Jsem ve Vsetíně hodně spokojený, říká Alexandr Grebeňuk

Foto: Lukáš Bajgar, hcporuba.cz

Od loňského listopadu zní vsetínským Lapačem opět pokřik "šajbu, šajbu!" Jeho adresátem je obránce Alexandr Grebeňuk. Rodák z dalekého Chabarovska má totiž velmi tvrdou střelu a už čtyřikrát rozsvítil světlo za brankou soupeře. V duelu mužstev z popředí tabulky, Vsetína s Porubou, byl dokonce autorem vítězné trefy. Tentokrát ale nepadla od modré – Grebeňuk stál na konci překrásné kombinace se Slováčkem a Ambruzem.

V závěru utkání však čistil prostor před domácí brankou příliš razantně a zbytek zápasu sledoval z trestné lavice. „Cítil jsem se hodně špatně,“ popsal ruský obránce závěrečnou půlminutu. Vsetínští však už hosty do žádné šance nepustili a připsali si zasloužené tři body.

Sašo, jak vůbec došlo k tomu, že jste se ocitl ve Vsetíně?
Začínal jsem v Chabarovsku, hrál jsem ve středisku mládeže. V době, kdy jsem pak působil v Lipecku, jsem odjel do Česka a zavolal svému agentovi, že bych tady chtěl hrát. Jsem ve Vsetíně hodně spokojený a chtěl bych poděkovat jak spoluhráčům, tak i fanouškům za to, jak mě přijali.

Ano, skandují šajbu, šajbu jako za dob, kdy tady hrával Alexej Jaškin. Podílela se tato vsetínská legenda na vašem angažmá?
Ne, všechno zařizoval můj agent.

Věděl jste před svým příchodem, že Vsetín byl v 90. letech šestinásobným mistrem?
Ano, agent mi řekl, že klub má dlouhou historii, že byl založen na začátku 20. století, že to byl vždycky velmi seriózní klub a hrál špičkový hokej. No a pak jsem tady uviděl ty spousty pohárů…

Jak hodnotíte úroveň české druhé ligy?
Když to srovnám s Ruskem, tak tam je hra o něco rychlejší a možná silovější. Tady je zase techničtější. Jsou tady velice šikovní hráči. Je to pro mě zajímavá zkušenost a jsem tady velmi spokojený.

Máte velmi tvrdou střelu. Trénujete ji nějak speciálně? Nebo je to hokejkou?
Je to tréninkem! Trénuju střelbu z různých pozic, na přesnost i tvrdost. Základy střelby mě učil Vladimír Jurzinov.

Jako obránce hrajete docela ofenzívně. Hodně vás to láká dopředu?
To ani ne. Jenom se snažím využít situace a třeba dát gól. Musím myslet především na obranu. Ale když je možnost, vyrazím kupředu.

Proti Porubě jste krásně doplnil situaci tří na jednoho a dal jste vítězný gól.
No, ta akce nebyla špatná. Musím poděkovat spoluhráčům, že jsem dostal kotouč ve správný moment. Byl by hřích to neproměnit. Ale ve třetí třetině už jsem byl dost unavený. V týdnu jsem měl teplotu a při zápase jsem se ještě necítil úplně dobře.

Půl minuty před koncem jste byl vyloučen. Jak jste prožíval závěr utkání na trestné lavici?
Bylo to špatné. V minulém zápase jsem byl vyloučen do konce utkání, teď zase v poslední minutě… Možná mě rozhodčí nemají rádi. Snažil jsem se jenom bránit protihráče. Samozřejmě jsem nefauloval úmyslně. Musím klukům poděkovat, že to ubránili.

Víte, že jste spolu s Alexejem Alexejevem jediní Rusové v soutěži?
Ano, říkali nám, že jsme, kromě Slováků, jediní dva cizinci.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz