Kanaďany máme na olympiádě, chtěli jsme se předvést, hlásí Francouz

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

15. prosince 2017, 20:57

Adam Bagar

(MOSKVA, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté zapsali na ruském Channel One Cupu druhé vítězství, když si po Finech poradili také s nepříjemnými Kanaďany. K dalšímu obratu a výhře 4:1 pomohl také jistý brankář Pavel Francouz. Ten v důležitých momentech podržel národní tým 13 zákroky. "Tahle výhra nám pomůže do budoucna," věří opora ruského Čeljabinsku.

Kanada se neporáží každý den. V případě Čechů to platí dvojnásob. Jejich poslední triumf nad javorovými listy byl více než sedm let starý. "Věděli jsme, že to je už hodně dlouho, co jsme je neporazili. Máme je na olympiádě ve skupině, tak jsme se chtěli předvést," líčí Francouz, jenž si obratu a vítězství 4:1 proti zámořskému soupeři velmi cení.

"Samozřejmě to hodně potěší, i když je to jiná Kanada, než jsme zvyklí. Ale pořád je to zkrátka Kanada, hokejová velmoc," září Francouz. Český gólman spoustu hráčů z olympijského výběru Kanady dobře zná z KHL. "Je to tak, známe je. Hrajeme proti nim, tak už víme, co od nich čekat. Tady ti kluci dřív hráli v NHL, mají kvalitu," má jasno Francouz.

13 zákroků? V hale bylo vedro, takže jsem určitě v brance nemrznul

Pro gólmana to byl těžký zápas. Kanaďané rozhodně nepálili na českou branku jednu střelu za druhou, ovšem byli nebezpeční. "Tím, že na mě nešlo tolik střel, tak to bylo trošku složitější," ví Pavel Francouz. "Ale poslední dobou to tak na repre většinou bývá. Máte pár momentů a je super, když je ustojíte," doplňuje sedmadvacetiletý gólman.

Josef Jandač po výhře nad Kanadou

"Ale zase když máte hodně zákroků, tak už potom jedete jako automat a vůbec nepřemýšlíte nad jednotlivými situacemi," usmívá se Francouz, který musel být neustále ve střehu, ačkoliv nasbíral pouhých 13 úspěšných zákroků. "Musíte se soustředit úplně na každou situaci. Navíc tady bylo vedro, takže jsem určitě v brance nemrznul," hlásí.

10 tisíc fanoušků? Jiná písnička než na Karjale, v Rusku hokej milují

Nestačil jen na přesilovkovou střelu Ellisona, jinak si počínal bezchybně a po zápase si hodně chválil činnost obrany. "Kluci hráli dozadu opravdu výborně, zblokovali hrozně moc střel. Jako jeden muž jsme to zkrátka zvládli," libuje si po výhře nad Kanadou. "Je super zjistit, že jsme schopni je porazit. Pro naši psychiku to je strašně důležité."

Český triumf nad Kanadou sledovalo v Paláci legend více než deset tisíc fanoušků, což české hráče těší. "Je to paráda. V Rusku hokej milují. Nejvíc sice svou sbornou, ale jdou se podívat i na jiné týmy a zápasy. Když to srovnám s Kajalou, je to jiná písnička. Navíc to vypadalo tak, že nám fandili. Asi jsme jim blíž než Kanada," culí se na závěr.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz