Kapitánem poprvé od 6. třídy. Budu si to pamatovat, potvrzuje Nakládal

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. listopadu 2017, 8:07

Václav Jáchim

(ÖREBRO, od našeho zpravodaje) V národním týmu už se přehoupl přes stovku mezistátních startů, Jakub Nakládal toho na hlavní hokejové scéně zažil hodně. Duel turnaje Karjala proti Švédsku byl pro něj přesto unikátní, poprvé v životě totiž nastupoval jako kapitán české reprezentace. "Jsem za to strašně rád. Pro mě velká čest. Budu si to pamatovat! Akorát mě mrzí, že jsme utkání nezvládli. To je trošku kaňka," konstatuje.

O verdiktu trenérů se dozvěděl na pondělním srazu. "Překvapilo mě to. Věděl jsem, že na turnaj pojedu, ale vůbec jsem nepřemýšlel nad tím, že bych třeba mohl být kapitánem. S ničím podobným jsem nepočítal. Když jsem byl vybrán, moc mě to potěšilo," připomíná.

Jakub se musel přeorientovat do nové role, kapitánem totiž nebyl ani na klubové scéně. Kdy vlastně naposledy zažil, že měl céčko na dresu? "Asi někdy v šesté třídě. Na profesionální úrovni jsem kapitána nikdy nedělal, už jenom proto je to teď v reprezentaci ohromná pocta," líčí upřímně.

Ale pozor, z nenadálé změny nikterak zaskočený nebyl. "Člověk cítí odpovědnost, jako kapitán bych měl tým trošku vést. Na druhou stranu je tady spousta zkušených kluků, takže jsem nemusel nikomu nic říkat. Každý ví, co má hrát," usměje se. Nervozitu prý necítil. "To ne. Už jsem v kariéře přece jen něco odehrál," dodává.

Rozhodly góly v oslabení, shodují se Klepiš se Šulákem

Na prvním podniku letošního Euro Hockey Tour si splnil další metu kariéry, ale jako kluk prý o něčem podobném vyloženě nesnil. "Nechci říkat, že mě to nikdy nenapadlo. Protože když jsem byl malý, sny jsem měl různé. Toužil jsem hrát NHL a za národní mužstvo. Kdybych k tomu ještě dělal kapitána, asi bych si říkal: ty jo, to by bylo něco. Nevím, možná to tam někdy bylo. Ale spíš ne. Ani v klubu. Takové ambice jsem neměl," potvrzuje.

Jak už bylo řečeno v úvodu, až bude Nakládal jednou vzpomínat na tenhle zápas, vybaví si porážku a také tři české góly v oslabení, které byly rozhodující. "Měli jsme to dobře rozehrané, moc mě mrzí, že jsme to nezvládli. Protože Švédové tentokrát byli k poražení," láteří. Hokejisté Tre Kronor lépe zvládli početní výhody, i proto se radovali. "My v přesilovkách dali dva góly, ale oni tři. A navíc dvakrát do prázdné brány, tam jsme to hráli trošku vylekaně. Musíme si na to sednout, abychom se zlepšili."

Velká škoda, že hokejisté nezužitkovali dobrý vstup do utkání. "Ten jsme měli dobrý," souhlasí Nakládal. "Ale ve druhé třetině už to takové nebylo. Nedohrávali jsme osobní souboje a byli takoví laxní. Nevím, proč jsme tak polevili," kroutí hlavou. Paradoxem je, že Češi si vytvořili víc brankových příležitostí. "Jenom ve třetí třetině jsme měli minimálně čtyři tutovky. Kdybychom dali jeden dva góly, vypadalo by to jinak. Nehledě na to, že bychom se dostali do vedení. Ale na kdyby se nehraje," dodává.

Málokdy se stane, aby soupeři proměnili téměř všechny přesilovky, které rozhodčí nařídí. Ve středeční bitvě padlo při početních výhodách pět branek! Projevila se v tomto ohledu skutečnost, že národní týmy zahajují sezonu a ještě nejsou optimálně sehrané? "Může to tak být. Týmy se mění, může to hrát roli. My přesilovky hráli dobře, oslabení ne. Přitom jsme věděli, že Švédové to mají kvalitní, Ömark je na tyhle situace šikovný. Přišlo mi, že jsme zbytečně vybláznění. Měli jsme to sehrát klidněji," vrací se ještě k utkání v Örebro.

Porážka hokejisty štvala, nicméně turnaj pokračuje. Národní tým se dnes přesouvá do Helsinek, kde ho během odpoledne čeká trénink. Bude v našlapaném programu prostor zapracovat na nedostatcích? "Určitě jo. Času není tolik, ale máme k dispozici video, na němž to trenéři rozeberou. Doufám, že se nic podobného nebude opakovat," říká závěrem český kapitán. Jandačův výběr půjde znovu do akce v pátek, od 14 hodin v Helsinkách nastoupí proti Švýcarsku, které turnaj Karjala začalo porážkou 2:3 s Kanadou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz