Kanada na MS 20 se Stromem či Barzalem, pětice Američanů hrála už loni

Foto: Matt Zambonin, iihf.com

6. prosince 2016, 13:42

Václav Jáchim

Zbrojí na mistrovství světa dvacetiletých, kde každým rokem patří k nejlepším, ale také počítají ztráty. Kanaďané nemohou využít některé talenty, jelikož už pravidelně hrají NHL, podobně na tom je americká reprezentace. Šampionátu v Montrealu a Torontu se nezúčastní Connor McDavid, Auston Matthwes, Lawson Crouse, Zach Werenski, Mitch Marner, Travis Konecny, Noah Hanifin, Matt Tkachuk ani Anthony Beauvillier. Nicméně zámořské výběry i tak mají co nabídnout. A znovu budou hodně silné.

Šampionát pořádají Kanaďané a jednoznačně chtějí navázat na dva roky starý triumf z Toronta. Loni javorové listy selhaly, vypadly ve čtvrtfinále s Finy a z Helsinek odjely bez medaile. Letošní tým bude mít na povel zkušený kouč Dominique Ducharme, hráčský materiál má kvalitní, nicméně kanadskou dvacítku trápí i zdravotní stav opor.

V původní nominaci 32 hráčů se objevili Nolan Patrick a Blake Speers, oba ale překonávali zdravotní obtíže. V případě Patricka už je jasné, že turnaj nestihne. Předpokládaná jednička draftu NHL 2017 se v červnu zranila, šikovný útočník stihl po návratu jen šest utkání za Brandon ve WHL. Patrick stále není zcela fit a podle informací stanice TSN k dispozici nebude. U Speerse ještě jasno není. Útočník Sault Ste. Marie, jenž už okusil NHL v New Jersey, si po návratu do OHL zlomil zápěstí a pilně rehabilituje.

Oporami kanadské dvacítky by měli být především obránce Thomas Chabot, útočníci Dylan Strome a Mathew Barzal. Startovali na minulém MS ve Finsku, podobně jako Julien Gauthier a Mitchell Stephens, navíc stihli už úvodní duely NHL. Barzal je nadějí New York Islanders, Strome se bezpochyby prosadí v Arizoně. Zadák Chabot zase v minulosti zaujal skauty Ottawy. Většina kanadského výběru má zkušenosti s účastí na MS osmnáctiletých nebo Memoriálu Ivana Hlinky. Tahounem ofenzivy může být trojka letošního draftu Pierre-Luc Dubois, zadním řadám dodají na důrazu Noah Juulsen, Jérémy Lauzon nebo třeba poctivec Dante Fabbro.

Vzhledem k bleskové adaptaci v NHL ztratili největší hvězdu také Američané, vedle Austona Matthewse nebude mít trenér Bob Motko v mužstvu ani beky Zacha Werenskiho (Columbus), Noaha Hanifina (Caroliny) a útočníka Matta Tkachuka (Calgary). Další hokejisté z úspěšné osmnáctky ročníku 1997 nicméně pokračují, White, Bracco, Greenway, Jones a další mají bezpochyby vysokou úroveň. Loňský šampionát pamatují zadáci Krys, McAvoy, útočníci Boeser, DeBrincat a zmíněný White.

Oba zámořské týmy vyzvou v přípravě na vrchol sezony českou reprezentaci. Svěřenci trenérů Petra a Svobody rozbijí závěrečný kemp v městečku Blainville-Boisbriand, kde se na úvod budou chystat také Kanaďané. Javorové listy absolvují proti Čechům dvě utkání, Američané je pak prověří v ostré generálce 23. prosince. Týmy Kanady a USA hrají na MS druhou základní skupiny v Torontu, Češi zahájí akci v Montrealu, postupně je čekají Finové, Švýcaři, Dánové a Švédové.

Širší nominace kanadské dvacítky na MS 2017:

Brankáři:
Carter Hart (Everett, WHL), Connor Ingram (Kamloops, WHL), Michael McNiven (Owen Sound, OHL).

Obránci:
Jake Bean (Calgary, WHL), Guillaume Brisebois (Charlottetown, QMJHL), Thomas Chabot (Sanit John, QMJHL), Kale Clague (Brandon, WHL), Dante Fabbro (Boston Univ, HE), Samuel Girard (Shawinigan, QMJHL), Noah Juulsen (Everett, WHL), Jérémy Lauzon, Philippe Myers (oba Rouyn-Noranda, QMJHL), Victor Mete (London, OHL).

Útočníci:
Mathew Barzal (Seattle, WHL), Anthony Cirelli (Oshawa, OHL), Dillon Dubé, Nick Merkley (oba Kelowna, WHL), Pierre-Luc Dubois (Cape Breton, QMJHL), Julien Gauthier (Val- d´Or, QMJHL), Brett Howden (Moose Jaw, WHL), Mathieu Joseph (Saint John, QMJHL),  Tyson Jost (Univ. North Dakota, WCHA), Michael McLeod (Mississauga, OHL), Taylor Raddysh, Dylan Strome (oba Erie, OHL), Nicolas Roy (Chicoutimi, QMJHL), Zach Senyshyn, Blake Speers (Sault Ste. Marie, OHL), Sam Steel, Austin Wagner (oba Regina, WHL), Mitchell Stephens (Saginaw, OHL).

Trenér: Dominique Ducharme.

Širší nominace americké dvacítky na MS 2017:

Brankáři:
Tyler Parsons (London, OHL), Jake Oettinger (Boston Univ, HEA), Joseph Woll (Boston College, HEA).

Obránci:
Charlie McAvoy, Chad Krys (Boston Univ., HEA), Casey Fitzgerald (Boston College, HEA), Caleb Jones (Portland, WHL), Ryan Lindgren (Univ. Minnesota, Big Ten), Jack Ahcan (St. Cloud Univ., NCHC), Adam Fox (Harvard Univ., ECAC), Joe Cecconi (Univ. Michigan, Big Ten).

Útočníci:
Colin White (Boston College, HEA), Alex DeBrincat (Erie, OHL), Jack Roslovic (Manitoba, AHL), Brock Boeser (Univ. North Dakota, NCHC), Luke Kunin (Univ. Wisconsin, Big Ten), Tanner Laczynski (Ohio State Univ., Big Ten), Patrick Harper, Jordan Greenway, Clayton Keller, Kieffer Bellows (všichni Boston Univ., HEA), Joey Anderson (Univ. Minnesota Duluth, NCHC), Erik Foley (Providence College, HEA), Jeremy Bracco (Kitchener, OHL), Troy Terry (Univ. Denver, NCHC), Logan Brown (Windsor, OHL), Tage Thompson (Univ. Connecticut, HEA).

Trenér: Bob Motzko.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz