Junioři začali demolicí Švýcarů. Položili jsme výborný základ, těší Varaďu

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Tahle parta zatím šlape na jedničku! Členové reprezentační osmnáctky v sobotní přípravě přemohli Kanaďany, první duel Memoriál Ivana Hlinky vyzněl jasně v jejich prospěch. Hokejisté řídili proti Švýcarům solidní demolici, sokovi nasázeli šest branek a v podstatě už po první třetině nebylo o jejich vítězství pochyb. "Je to výborný základ a vstup do turnaje. Ale máme před sebou další dvě náročná utkání, je třeba ve výkonu pokračovat. Chceme se porvat o postup do semifinále," připomíná hlavní trenér Václav Varaďa.

V generálce proti javorovým listům hokejisté vycenili tesáky a naznačili, že jsou dobře nachystaní. Ovšem z hlediska Memoriálu Ivana Hlinky přišla úvodní důležitá bitva až nyní. Duel ke zděšení solidně zaplněné haly v Břeclavi odstartoval bleskovým gólem v české síti, už po 79 vteřinách se radoval Justin Sigrist. Ale osmnáctka okamžitě zvedla hlavu, začala diktovat tempo hry, tlačila se do útočného pásma a především střílela branky.

Poměrně brzy bylo jasno. "Pro nás je to cenné vítězství," pochvaluje si Varaďa. "Na Švýcary jsme se poctivě připravili, čekali jsme těžký zápas. A myslím, že průběh tomu nasvědčoval. Ze začátku jsme dostali takový blbý gól, ale pak jsme přidali na aktivitě a dravosti, vývoj jsme otočili. Napadaly tam branky, utkání se posléze víceméně dohrávalo," hodnotí. 

Jako klíčová se ukázala dlouhá přesilovka ve druhé polovině úvodní třetiny. Švýcar Tanner nejprve dostal za faul dvě minuty, posléze dost drsně sestřelil Šaldu, za což ho rozhodčí Čech s Hribikem poslali s vyšším trestem do kabiny. Češi s pětiminutovou početní výhodu naložili parádně: nejprve skóroval Filip Zadina, pak v situaci pět na tři slavil druhý gól v utkání Matyáš Svoboda. "Do té doby jsme moc šancí neměli. Přesilovka nám pomohla, dostali jsme se do brankových příležitostí. Předtím si s tím kluci chtěli v přemíře snahy trošku pohrát, pak hru zjednodušili. Snažili jsme se  co nejvíc střílet z každé pozice a puky tam vypadávaly," těší kouče.

Výkon českého výběru nebyl úplně bez chyb. "Některé momenty by se  našly, Švýcaři měli příležitosti - to bychom do dalšího utkání rádi vymýtili," hlásí Varaďa. Nicméně výsledek potvrzuje, že se žádné drama nekonalo. Aktivní junioři se snažili, neustávali v tempu, protivníka postupně zcela odpojili, čímž dostali do varu parádní břeclavské publikum. Václav Varaďa byl ovšem tak zažraný do zápasu, že kulisu moc nevnímal. "Spíš jsem se věnoval klukům. Vím, že lidé fandili, ale nevěnoval jsem tomu až takovou pozornost," usměje se.

Reprezentanti potvrdili, že sobotní představení s Kanadou nebylo žádnou náhodou. Premiéru na domácím turnaji zvládli, jdou za svým cílem. Stejně tak Varaďa. "Byl bych špatný trenér, kdybych měl malé ambice. Jsme pokorní, chceme dokázat co nejvíc. Uděláme maximum, abychom uspěli," slibuje.

Klání v Břeclavi spěchá rychle dál, v úterý od 19 hodin vypukne bitva s Finy. "Vymyslíme nějaký plán, abychom to zvládli. Soupeře jsem viděl v prvním zápase s Amerikou. Vyznávají klasickou finskou školu - hodně bruslí, budou důrazní v obranném pásmu, mají šikovné hokejisty. Ale ve sportu je to tak, že kdo udělá víc chyb, zápas nezvládne.Já doufám, že na naší straně jich bude méně," přeje si závěrem Varaďa.

Pondělní výsledky Memoriálu Ivana Hlinky

Skupina Břeclav

ČESKO - ŠVÝCARSKO 6:1 (4:1, 1:0, 1:0)

Branky a asistence: 9. Svoboda (Šalda), 15. Zadina (Galvas), 18. Svoboda (Nečas, Kvasnička), 19. Safin (Machala, Galvas), 24. Nečas (Kaut), 44. Chytil - 2. Sigrist (Müller).
Rozhodčí: Čech, Hribík - Ondráček,Svoboda.
Vyloučení: 3:6, navíc Tanner (Švýcarsko) na pět minut a do konce utkání.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 39:16.
Sestavy:
Česko: Škarek - Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Král, Bukač - Svoboda, Nečas, Kaut - Kern, Hladoník, Zadina - Machala, Kondelík, Safin - Chytil, Škvrně, Dvořák - Novák. Trenér: Varaďa.
Švýcarsko: Zaetta - Greisser, Le Coultre, Gross, Matewa, Zeiter, Schüpbach, Wüthrich - Reymondin, Kurashev, Hischier - Simic, Nyffeler, Sigrist - Müller, Döpfner, Lehmann - Tanner, Eggenberger, Kobler - Leuenberger. Trenér: Paterlini.

USA - FINSKO 4:3 po prodloužení (1:1, 1:0, 1:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 16. Lodnia (Chmelevski, Pastujov), 31. Chmelevski (Lodnia, McManus), 52. Pastujov, 65. Poehling (Miller) - 19. Teräväinen (Utunen, Koskonkorva), 43. Moilanen (Nyman), 58. Teräväinen (Vesterinen).

Skupina Bratislava

ŠVÉDSKO - RUSKO 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. Zetterlund (Miketinac), 33. Sylvergård, 48. Hugg (Elvenes) – 45. Anochovskij (Rubinčik, Muranov)

SLOVENSKO - KANADA 2:3 po prodloužení (0:2, 0:0, 2:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 51. Ivan (Roman, Krivošík), 59. Krivošík (Ivan) - 2. Tippett (Rasmussen, Veleno), 7. Comtois (Suzuki, Entwistle), 65. Comtois.

Další program Memoriálu Ivana Hlinky 

Úterý 9. srpna:
11:30 Slovensko – Švédsko (Bratislava)
15:00 Rusko – Kanada (Bratislava)
15:30 Švýcarsko – USA  (Břeclav)
19:00 Česko – Finsko (Břeclav) 

Středa 10. srpna:
14:00 Kanada – Švédsko (Bratislava)
15:30 Finsko – Švýcarsko (Břeclav)
17:30 Slovensko – Rusko (Bratislava)
19:00 Česko – USA (Břeclav)

Pátek 12. srpna:
14:00 zápas o umístění (Bratislava)
15:30 zápas o umístění (Břeclav)
17:30 1. semifinále (Bratislava)
19:00 2. semifinále (Břeclav) 

Sobota 13. srpna:
Zápas o třetí místo a finále. Přesný program pátečních a sobotních utkání v Bratislavě a Břeclavi bude upřesněn po skončení základních skupin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz