Kane ovládl bodování a získal i cenu MVP. V týmu turnaje čtyři zlatí Švédové

Foto: iihf.com

21. května 2018, 8:05

David Jahoda

Dvěma brankami zametl ve čtvrtfinále s medailovými nadějemi českého týmu, nakonec jeho šikovné ruce pomohly Američanům ušít bronzový kabát. Útočník Patrick Kane se stal po právu nejužitečnějším hráčem mistrovství světa 2018. Nejcennějšího individuálního ocenění se dočkal zejména díky dvaceti nasbíraným bodům. Figuruje také v All-Star týmu turnaje, který však jinak opanovali úspěšní obhájci ze Švédska, kteří v něm měli hned čtyři zástupce.

Kapitán amerického výběru se stal prvním hráčem od roku 2008, který dokázal na světovém šampionátu zaznamenat alespoň 20 bodů. Před deseti lety se to povedlo Kanaďanovi Danymu Heatleymu, od té doby se na dalšího dvoudesítkáře čekalo. Svůj bodový balíček naplnil osmi góly a 12 asistencemi. Nejvíc bodů v jednom zápase zapsal proti Jižní Koreji, a to pět (2+3).

Nebylo tak divu, že oporu Chicago Blackhawks vyhlásili novináři nejužitečnějším hráčem celého šampionátu. Bodování vyhrál o dva body před finským šikulou Sebastianem Ahem, jehož může alespoň trochu těšit to, že byl s devíti trefami neúspěšnějším kanonýrem a s 15 kladnými body rovněž král statistiky +/-.

>> Finálové drama pro Švédy! Obhájci slaví, Švýcary zlomil Forsberg

Oba jmenovaní se ocitli i v All-Star týmu celého mistrovství, který rovněž volí akreditovaní novináři. Zbývající čtyři místa v nejlepší sestavě šampionátu zabrali už jen úspěšnou obhajobu slavící Švédové. V brance Anders Nilsson, který jasně ovládl všechny důležité brankářské statistiky (úspěšnost zákroků 95,40 %, průměr inkasované branky na utkání 1,09 a tři čistá konta), v obraně Oliver Ekman-Larsson s Adamem Larssonem a v útoku Rickard Rakell. 

Direktoriát turnaje oceňuje zvlášť také nejlepší hráče na každém postu. A tato ocenění s většinovými názory žurnalistů úplně nekorespondovala. Nejlepším brankářem byl vyhlášen domácí brankář Frederik Andersen, nejlepším obráncem Švéd John Klingberg a nejlepším útočníkem Fin Sebastian Aho.

>> Kanada končí bez medaile, bitvu o bronz ovládli Američané

Je možná trochu s údivem, že žádné individuální ocenění nezískal některý z poražených finalistů ze Švýcarska. Trpké prvenství v hráčských statistikách má země helvétského kříže jen v počtu trestných minut, kterých za celý turnaj nastřádal nejvíc její útočník Sven Andrighetto, konkrétně 27.

Nejproduktivnější hráč národního týmu Dominik Kubalík, který zaznamenal v osmi zápasech stejný počet bodů (3+5), byl v bodování 82. mistrovství světa na 29. místě.  

Přehled individuálních ocenění MS 2018

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Brankář:
Frederik Andersen (Dánsko)
Obránce:
John Klingberg (Švédsko)
Útočník:
Sebastin Aho (Finsko)

All-Star tým podle novinářů:
Brankář: Anders Nilsson (Švédsko)
Obránci: Adam Larsson, Oliver Ekman-Larsson (oba Švédsko)
Útočníci: Rickard Rakell (Švédsko), Patrick Kane (USA), Sebastian Aho (Finsko)

Nejužitečnější hráč (MVP) podle novinářů:
Patrick Kane (USA)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz