Juniorům stačily dva zápasy, finále si zahrají Liberec s Kometou

Foto: Vít Novák, hc-kometa.cz

Semifinále DHL Extraligy juniorů bylo odehráno velmi rychle. V obou případech stačily na rozuzlení finálové dvojice pouze dva duely. Postup vybojovali Bílí Tygři a brněnská Kometa, oba celky si přitom počínaly ve druhých duelech značně suverénně.

Kometa po úvodním skalpu Hradce začala aktivně i ve druhém duelu. Z šestnácti střel si během prvních dvaceti minut hned dvě našly cestu za hostujícího gólmana, prosadil se Robert Havlát a Karel Plášek. V závěru periody pak ale oslabil Kometu Tomáš Havránek, jenž byl vyloučen za sekání na pět minut a do konce utkání.

Snížení se Mountfield dočkal v prostředním dějství z hole Martina Štohanzla. Dvoubrankový náskok však vrátil Kometě Petr Kratochvíl. Když v polovině třetí části skóroval i Adam Gajarský, vypadalo všechno jasně.

Královéhradečtí ještě vykřesali naději, když se pět minut před koncem prosadil Patrik Hidveghy. Kometa definitivně zlomila odpor svého soupeře hned vzápětí. Závěrečnou trefou se blýskl Karel Plášek, jenž se dvěma brankami nejvýrazněji podílel na postupu Brna do extraligového finále.

Jan Zachrla (trenér Komety Brno): „Byl to strašně těžký zápas, protože Hradec přijel s tím, že nemá co ztratit. Začal agresivně, což jsme očekávali, neboť se tímto hokejem celou sezónu prezentovali. Ukázali to, hodně forčekovali a napadali, kotouče cpali do branky, ale my jsme předbrankový prosto měli výborně pokrytý, takže jich tam moc neprošlo, a my jim tím nedali moc možností ke skórování. Rozhodly naše přesilovky, kde jsme dali dvě branky, a jakmile měl soupeř tlak, tak jsme přidali pátý gól a vše si pohlídali. Ačkoliv to možná nevypadalo, tak si myslím, že jsme měli zápas pod kontrolou. Udávali jsme tempo a soupeř tahal za kratší konec.“

Aleš Krátoška (trenér Hradce Králové): „Věděli jsme o síle soupeře, je to velký favorit celé soutěže. Do prvního utkání jsme ale vstoupili dobře. Dali jsme úvodní gól a prvních 12 minut byli lepším týmem. Nicméně po rychlém vyrovnání a následném druhém gólu Komety na nás padla deka a z naší strany to byl až do konce zápasu špatný výkon po všech stránkách. Kometa byla od tohoto okamžiku jasně lepším týmem a zaslouženě vyhrála.

V sobotu jsme se dostali na horký led do Brna a soupeř zase odskočil na začátku na 2:0. My jsme se snažili, kluci bojovali do poslední chvíle, ale bohužel. Měli jsme šance, na začátku druhé třetiny jsme trochu zkrouhli výsledek na 2:1, soupeř nám ale znovu odskočil v přesilových hrách. To si myslím, že rozhodlo. My jsme pak sice dali na 4:2 a myslím, že jsme měli i trošku smůlu, když jsme nedali velké šance, Brno ale pak dalo pátý gól a o celé sérii bylo prakticky rozhodnuto.

Klukům bych chtěl poděkovat za celou sezónu, nejen za play off, a popřát jim do budoucna jenom to nejlepší. S panem Řehákem a s panem Zákravským jsme na ně byli celou sezónu hrdí a kluci si úspěch zasloužili. Čtvrté místo je sice samozřejmě brambora, ale myslím, že i tohle je dobrý výsledek. Ještě jednou klukům děkuji a Kometě gratuluji k postupu do finále.“

HC KOMETA BRNO - MOUNTFIELD HK 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 6. Havlát (Ferda), 7. Plášek (Střondala), 28. Kratochvíl (Mlynář), 50. Gajarský (Mlynář, Mikyska), 57. Plášek (Svoboda) – 22. Štohanzl (Chalupa), 55. Hidveghy (Havránek, Pavlík).
Rozhodčí: Kika, Kubičík – Ganger, Konvička.
Vyloučení: 3:6, navíc Havránek 5 minut a do konce utkání – Řepík, J. Moník (oba Hradec Králové) 10 minut.
Využití: 2:2
Střely na branku: 34:24 (16:4, 9:9, 9:11).
Konečný stav série: 2:0.

Série mezi Libercem a Plzní byla herně vyrovnaná, nicméně výsledkově se jednoznačně lépe zadařilo Bílým Tygrům. Ti dokázali favorita vyřadit už ve dvou zápasech, když nejprve urvali vítězství v dramatu na domácím ledě a poté vyškolili soupeře v produktivitě na západě Čech.

Během obou duelů se fantastickými výkony prezentoval brankář Severočechů Matěj Žajdlík. Na ledě indiánů dokonce udržel nulu, když předvedl 37 bezchybných zásahů. Svého gólmana navíc podpořili brankami Jiří Průžek, Semjon Miročnikov a Tomáš Nezbeda.

Tygři, kteří se sotva dostali do play off, jsou rázem ve finále a budou vzpomínat na poslední klubový akademický triumf z roku 2013/2014, kdy starší dorostenci porazili ve finále právě brněnskou Kometu. Série začne ve středu na ledě liberecké Svijanské Arény, pak se na sobotu a případně neděli přesune do Brna.

David Bruk (trenér Plzně): „Obě utkání jsme odehráli velice dobře, měli jsme hodně šancí, ale bohužel jsme je neproměňovali. V tom jsme měli velikou smůlu. Hráčům nemám co vyčítat.“

Valdemar Jiruš (trenér Liberce): „Jsme nesmírně šťastní! První třetinu jsme zvládli nad očekávání, v té druhé nás soupeř zmáčknul, ale zvládli jsme to velice dobře do defenzivy. Tam se utkání lámalo. Ve třetí části jsme soupeři odskočili na rozdíl dvou branek, pak jsme si to pohlídali. Za celou organizaci Bílých Tygrů jsme šťastní, že jsme ve finále, a samozřejmě soupeři patří velké díky, měli jsme k Plzni respekt.“

HC PLZEŇ 1929 – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Průžek (Burda), 45. Miročnikov (Teplý, Chrtek), 58. Nezbeda.
Rozhodčí: Horák, Bejček – Frodl, Klouček.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
Střely na branku: 37:29 (10:8, 14:11, 13:10).
Konečný stav série: 0:2.

Finále play off ELJ

Středa 4. dubna – 1. zápas:
Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno

Sobota 7. dubna – 2. zápas:
HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec

Neděle 8. dubna – případný 3. zápas:
HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz