Jeli jsme na krev, hlásí Chytil. Machalu mrzí trpký konec dobré party

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

21. dubna 2017, 10:30

Václav Jáchim

(POPRAD, od našeho zpravodaje) Prožili toho spolu hodně. Hokejisté ročníku 1999 váleli za národní tým od šestnáctky, teď jejich jízda skončila. V dramatickém čtvrtfinále šampionátu osmnáctiletých podlehli Češi v prodloužení Finům a v tomhle složení se už v jednom dresu nesejdou. "Strašně jsme chtěli ten zápas vyhrát, ale bohužel. Jeli jsme na krev, na 110 procent. Nestačilo to," povídá smutně Filip Chytil (na snímku).

Zlínský útočník byl po bitvě zničený jako ostatní bojovníci. Zápasům o medaile se ocitli na dohled, navíc proti Finům se junioři vydrápali z těžké situace. Prohrávali už o čtyři góly. "Od druhé třetiny jsme do toho víc dát nemohli. Finové mají dobrý ročník, my také. Jim se dařilo ve skupině, ale myslím, že jsme je mohli v pohodě porazit," říká Chytil.

Osmnáctka zaslouží velkou pochvalu, jak zabrala a bojovala. "Za stavu 1:5 si už Finové mysleli, že to mají vyhrané. My si přesně tohle v kabině řekli. Skočili jsme na ně a vyrovnali. Škoda, že jsme neměli lepší začátek. V úvodu utkání jsme byli nervózní, nestříleli jsme a místo toho pořád zkoušeli nějaké prohazovačky nebo stahovačky. Dělali jsme špatné věci," rozebírá Ondřej Machala.

Jakmile junioři  začali stahovat náskok soupeře, bylo na jejich hru radost pohledět. Jako by všechno špatné zmizelo, český stroj najednou funěl naplno. "Pozitivem určitě bylo, že jsme se vždycky semkli jako tým a chtěli zápas otočit. Ve čtvrtfinále jsme Finy dorovnali, makali jsme kolektivně, byla to paráda. Ale bohužel, když vezmu předchozí zápasy ve skupině, soupeř dal vždycky o gól víc," připomíná Chytil.

Bitva s Finy byla kdo s koho, rozhodovaly maličkosti. Mizerný začátek osmnáctka napravila, nakonec padla krátce před koncem prodloužení po dorážce Virtanena. "Když otočíte z 1:5 na 5:5, pak jdete do prodloužení a prohrajete, je to hrozný," uleví si Machala. Hokejistům zůstane vypjatý duel v hlavách pořádně dlouho. Tohle byla šance, jaká se neopakuje. "Finové na nás vletěli, bylo to těžké. Snažili jsme se, ale nehráli jsme naši hru. Myslím, že to rozhodlo.V kabině jsme si pak něco řekli, všichni jsme zabrali a dokázali vyrovnat. Věřil jsem, že to můžeme vyhrát. Ovšem šťastnější byli Finové, ten poslední gól dali oni," dodává Chytil.

Klíčovou trefu zaznamenal soupeř ve hře tři na tři, arbitři předtím vyloučili Machalu za zalehnutí kotouče. "No tak já puk rozhodně neměl, když ho měl gólman pod břichem. Rozhodčí mi pak řekli, že já dělal brankáře. Nevím, co si o tom mám myslet," kroutí hlavou. Přesto se mohli radovat Češi, jenomže jejich velké šance nedopadly, místo toho udeřil zmíněný Virtanen. "Udělali jsme malou chybu na modré a oni to pak doklepli," líčí tiše Machala.

Po utkání bylo v šatně ticho, každý věděl, že tenhle tým měl na víc. "Určitě! Přijeli jsme s tím, že budeme mít nějaké medaile. Že o ně budeme bojovat," říká Chyti. On a mnozí další junioři pravidelně nastupovali v nejvyšší soutěži dospělých. Což u této věkové kategorie v minulosti moc neplatilo. Lídři týmu si museli zvykat na jiné role. "V extralize hrajeme s chlapy. Já tam poslouchám, beru si zkušenosti od starších, kteří dávají rady. Kdežto v osmnáctce musíme hrát, co umíme. Je to určitě rozdíl," souhlasí Chytil. Ale v tom potíž nebyla. 

Reprezentanti moc chtěli, nic nevypustili, ovšem optimální sportovní forma jako na loňském Memoriálu Ivana Hlinky tam nebyla. "Očekávali jsme mnohem víc, skončili jsme ve čtvrtfinále. Na naší straně byly věci, které tam být neměly. Proti Finům jsme tolik neblokovali střely a dělali chyby v jejich útočném pásmu. Zpočátku jsme ani moc nestříleli," zmiňuje Machala. Vyřazení nesl každý hodně těžce. "Všichni byli hrozně moc emotivní, porážka strašně mrzí." Turnaj mu každopádně zůstane v navždy v paměti. "Bylo to úžasné, protože jsme měli super partu, skvělé trenéry. Budu vzpomínat rád, ale na ten konec ne. Chtěli jsme udělat lepší výsledek," uzavírá Machala.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz