V seniorských reprezentacích má lev zlatou korunu.

Martin Nečas v dresu juniorského národního týmu - lev má bílou korunku. V seniorských reprezentacích má lev zlatou korunu. | Foto: Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz